Kun jij je geen voorstelling maken bij Kirgizië (of Kirgizstan)? Dat is niet zo vreemd, aangezien het land van de zijderoute nog niet is ingesteld op toeristen. En dat is misschien maar goed ook, want vakantie in Kirgizië is reizen in z’n puurste vorm. Getuige ook onderstaand filmpje over een rondreis per fiets.
Je moet niet vreemd opkijken als je je tijdens een Kirgizië rondreis op het ene moment in Zwitserland waant en het andere moment in Mongolië. De besneeuwde bergtoppen (die tot 8000 meter reiken) doen denken aan de Alpen, terwijl de groene vlaktes lijken op de uitgestrektheid van het Mongoolse landschap. Om het plaatje compleet te maken staan her en der verspreidt door Kirgizië yurts. Deze tenten worden voornamelijk door de nomaden gebruikt en zijn eenvoudig af te breken om per paard verder te trekken.
Rondreizen Kirgizië
Er zijn maar weinig Nederlandse reisorganisaties die een (georganiseerde) rondreis door Kirgizië aanbieden. Bij Djoser volg je de zijderoute tijdens een 21-daagse reis door Centraal-Azië, langs Turkmenistan, Oezbekistan en Kazachstan. Liever wat actiever? Sawadee heeft trektochten in haar programma opgenomen.
Om één plek in Kirgizië uit te lichten noemen we het Issyk-Kul meer. Dit is het op één na grootste meer ter wereld en is niet voor niets opgenomen in alle Kirgizië rondreizen. In dit gebied leven ook beren, wolven en sneeuwluipaarden. Het is dus verstandig om er niet alleen op uit te trekken.
Fietsen in Kirgizië
Atleet Kyle Dempster trok zich van de waarschuwing over wilde dieren niets aan. Hij ging in z’n eentje naar het Centraal-Aziatische land en legde in twee maanden 1200 kilometer af. Per fiets. Dat deed hij met een karretje vol klimuitrusting en kaarten van Kirgizíë. Aangezien maar weinig mensen Engels spreken leerde hij voor het gemak ook tien Kirgizische woorden. Bekijk zijn indrukwekkende video hieronder.
Wil jij zelf ook fietsen in Kirgizië? Bij SNP Natuurreizen kun je een 21-daagse fietsreis Kirgizië boeken, in groepsverband.