Zweden

Bestemmingsinfo | Europa


Hoofdstad: Stockholm
Andere grote steden: Göteborg, Malmö en Uppsala
Munteenheid: Zweedse kroon (SEK)
Oppervlakte: 450.295 km²
Inwoners: 9.103.788 (2012)
 

Zweden is een land in het noorden van Europa en het grootste land van Scandinavië. Het land grenst in het westen aan Noorwegen en in het noordoosten aan Finland. Daarnaast is het in het zuidwesten via de zestien kilometer lange Sontbrug met Denemarken verbonden. Zweden heeft verder kustlijnen aan de Botnische Golf in het oosten, de Oostzee in het zuidoosten en zuiden en het Skagerrak en het Kattegat in het zuidwesten. Het landschap van Zweden wordt voornamelijk gedomineerd door meren (waarvan het Vänermeer het grootste is) en uitgestrekte naaldbossen. Het zuiden en oosten zijn vlak tot glooiend, waarbij de binnenlanden die aan Noorwegen grenzen in het Scandinavisch Hoogland overgaan. Ook heeft het land enkele eilanden voor de kust, waarvan Gotland, Öland, Orust en Hisingen het grootste en bekendste zijn.

Het oudste stadsdeel van Stockholm: Gamla Stan.

Het oudste stadsdeel van Stockholm: Gamla Stan.

Reisinformatie Zweden

Tijdsverschil:
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Zweden.
Afstand A'dam-Stockholm:
1125 km
Vliegduur:
Ongeveer 1 uur en 40 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Zweden is een identiteitskaart of paspoort noodzakelijk.
Visum:
Nee
Reizen naar Zweden:

Goedkope vliegtickets Zweden
Vakantie en rondreizen Zweden

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

 

Talen

In Zweden is Zweeds de enige officiële taal. Daarnaast wordt er ook Deens en Noors gesproken. Tevens zijn er erkende minderheidstalen zoals het Fins, het Samisch en het Roma.

Beste reistijd Zweden

De beste reistijd voor het zuiden van Zweden is tussen juni en augustus. De gemiddelde temperatuur is in die periode rond de 21 graden. Wil je in het noorden van Zweden genieten van de sneeuw en het noorderlicht, dan kun je het beste in februari of maart gaan. In december en januari komt er weinig daglicht in Zweeds Lapland, maar in de zomer gaat de zon er niet onder. De gemiddelde temperatuur in deze wintermaanden in het noorden ligt onder het vriespunt met in februari een gemiddelde temperatuur van minus negen graden.

Vaccinaties en inentingen

Voor Zweden worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Zweden naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

De evangelisch-lutherse Zweedse kerk was tot 2000 de staatskerk van Zweden. Nog steeds is bijna 70 procent van de bevolking aanhanger van deze kerk. Daarnaast zijn er nog andere christelijke geloven zoals het rooms-katholicisme en zijn er kleine groepen die het jodendom, de islam en het boeddhisme aanhangen.

Populaire bezienswaardigheden

Zweden is een erg uitgestrekt en dunbevolkt land en beschikt over grote stukken ongerepte natuur. Met name in het noorden van het land (waaronder in Lapland) domineren naaldbossen het landschap. Hier leven elanden, beren en lynxen in de vrije natuur. Een groot deel wordt beschermd door middel van natuurreservaten en nationale parken. Ten westen van Zweeds Lapland ligt Lapponia, dat op de Werelderfgoedlijst staat. Dit is de naam voor gebied dat vier nationale parken bevat. Onder andere het nationale park Sarek, dat binnen de grenzen van het park acht bergen heeft die hoger zijn dan 2000 meter. Andere mooie nationale parken zijn het nationale park Stora Sjöfallet en het nationale park Padjelanta. In het dorpje Jukkasjärvi, ook in het noorden van Zweden, kun je tijdens de winter een kamer boeken in een heus ijshotel. Voor de traditionele cultuur van Samen (Lappen) ga je naar de plaatsen Kiruna en Jokkmokk. De meeste wintersporters trekken in de winter naar Åre, de populaire wintersportplaats in Zweden. Åre ligt in het midden van het land, in het westen. Ten oosten van Zweden ligt het eiland Gotland. Veel Zweden gaan hier in de zomer heen om te genieten van de zon en de rust. Een bezienswaardigheid op dit eiland is de middeleeuwse hoofdstad Visby. Ten noorden van Visby liggen de Lummelunda grotten, die alleen open zijn in de zomer. Met Stockholm heeft Zweden een erg mooie hoofdstad. Deze stad bestaat uit veertien eilanden die verbonden zijn met 53 bruggen. De meeste bezienswaardigheden van Stockholm bevinden zich in het oude historische stadscentrum Gamla Stan. Interessantste gebouwen en attracties zijn Stockholms slot (het Koninklijk Paleis), het Stadhuis (Stadshuset), de kerken Riddarholmskyrkan en Storkyrkan, het Kulturhuset, het Vasamuseum en het openluchtmuseum Skansen. Andere mooie steden zijn Göteborg, Malmö en Karlstad.

Reisgidsen Zweden

reisgidsen-zweden

Koop bovenstaande Zweden reisgidsen online bij reisboekwinkel De Zwerver of bekijk alle reisgidsen over Zweden.

 

Door:
Bijgewerkt: 27 juni 2018, 15:51 uur
Categorieën: Europa