Stopover Kuala Lumper: wat doen in 48 uur

Reportages

Geen reacties Reageer

 

Kuala Lumpur is één van de steden in Azië die een perfecte verbinding biedt met de rest van het continent, of zelfs nog verder. Wij maakten gebruik van de mogelijkheid van een stopover en gingen 48 uur lang op onderzoek uit in de bruisende en erg hete hoofdstad van Maleisië.

‘Poe, wat een hitte.’ Het is alsof we een deur tegen ons gezicht krijgen als we de terminal uitlopen na aankomst op de luchthaven van Kuala Lumpur. Snel doen we onze vesten uit die we nog aanhadden voor de loeiende airco in het vliegtuig. We besluiten een taxi naar het centrum te nemen. Wel zo prettig om na zo’n lange vlucht vanuit Londen voor de deur van het hotel afgezet te worden. Bovendien kunnen we de tijd in Kuala Lumpur goed gebruiken.

Petronas Towers

Het vliegveld van Kuala Lumpur ligt buiten de stad. Zodra we in de buurt van Kuala Lumpur komen springen twee torens direct in het oog. Het zijn de Petronas Towers, tot 2003 de hoogste gebouwen ter wereld. Of eigenlijk gebouw, want de twee identieke torens zijn door middel van een loopbrug met elkaar verbonden. Zodra we bij ons hotel in de wijk Little India zijn gedropt besluiten we direct naar de Twin Towers toe te gaan. Dat doen we met de metro, want die stopt pal onder het gebouw. In het metrostation valt ons direct de correctheid van de Maleisiërs op. Iedereen staat keurig in rijen voor de aanstormende metro te wachten. 

petronas towers kuala lumpur

Als we de metro uitlopen geeft niets ons het idee dat we ons in een gebouw van 452 meter hoog bevinden. Sterker nog, we struikelen over dure merken als Armani, Gucci en Hugo Boss. Wat blijkt, onder het gebouw bevindt zich een groot winkelcentrum. Snel maar naar buiten dus. Nadat we eerst de klap in ons gezicht van de hitte hebben bedwongen, vallen we bijna achterover als we omhoog kijken. Wát een gebouw! Het is mogelijk om vanuit de luchtbrug op de 41ste en 42ste verdieping van het uitzicht te genieten, maar daarvoor moet je al vroeg in de rij staan. Er worden per dag slechts 1200 mensen toegelaten. Daar hebben we geen zin in. Bovendien hebben we gehoord dat het uitzicht vanuit de Menara KL Tower veel beter moet zijn. We nemen eerst nog even een kijkje in het imposante zeeaquarium onder de Petronas Towers en wandelen dan naar de 421 meter hoge communicatietoren.

Menara KL Tower en het Bukit Nanas Forest Reserve

De Menara KL Tower staat midden in het Bukit Nanas Forest Reserve. Als we dit park inlopen horen we gelijk het gekrijs van apen. En niet veel later zien we ze ook. De eerste apen in Maleisië, en dat midden in de stad! 

bukit nanas forest reserve

Ook het uitzicht vanaf 276 meter hoogte over de stad is schitterend. We hebben inmiddels wel een beetje honger gekregen en de jetlag begint erin te hakken. Omdat de wandeling naar de top van de berg waar de tv-toren op staat best zwaar was, besluiten we de dichtstbijzijnde monorail op te zoeken. Naast de ondergrondse metro heeft Kuala Lumpur ook railvervoer boven de grond. De monorail is niet alleen handig, het geeft je direct ook een prachtig beeld van de stad omdat de rails boven de straten hangen.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Eten in Bukit Bintang

We stappen uit in de wijk Bukit Bintang. Deze wijk ligt in het hart van de Golden Triangle en is eigenlijk het centrum van Kuala Lumpur met allerlei winkels en eetgelegenheden. Vooral aan dat laatste zijn we inmiddels hard toe. Hoewel we helemaal niet zo veel meters hebben gelopen, vergt de warmte veel energie. Om bij te tanken zijn we op de juiste plek, blijkt al snel. Vanaf het monorailstation lopen we zo de straat Jalan Alor in. Met de omschrijving ‘groot openluchtrestaurant’ zeggen we niets te veel. Geweldig! We nemen plaats op één van de vele terrasjes en laten ons het Aziatische eten goed smaken.

jalan alor kuala lumpur

Batu Caves

De volgende ochtend staan we vroeg op zodat we nog veel van deze mooie stad kunnen zien. We beginnen onze laatste volledige dag 13 kilometer buiten het centrum van Kuala Lumpur, namelijk bij de Batu Caves, die ook eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Bij het verlaten van het metrostation valt direct het enorme gouden standbeeld op. Het standbeeld blijkt van Lord Murugan te zijn en lijkt de wacht te houden voor de grotten. Zagen we bij de Menara KL Tower nog twee apen, daar struikelen we bij de Batu Caves letterlijk over de brutale beesten. De grotten zijn met een enorme trap van 272 treden te bereiken en als je niet goed uitkijkt stap je zo op de staart van een aapje. Eerlijk is eerlijk, het maakt de tocht omhoog wel erg gezellig.

batu caves

apen batu caves

In de grotten staan verschillende tempels met de mooiste versieringen. Het waren de 272 treden omhoog absoluut de moeite waard. Helaas moeten we ook weer hetzelfde aantal treden naar beneden… We nemen de metro terug naar Kuala Lumpur en stappen uit in Chinatown. 

Chinatown en Little India

In Chinatown vallen ons direct de vele eettentjes op. Dat wordt smullen straks. Maar eerst gaan we nog even de wijk door. In Chinatown bezoeken we niet alleen Chinese tempels, maar we zien er ook Indiase tempels. De mooiste is toch wel de Sri Maha Mariamman. Helaas staat ie aan de buitenkant in de stiegers, maar ook van de binnen is de tempel heel mooi. En nog gratis te bezoeken ook. Na een wandeling door winkelstraat Petaling Street en een hap Chinees eten lopen we door naar Little India, dat aan Chinatown grenst.

Ook In Little India komen de geuren ons tegemoet. Het is alsof we door een enorme bazaar in India lopen. Overal drukte op straat en veel leuke winkeltjes. We missen alleen de loslopende koeien om het plaatje compleet te maken. Ook erg leuk is de Central Market, een overdekte markthal uit 1888.

central market kuala lumpur

Merdeka Square

We zijn inmiddels al weer aardig gaar van de wandeling. Als afsluiter nemen we nog een kijkje op Merdeka Square. Dit plein heeft een belangrijke rol van betekenis gespeeld voor Maleisië. Op Merdeka Square werd namelijk in 1957 na 150 jaar Britse overheersing de onafhankelijkheid uitgeroepen. Ieder jaar wordt op 31 augustus op dit plein de onafhankelijkheid gevierd. Wij besluiten midden op het grasveld van het uitzicht en het Sultan Abdul Samad gebouw te genieten en tevreden terug te kijken op twee dagen Kuala Lumpur.

merdeka square kuala lumpur

De 48 uur durende stopover in Kuala Lumpur waren meer dan de moeite waard, maar we zijn toe aan wat rust. En laten we nou net een paar dagen strand in het vooruitzicht hebben. Op naar onze volgende bestemming!


Stopover in Kuala Lumpur

Wil jij ook een keer een stopover in Kuala Lumpur maken? Lees dan eerst hoe je een stopover boekt en vergelijk daarna de prijzen van vliegtickets naar Zuidoost-Azië. Op de websites van Vliegtickets.nl (korting met Air Miles) en World Ticket Center is het mogelijk om een stopover te boeken. Vink daarvoor in het zoekveld de optie ‘meerdere bestemmingen/stops’ aan.

Hotels Kuala Lumpur
In wereldstad Kuala Lumpur zijn veel goede hotels te vinden. Bekijk en vergelijk snel de beste 30 hotels op Booking.com!

Maleisie reizen

Vakantie Maleisië
Ben jij zo overtuigd van Kuala Lumpur en Maleisië dat je er meerdere dagen of weken wil blijven? Boek in dat geval een complete Maleisië reis bij FOX Vakanties, Kras.nl of 333TRAVEL. Bij Maleisië online kun je aan de hand van bouwstenen je vakantie in Maleisië volledig op maat maken. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf je reis samen te stellen. Neem in dat geval eerst een kijkje op onze pagina met goedkoopste vliegtickets.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *