Zorgeloos door Zuid-Afrika

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Je hebt besloten dat het tijd wordt voor die ultieme reis naar Zuid-Afrika. Voor de meesten is het een once-in-a-lifetime ervaring, dus laat die optimaal zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk. Hierbij enkele tips zodat het daar in elk geval niet aan ligt.

Het spotten van de Big 5 staat nog altijd op je bucket-list en ook wil je zien welke wijnhuizen achter die Zuid-Afrikaanse wijntjes zitten die je bij Appie koopt. Maar dan? Wat is de beste tijd om naar Zuid-Afrika te gaan, hoe lang kun je je daar vermaken en is het eigenlijk nodig om vooraf je accommodatie vast te leggen?

Stap 1. Wanneer ga je?

Je kunt het hele jaar door naar Zuid-Afrika reizen, alleen biedt het ene seizoen net wat meer voordelen dan de ander. Afhankelijk van je wensen zit er vast voor jou een ideale periode tussen.

Okt/nov: voorjaar in Zuid-Afrika. De temperatuur loopt weer op, tot zo’n 20-26 graden. De bloemen staan in bloei waardoor de tuinroute op z’n mooist is. De combi safari & regio Kaapstad is goed te doen.

Dec/jan/febr: zomer en (bijna) gegarandeerd zon, maar wel veel wind rondom de Kaap. Door vakantieperiode wel druk, maar daarmee ook bruisend. Kruger is dan dichtbebost, dus spot je iets minder makkelijk de Big 5.

Mrt/april: beginnend najaar met aangename temperaturen. Ook weer ideaal voor combi Kruger & Kaapstad. Met een beetje geluk pak je de oogst van de druiven nog net mee.

Juni/juli/aug: winter en de koudste maanden (’s nachts 5 tot overdag 15-18 graden). Ideaal om wild te spotten, vanwege de weinige begroeiing. De wijngaarden staan er wel wat magertjes bij.

lonely-planet-zuid-afrika

Stap 2. Hoe lang?

Als je de mogelijkheid hebt, is drie weken of meer het meest ideaal. Om je een idee te geven van wat kan in twee, drie of vier weken geven we hieronder enkele mogelijkheden.

Twee weken. Is wat aan de krappe kant als je Kruger & Kaap wilt combineren. Je kunt beter een keuze maken tussen oost of west Zuid-Afrika. Voor natuurliefhebbers overnacht je in een bushlodge in Kruger en wandel je in het uitgestrekte natuurgebied Mlilwane in Swaziland. Meer behoefte aan cultuur? Kies dan voor regio Kaapstad. Wandel met een gids door een van de oudste townships, fietst door de wijngaarden en rij de bloemrijke Tuinroute.

Drie weken. Van safari tot wijn, het lukt allebei. In Kruger kun je zelf rijden en wild spotten, of ga in een privé reservaat met een ervaren gids op pad. Door hun ervaring spotten zij veel sneller al het wild. Je hebt tijd voor (en het is een leuke ervaring) om te paardrijden in Swaziland. Slaap op een Afrikaanse boerderij, voordat je tussen de wijnranken van Stellenbosch duikt en sluit je reis af met een wandeling tot bovenop de Tafelberg in Kaapstad.

Vier weken. Dan heb je de tijd om het gehele stuk van Johannesburg naar Kaapstad met de auto af te leggen, inclusief het onbekendere en minder bezochte Transkei Wildcoast provincie. Dit is het land van de Xhosa en de geboortegrond van Nelson Mandela. Wanneer je overnacht in een guesthouse zie je een heel andere kant van Zuid-Afrika. Voor actievelingen is het hier ideaal wandelen, paardrijden- of mountainbiken. Een echte adrenaline kick? Dan kun je white water raften, abseilen of bungy jumpen .

bizons-zuid-afrika

Stap 3. Vooraf iets vastleggen of niet?

Altijd een dilemma. Je wilt zoveel mogelijk vrijheid, maar je wilt ook zoveel mogelijk zien en op de leukste plekken zitten. Plan idealiter je reis naar Zuid-Afrika enkele maanden van tevoren, zeker wanneer je in drukke vakantie periodes gaat. De mooiste accommodaties zitten dan snel vol.

Je ticket. Een voordelig ticket in de Zuid-Afrikaanse zomerperiode? Boek 11 maanden van tevoren, dan heb je de beste kans op een redelijke prijs. Twee keer per jaar zijn de Werelddeal Weken van KLM waarbij er vaak aanbiedingen naar Johannesburg zijn; ideaal als je in omgeving Kruger en Swaziland blijft.

Je auto. Het is vaak voordeliger je autohuur vanuit Nederland te regelen in plaats van ter plekke. Wanneer je redelijk wat bagage bij je hebt, wil je ook verzekerd zijn van een auto die groot genoeg is.

Je verblijf. Zeker voor Kruger is het aan te raden vooraf je verblijf vast te leggen. De mooie kleine private games lodges zitten snel vol, maar ook de bungalows en tenten in het Kruger. Een combinatie van beiden is ideaal. Via de private game lodges kun je op wandelsafari – een niet te missen ervaring. Ook kleine guesthouses in Kaapstad en de wijngaarden en speciale overnachtingsplekken als slapen bij een boer, een rondaval in Addo Elephant Park of een tented privé-kamp zitten snel vol en zijn lastig ter plekke te regelen.

strand-zuid-afrika

Haal deze bucket van je lijst en laat je once-in-a-lifetime ervaring beginnen…

Bij Zuid-Afrika online, onderdeel van Riksja Travel, bouw je jouw eigen Zuid-Afrika rondreis. Je reist individueel en op je eigen tempo. Kleinschalige accommodaties, bijzondere excursies en nodige transfers zijn verzorgd. Zo kan jij tijdens de reis niets anders doen dan waar het om draait: reizen.

Zuid Afrika reizen

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *