Rondreis Costa Rica: op avontuur in een mystiek land

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Costa Rica betekent ‘de rijke kust’. Het land kent een eeuwenoude beschaving en bezit nog altijd een ongekende rijkdom: je vindt er de meest zeldzame diersoorten, wonderlijke regenwouden en sprookjesachtige natuurverschijnselen.

Op 12 september 1502 zette een man die al vele wereldzeeën had bevaren voor het eerst voet op Midden-Amerikaanse bodem: Christopher Columbus ontdekte Costa Rica. Hij kon zijn ogen waarschijnlijk niet geloven, ook al had hij al veel van de wereld gezien. Wonderen bestaan nog! Het eerste dat Columbus tegenkwam waren parelwitte stranden, omgeven door traag zwierende palmbomen. Verder landinwaarts zag hij oeroude regenwouden, rivieren, watervallen en vulkanen. Stap in de voetsporen van een ontdekkingreiziger op rondreis door Costa Rica en voel de onstuimigheid van een oorspronkelijk land.

Monteverde, het nevelwoud

Het hele jaar door in mist gehuld: in het noordoosten van Costa Rica ligt het mystieke nevelwoud. Om het bijzondere gebied te beschermen mogen er elke dag maar een beperkt aantal bezoekers in. Het is absoluut een poging waard, een rondreis Costa Rica is niet compleet zonder deze ervaring. Het woud wemelt namelijk van de vogels, in alle soorten, maten en kleuren. Als je heel goed oplet kun je misschien de heilige vogel van de Azteken ontdekken. De fabelachtige quetzal wordt beschouwd als de allermooiste vogel van Midden-Amerika.

vogels-costa-rica

Vloedbossen

Vloedbossen staan een deel van het jaar onder water. De rivieren van Costa Rica treden regelmatig buiten hun oevers waardoor het water meters omhoogkomt. De waterpalm, regenboom en de Panamese stinkboom verwelkomen deze periode altijd dankbaar.

Isla del Coco

Isla del Coco is een heus onbewoond eiland zoals we die kennen uit de legendes. Het is even idyllisch als mysterieus en ook nog eens verboden terrein. Het eiland was de inspiratiebron voor Robinson Crusoë en berucht vanwege de piraten die er hun schatten zouden hebben begraven. Het meest beroemd is de in 1820 verdwenen schat van Lima – vol gouden beelden, juwelen en kandelaars – die anno nu ongeveer 130 miljoen euro waard zou moeten zijn. Kapitein William Thompson, die de waardevolle vracht van Lima naar Mexico had moeten verschepen, kon de verleiding niet weerstaan en begroef het fortuin op het onbewoonde eiland om het later op te komen halen. Thompson werd helaas al snel opgepakt voor piraterij. Hij werd opgehangen en zag zijn geliefde schat nooit meer terug.

waterval-costa-rica

Duiken in plaats van schatgraven

Helaas: je kunt je graafgereedschap thuislaten tijdens de rondreis Costa Rica, want Isla del Coco wordt uitermate goed beschermd en kan niet worden bezocht. Maar je kunt er toch bij in de buurt komen, want het verdient grote aanbeveling om in de buurt van het eiland te gaan duiken. De wateren rond Isla del Coco zijn erg populair bij duikers, vanwege de prachtige onderwaterwereld. Er zijn verschillende soorten haaien te zien, waaronder de bijzondere hamerhaai en de befaamde walvishaai. Ook vind je er wilde tonijn en kun je je verbazen over de zeeschildpad, die zich in het water veel sneller kan voortbewegen dan op het land. De werkelijke schatten van Costa Rica kun je ook zonder schep ontdekken.

hotel-los-almendros-costa-rica

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *