Zuid-Afrika

Bestemmingsinfo | Afrika


Hoofdstad: Pretoria
Andere grote steden: Johannesburg, Kaapstad (Cape Town) en Durban
Munteenheid: Zuid-Afrikaanse rand (ZAR)
Oppervlakte: 1.221.037 km²
Inwoners: 48.810.427 (2012)
 

Zuid-Afrika is een land in het uiterste zuiden van Afrika. Het land grenst in het noordwesten aan Namibië, in het noorden aan Botswana, in het noordoosten aan Zimbabwe en in het oosten aan Mozambique en Swaziland. Verder wordt Lesotho volledig door Zuid-Afrika omsloten en heeft het land in het westen een kustlijn aan de Atlantische Oceaan en in het zuiden en oosten aan de Indische Oceaan. Zuid-Afrika heeft drie hoofdsteden: Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht). Het landschap wordt gekenmerkt door hoogvlaktes in het binnenland en ruige heuvels en een smalle kustvlakte langs de rand. In het oosten van Zuid-Afrika liggen de Drakensbergen, met de Mafadi (3450 meter) op de grens met Lesotho als hoogste punt van het land.

Vanaf Robbeneiland heb je prachtig uitzicht op Kaapstad.

Vanaf Robbeneiland heb je prachtig uitzicht op Kaapstad.

Reisinformatie Zuid-Afrika

Tijdsverschil:
In Zuid-Afrika is het tijdens onze wintertijd 1 uur later dan in Nederland. Er is geen tijdsverschil tijdens onze zomertijd.
Afstand A'dam-Pretoria:
8985 km
Vliegduur:
Ongeveer 11 uur en 30 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Zuid-Afrika is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 30 dagen geldig is bij vertrek uit Zuid-Afrika.
Visum:

Nee

Reizen naar Zuid-Afrika:

Goedkope vliegtickets Zuid-Afrika
Vakantie en rondreizen Zuid-Afrika

SNP Natuurreizen Zuid-Afrika

 

Talen

Zuid-Afrika heeft elf officiële talen: Afrikaans, Engels, Ndebele, Noord-Sotho, Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa en Zoeloe.

Beste reistijd Zuid-Afrika

De beste reistijd voor het zuidwesten van Zuid-Afrika (waaronder Kaapstad) is tussen oktober en maart. Het regent er dan weinig en met 20 tot 30 graden is de temperatuur aangenaam. Het noordoosten van Zuid-Afrika kun je het beste bezoeken in de maanden april, mei, september en oktober. Het is er met 20 tot 25 graden warmer dan in de Zuid-Afrikaanse winter, maar er valt minder regen dan in de zomertijd.

Vaccinaties en inentingen

Voor Zuid-Afrika worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Zuid-Afrika naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Het grootste deel van de bevolking (ongeveer 80 procent) van Zuid-Afrika is christelijk, waarbij het grootste deel protestantse stromingen aanhangt. Ongeveer 2 procent is moslim en 1 procent is hindoe. De rest is niet gelovig of hangt een andere kleine religie aan.

Populaire bezienswaardigheden

Zuid-Afrika is een groot land met veel bezienswaardigheden waardoor je ongetwijfeld keuzes moet maken welk deel van het land je bezoekt en wat je niet kunt zien. Het bekendste park van Zuid-Afrika is het Kruger National Park. Dit park leent zich uitstekend voor safari's en in het park staan huisjes waar je eventueel kunt overnachten. In het Krugerpark leeft de volledige Big Five (olifant, buffel, leeuw, neushoorn en luipaard). Ook in het Hluhluwe-Imfolozi Park, in het zuidoosten van Zuid-Afrika kun je de Big Five zien. Een ander mooi park is het nationale park Tsitsikamma, dat over bossen en een schitterende kustlijn beschikt. Net als dit park ligt ook de 216 meter hoge Bloukransbrug (waarvan gebungeejumpt kan worden) aan de wereldberoemde Garden Route. De tuinroute ligt langs de schilderachtige zuidkust tussen de havenstad Port-Elizabeth en het vissersdorp Hermanus. In het juiste seizoen is het bij Hermanus mogelijk om walvissen te spotten. Aan de grens met Lesotho liggen de Drakensbergen. In dit gebergte kun je mooie wandeltochten maken en heb je prachtige uitzichten. Voor Zuid-Afrikaanse wijn ga je naar de Cape Winelands, in de West Kaap. Het is hier mogelijk om aan een wijntour deel te nemen. Enkele goede en populaire plaatsen hiervoor zijn Paarl, Franschhoek en Stellenbosch.

Kaapstad en omgeving
De populairste bestemming voor Nederlanders in Zuid-Afrika is Kaapstad en omgeving, dat in het zuidwesten aan de Atlantische en Indische Oceaan ligt. De stad ligt aan de voet van de majestueuze Tafelberg, vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving hebt. Je kunt met een kabelbaan naar de top van de Tafelberg, maar er zijn ook verschillende wandelroutes naar boven. Bezienswaardigheden in de stad zijn het museum Kasteel de Goede Hoop, het South African Museum, het Victoria Wharf Shopping Centre aan het Waterfront, de Groote Kerk en de kleurrijke wijk Bo-Kaap. Ook liggen er in en om de stad enkele prachtige stranden. De beste en mooiste stranden van Kaapstad zijn Clifton Beach, Camps Bay, Blouberg Beach (vooral voor surfers), Llandudno, Hout Bay Beach en Muizenberg. Vlak voor de kust van Kaapstad ligt Robbeneiland, dat tot 1996 werd gebruikt als gevangenis. De bekendste gevangene was Nelson Mandela. Tijdens de rondleiding (die wordt gegeven door een ex-gevangene) kun je ook zijn cel bekijken. Ga tijdens een bezoek aan Kaapstad ook naar Kaap de Goede Hoop en Cape Point, waar de Atlantische en Indische Oceaan samen komen. Onderweg kom je ook langs het plaatsje Simon's Town, waar je bij Boulders Beach een grote pinguïnkolonie kunt aanschouwen.

Reisgidsen Zuid-Afrika

reisgidsen-zuidafrika

Koop bovenstaande Zuid-Afrika reisgidsen online bij reisboekwinkel De Zwerver of bekijk alle reisgidsen over Zuid-Afrika.

 

Door:
Bijgewerkt: 4 juni 2018, 22:20 uur
Categorieën: Afrika