Een stopover. Hoe werkt het, waar boek je zo’n vliegticket en wat zijn de voordelen van een dergelijke tussenstop? Een aantal handige weetjes en tips om van een vliegticket met een vervelende tussenlanding een leuk extraatje te maken.
Allereerst de betekenis van een stopover. Want er is een wezenlijk verschil tussen een stopover en een tussenstop. Waar een tussenstop maximaal 24 uur duurt, daar kan een stopover 24 uur tot meerdere dagen of zelfs meerdere weken duren. Een handige manier om voor weinig geld een plek te bezoeken waar je anders niet zo snel zou komen. Een vliegticket met stopover is bovendien tegenwoordig eenvoudig zelf te boeken.
Waarom een stopover boeken?
Als je een zo goedkoop mogelijk vliegticket probeert te boeken, bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten of Azië, dan ontkom je er haast niet aan dat je een keer moet overstappen.
Zo’n tussenstop, die in het vervelendste geval meerdere uren duurt, is voor veel reizigers een hinderlijke onderbreking van de reis. Als een tussenstop een hele dag of meerdere dagen duurt – een stopover – dan kan van de noodgedwongen pauze een leuk extraatje worden gemaakt. Zo kun je in plaats van alleen je vakantiebestemming aan te doen ook een andere plek bezoeken. Twee vakanties in één dus! En vaak hoeft dit helemaal niet meer te kosten dan een vlucht zonder overstop (verderop meer daarover).
Populair: stopover in Kuala Lumpur.
Hoe boek je een stopover?
Voor een stopover kun je natuurlijk naar een reisbureau stappen of een online reisorganisatie opdracht geven om een stopover te boeken. Maar je kunt het tegenwoordig ook zelf. Bijna alle luchtvaartmaatschappijen hebben in het boekingsformulier tegenwoordig de optie ‘stopover’ of ‘multy city’. Zodra je dat aanvinkt kun je naast je eindbestemming een tweede bestemming opgeven. De meeste reizigers maken tegenwoordig echter gebruik van de zogenoemde vliegticketvergelijkers. Bij WTC.nl – World Ticket Center kun je net als bij de luchtvaartmaatschappijen in het boekingsformulier voor de optie ‘Meerdere bestemmingen’ kiezen. Zie het screenshot van World Ticket Center hieronder.
Goedkope stopover
Wil je een zo goedkoop mogelijk stopover vliegticket? In dat geval loont het als je flexibel bent met reisdata en stopover-bestemming. Staan jouw eindbestemming en stopover al vast, dan kun je direct de ‘stopover-optie’ (zoals hierboven beschreven) gebruiken. Maakt het voor jou niet zoveel uit waar je een tussenstop hebt en is budget en avontuur de belangrijkste criteria, dan doe je er verstandig aan om eerst nog geen gebruik te maken van de ‘stopover-optie’. Kies in dat geval alleen je eindbestemming en kijk welke vliegroutes met overstap worden weergegeven. Dit zijn reguliere tussenstops en automatische goedkope opties voor een stopover. Ga daarna nogmaals naar het boekingsformulier, gebruik de ‘stopover-optie’ en vul als tussenstop één van de luchthavens in die in je vorige zoekopdracht als overstap-optie naar voren kwam.
Het enige wat je vervolgens nog hoeft te doen is een goedkoop hotel boeken.
Wat zijn leuke steden voor een stopover?
Veel maatschappijen bieden een stopover aan. Datzelfde geldt voor luchthavens en steden. Een leuke stad voor een stopover is dus volledig afhankelijk van jouw interesses. En eindbestemming. In de meeste gevallen vindt de tussenstop immers plaats op de route. Of in ieder geval in de richting van de eindbestemming.
Hoewel het dus lastig is om aan te geven wat een leuke plaats is voor een stopover, is het wel mogelijk om steden uit te lichten die door veel reizigers worden gebruikt als stopover. Tips van reizigers, voor reizigers dus.
1. Chicago (Verenigde Staten)
Bij reizen naar de Verenigde Staten wordt vaak gebruik gemaakt van een tussenlanding in Chicago, de stad aan de voet van Lake Michigan. Chicago is na New York en Los Angeles de grootste stad van de VS en heeft toeristen veel te bieden. Een stopover in Chicago boek je eenvoudig via de bekende vliegticketwebsites. Lees snel meer over een stopover in Chicago op www.visitchicago.nl.
2. Reykjavik (IJsland)
Ga je naar de Verenigde Staten of Canada? Dan is het mogelijk om een stopover op IJsland te maken. De luchtvaartmaatschappij Icelandair biedt namelijk een stopover van maximaal 7 dagen aan, zonder extra toeslag op het vliegticket.
3. Kuala Lumpur (Maleisië)
Kuala Lumpur is net als Bangkok een ideaal opstapje voor een reis door de rest van Zuidoost-Azië. En ook een veelgebruikte, waardoor een stopover in Kuala Lumpur niet duur is. Lees ook: wat je kunt doen tijdens een stopover in Kuala Lumpur.
4. Dubai (Verenigde Arabische Emiraten)
In Dubai lijkt alles mogelijk te zijn. Nog steeds schieten daar wekelijks wolkenkrabbers uit de grond. Ook op het gebied van stopovers is in Dubai veel mogelijk. Vooral als de eindbestemming Afrika, Azië of Australië is wordt Dubai als stopover gebruikt. Bij een stopover in Dubai met Emirates krijg je korting op hotels en excursies.
5. Singapore
Singapore wordt vaak gekozen als stopover om daarna verder Azië in te trekken of door te reizen naar Australië. In Singapore krijg je een gratis stadstour als je overstap langer dan 5 uur duurt. Boek nu je vliegticket naar Singapore.
Dure en goedkope stopover steden
Naast bovenstaande steden worden ook de luchthavens van Abu Dhabi, Bangkok en Hongkong vaak gekozen als stopover. Houd bij het kiezen van een stopover in je achterhoofd dat de ene stad duurder is dan de andere. Zo is Abu Dhabi bijvoorbeeld duurder dan Bangkok of Kuala Lumpur. Hoe je achter de goedkoopste stopover-bestemming komt? Dat is een kwestie van uitzoeken. En geduld loont. Ga er dus goed voor zitten en vergelijk de goedkoopste vliegtickets.