Op watersafari in Zuid-Afrika

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Op je reis door Zuid-Afrika is het spotten van wildlife iets wat niet achterwege mag blijven. Veel reizigers kiezen ervoor om een safari te doen in het Krugerpark of één van de aangrenzende privé reservaten. Heb je echter wel eens gedacht aan waterdieren?

Naast het bekende Krugerpark zijn er nog andere namen die je bekend voor zullen komen, zoals Addo Elephant Park of het Hluhluwe-Imfolozi National Park. Hier heb je kans om onder andere leeuwen, olifanten, zebra’s, giraffen, springbokken en neushoorns te zien. Maar… heb je binnen het dierenrijk van Zuid-Afrika weleens gedacht aan de waterdieren als nijlpaarden, krokodillen, walvissen, pinguïns en dolfijnen? Lees hieronder waar én ook wanneer je deze dieren kunt vinden…

Nijlpaarden en krokodillen

Nijlpaarden en krokodillen zijn te spotten in het Nationale park St. Lucia Wetlands, aangrenzend aan het gelijknamige dorp. Van hieruit is het mooi om een bootsafari te maken over de St. Lucia River waar je de knorrende nijlpaarden ziet liggen. Speur onder begeleiding van een gids de oevers af naar krokodillen van soms wel twee meter lang. St. Lucia Wetlands ligt pal aan de oceaan waardoor moerassen, opgewaaide zandduinen en bushland wordt afgewisseld.

St. Lucia zelf is een westers dorpje, gelegen aan de kust. Wij vonden dit een prettige afwisseling na de bushovernachtingen bij het Kruger. In de hoofdstraat is het ’s avonds gezellig druk en zoek je een plekje in een van de restaurants. Vanaf het terras kun je de nijlpaarden spotten die hier tegen zonsondergang aan wal komen om te grazen. Dit gebied is het hele jaar door goed te bezoeken, maar in de zomerperiode (december–februari) vallen er wel flinke buien.

nijlpaarden-zuid-afrika

Walvissen

Voor de kust van Zuid-Afrika kun je van juli – half november walvissen spotten. Het relatief warme water trekt deze reusachtige dieren aan om te spelen en te paren. Als reiziger is het een bijzondere ervaring om ze in het echt te zien. Met name als er een kleintje naast zwemt. De meeste kans om walvissen te spotten heb je in het kustgebied tussen Plettenberg en Kaapstad. Vanaf de wal kun je met je verrekijker het water af turen op de speciale ‘walivsspot-plaatsen’. De bekendste plekken die wij je aan willen raden is Plettenberg baai vlakbij Knysna en de baai van Hermanus.

walvis-duik-zuid-afrika

Doe tip 1: Boottocht Plettenberg

Vanuit Knysna, bekend van de Tuinroute, kun je een close encounter maken per boot. Per dag mogen een paar boten zelfs tot 50 meter afstand van de walvissen komen. En, écht: zelfs buiten het walvisseizoen is deze boottocht nog de moeite waard. Je ziet namelijk ook dolfijnen, zeeleeuwen en andere zeedieren. 

Zuid Afrika reizen

Doe tip 2: Kajaktocht Hermanus

Ben je liever wat actiever bezig? Dan is kajakken in de baai van Hermanus wat voor jou. Het water in de baai is rustiger dan op open zee en daardoor (ook voor beginners) goed te bevaren. Wij vonden het heel bijzonder dat je bij deze encounter zelf met je kajak op zoek gaat naar de walvissen. Onder begeleiding van een gids kun je ook buiten het walvisseizoen peddelend dieren spotten. Naast de dolfijnen en zeeleeuwen heb je hier ook de kans dat je pinguïns ziet.

Bovenstaande tips zijn samengesteld door reisspecialist Anneloes van Zuid-Afrika online, onderdeel van de overkoepelend reisorganisatie Riksja Travel. Zij kent het land op haar duimpje en adviseert uit eigen ervaringen. Bij de reisorganisatie kun je zelf je rondreis samenstellen en, als je wilt, St. Lucia Wetlands of de walvissen spotten in je reis bouwen. 

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *