De kogel is door de kerk: je gaat op wereldreis! Nadat je het geweldige nieuws van de daken hebt geschreeuwd moet de knop om. Het plannen en regelen kan beginnen. Maar wat moet je regelen voor een wereldreis? Enkele praktische tips en handige links.
Zodra je eenmaal de beslissing hebt genomen om er een tijd tussenuit te gaan en een reis om de wereld te maken komt er ineens veel op je af. Heb je net je studie succesvol afgerond, dan moet je beginnen te sparen. Heb je al een baan, dan zul je je baas lief aan moeten kijken of je moet de baan opzeggen. Om het je iets makkelijker te maken lees je hieronder wat je allemaal moet regelen voor de wereldreis.
Je budget voor de wereldreis
Als je een lange reis gaat maken zal de eerste vraag zijn: wat kost een wereldreis? Dat verschilt uiteraard per persoon. Om je budget te bepalen, moet je eerst bedenken wat voor soort reiziger je bent. Kun jij prima leven zonder een dagelijkse warme douche en een opgemaakt bed of wil jij dit juist wel en het liefste ook overal naartoe met een taxi? Het zijn misschien extreme uitersten, maar je moet het jezelf vooraf wel afvragen. Ook of je tijdens je wereldreis je duikbrevet wil halen zijn dingen die je vooraf op papier moet zetten. Het zijn extra uitgaven die bovenop je dagelijkse ‘vaste lasten’ komen. Heb je niet veel geld te besteden, maar wil je wel een paar maanden weg? Oriënteer je dan eens op het goedkope Zuid-Oost Azië. Als je niet te gek doet kun je daar al gauw met 15 tot 20 euro per dag klaar zijn.
De route van je reis bepalen
Waarschijnlijk het allerleukste deel van de reis: een lijst maken met landen die je tijdens je wereldreis wilt bezoeken. En je zult zien dat je dat al genoeg moeite kost. Wordt het Azië, Australië, Midden-Amerika of toch Afrika? Ieder werelddeel heeft z’n pareltjes, maar ook z’n dure en goedkope landen. Bij het bepalen van je wensenlijst moet je dus altijd je budget in ogenschouw nemen. Heb je eenmaal een aantal landen op papier, dan is daar de volgende stap: het bepalen van de route. Daarvoor kun je de handige ‘Round the World Planner‘ van luchtvaartalliantie SkyTeam gebruiken. De meeste luchtvaartmaatschappijen zijn aangesloten bij een alliantie van verschillende luchtvaartmaatschappijen, waardoor er altijd een passend vluchtschema kan worden gemaakt.
Lees ervaringen van andere wereldreizigers
Nu je ongeveer weet waar je wel en niet naartoe gaat is het verstandig om het internet eens af te struinen naar verhalen van mede-wereldreizigers. De reis die jij in je hoofd hebt is ongetwijfeld al eens door iemand anders gemaakt. Op internet vind je talloze weblogs van reizigers die je voorgingen. Van ervaringen van andere reizigers kun je veel leren. Misschien is dat ene land dat je in je hoofd hebt toch niet zo leuk als het lijkt en moet je toch nog wat schaven aan je route.
Wacht niet te lang met vaccinaties
Blijf je dichtbij huis, dan zul je waarschijnlijk geen vaccinaties nodig hebben. Ga je wat verder weg, dan liggen de ziektes op de loer. Voor veel landen ben je daarom verplicht om je te laten inenten. Dat kan nog wel even wachten zou je denken? Je zult zien dat je kort voor vertrek hele andere dingen aan je hoofd hebt dan het halen van de verplichte inentingen. Neem daarom ruim van tevoren contact op met de plaatselijke GGD. Daarnaast beginnen pillenkuren soms al weken voor vertrek. Ga naar onze speciale bestemmingspagina’s om per land te zien welke vaccinaties verplicht zijn of aanbevolen worden.
Neem een goede reisverzekering
Een wereldreis is duur en dus zoek je naar allerlei mogelijkheden om geld te besparen. Doe dat niet op een reisverzekering, ook al is je tijdens eerdere vakanties nog nooit wat overkomen. Een wereldreis is anders dan al je eerdere vakanties en je zult zien dat het vele reizen je minder alert maakt. En dus ligt de kans op diefstal op de loer. Je zit er niet op te wachten dat je bij thuiskomst ook nog eens zelf het bedrag voor een nieuwe spiegelreflexcamera op moet hoesten, toch?
Je baan wel of niet opzeggen?
Ga je een lange tijd op reis, dan zit er vaak niets anders op dan je baan op te zeggen. Dat is niet altijd even makkelijk, zeker niet als je met veel plezier naar je werk gaat. Medelijden met je werkgever hoef je niet te hebben. Onthoud dat niemand onvervangbaar is. Zelfs je baas moet kunnen begrijpen dat je eens wat meer van de wereld wil zien. En wie weet blijkt je baas wel zo tevreden met je dat hij je na afloop van je reis graag weer ziet terugkomen en is ontslag nemen helemaal niet nodig. Informeer dus altijd naar de mogelijkheid om een sabbatical (onbetaald verlof) te nemen. Nee heb je, ja kun je krijgen.
Je huis verhuren of verkopen?
Als je aan de andere kant van de wereld zit is het zonde dat je huis al die tijd leeg staat. Vooral als je ook nog eens zelf voor de kosten moet opdraaien. Bedenk daarom ruim op tijd wat je met je woning doet. Laat je er tijdelijk iemand anders inzitten door middel van onderhuur of ga je rigoureus te werk en zet je hem te koop? Houd in dat laatste geval rekening met een jaar voorbereidingstijd.
Houd een online dagboek bij
Waarom wachten met het delen van je spannende verhalen tot je weer thuis bent? Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om je prachtige reizen met het thuisfront delen terwijl je aan de andere kant van de wereld zit. Een kaartje sturen op z’n tijd is leuk, maar een (dagelijks) online dagboek is nog veel leuker! Talloze wereldreizigers houden daarom op internet een reisblog bij. Maak daarom nu al je gratis online reisdagboek aan en laat je familie en vrienden met je meereizen.
Weer thuis
Slik, thuiskomen valt de meeste mensen erg rauw op hun dak. Je hebt geen baan meer, het huis voelt niet meer van jou en je moet wennen aan de dagelijkse Nederlandse gewoontes. Calculeer dit daarom al voor je wereldreis in. Zorg ervoor dat je een spaarpotje hebt waar je de eerste tijd op kunt teren en hou er rekening mee dat de periode na thuiskomst zwaar is. Een lange reis levert fantastische indrukken op, maar ook herinneringen aan ellende en armoede. Neem de tijd om dit te verwerken en breng je niet direct allerlei andere ‘ellende’ op de hals.