Turkije

Bestemmingsinfo | Azië


Hoofdstad: Ankara
Andere grote steden: Istanbul, Izmir, Bursa en Adana
Munteenheid: Turkse lira (TRY)
Oppervlakte: 783.562 km²
Inwoners: 79.749.461 (2012)
 

Turkije is een transcontinentale staat en ligt zowel in oosten van Europa als het westen van Azië, dat het grootste deel van het land inneemt. Het land grenst in het westen aan Griekenland en Bulgarije, in het noordoosten aan Georgië, in het oosten aan Armenië, Azerbeidzjan en Irak en in het zuiden aan Syrië. Daarnaast heeft het lange kustlijnen. In het noorden aan de Zwarte Zee, in het westen aan de Zee van Marmara en in het zuiden en aan de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee. Het zuiden van het land, langs de Middellandse Zee, is erg heuvelachtig en de kustlijn wordt gedomineerd door klippen en zand- en kiezelstranden. Naar het noorden toe ontstaan meer en meer bergen. Met 5165 meter is de berg Ararat (Ağrı Dağı) het hoogste punt van het land. Deze berg ligt bij de grens met Armenië en Irak.

Istanbul, de poort naar Azië.

Istanbul, de poort naar Azië.

Reisinformatie Turkije

Tijdsverschil:
In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland.
Afstand A'dam-Ankara:
2535 km
Vliegduur:
Ongeveer 3 uur en 30 minuten
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Turkije is een paspoort of identiteitskaart noodzakelijk.
Visum:

Ja (Turkije visum of visum Turkije)

Reizen naar Turkije:

Goedkope vliegtickets Turkije
Vakantie en rondreizen Turkije

 

Talen

In Turkije is Turks de officiële taal. Daarnaast wordt door een deel van de bevolking Koerdisch, Armeens en Arabisch gesproken.

Beste reistijd Turkije

De beste reistijd voor Turkije is in de maanden mei, juni, september en oktober. In het noordwesten (Istanbul) is het dan gemiddeld 20 tot 25 graden en aan de Middellandse Zee in het zuiden van Turkije is het dan tussen de 25 en 30 graden. In de zomermaanden kan het vooral in het zuiden erg warm worden.

Vaccinaties en inentingen

Voor Turkije worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Turkije naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Het grootste deel van de bevolking van Turkije, ongeveer 95 procent, is moslim. Hiervan hangt het grootste deel de soennitische stroming aan. Daarnaast zijn er nog kleine groepen christenen in Turkije.

Populaire bezienswaardigheden

De laatste jaren is Turkije uitgegroeid tot één van de populairste vakantiebestemmingen. En dat is terecht. Check eerst even of en hoe je een (e-)visum voor Turkije kunt aanschaffen. Het bezit zowel steden voor een stedentrip als prachtige stranden en badplaatsen. Met Istanbul beschikt Turkije over de toegangspoort tussen het westen en oosten. De rivier de Bosporus scheidt Europa van Azië, wat Istanbul een unieke sfeer geeft en de enige stad ter wereld maakt die op twee continenten ligt. De belangrijkste bezienswaardigheden in Istanbul zijn de Haghia Sofia (Ayasofia), het Topkapi Paleis, de Blauwe Moskee en de Grote Bazaar. Een andere mooie stad is hoofdstad Ankara, die je kunt bezoeken tijdens een Turkije rondreis. De stad heeft een typische oosterse uitstraling, maar ook moderne architectuur. De toeristische trekpleisters zijn het Atatürk Mausoleum (Anitkabir), de markten en de hamams. Een andere leuke stad is Izmir, de derde stad van het land.

In de zomermaanden trekken de meeste mensen echter naar de Turkse badplaatsen aan de Turkse Rivièra en de Egeïsche kust. De bekendste plaatsen en mooiste stranden aan de Turkse Rivièra liggen rond de plaatsen Alanya, Antalya, Belek, Marmaris en Side. De pareltjes aan de Egeïsche kust zijn onder andere Bitez, Bodrum, Gümbet en Turgutreis. Het is echter zonde om niet van je strandlaken af te komen. In deze regio aan de kust vind je veel historische bouwwerken waarvan veel op de Werelderfgoedlijst staan. Bijvoorbeeld het Mausoleum van Halicarnassus bij Bodrum, de Tempel van Artemis in Efeze, de archeologische vindplaatsen Hierapolis en Pamukkale bij de plaats Denizli en de oude Griekse tempel en het theater in de buurt van Side. Ook mooi zijn de Düdenwatervallen in de buurt van Lara. Vergeet vooraf echter geen visum Turkije aan te vragen!

Reisgidsen Turkije

reisgidsen-turkije

Koop bovenstaande Turkije reisgidsen online bij reisboekwinkel De Zwerver of bekijk alle reisgidsen over Turkije.

 

Door:
Bijgewerkt: 17 september 2018, 20:41 uur
Categorieën: Azië