Rusland

Bestemmingsinfo | Azië


Hoofdstad: Moskou
Andere grote steden: Sint-Petersburg, Novosibirsk, Jekaterinenburg en Nizjni Novgorod
Munteenheid: Russische roebel (RUB)
Oppervlakte: 17.098.242 km²
Inwoners: 142.517.670 (2012)
 

Rusland is een land in het oosten van Europa. Omdat het grootste deel van het land in Azië ligt wordt het gezien als een transcontinentale staat. Vanuit politiek oogpunt wordt het gezien als Europees land omdat de belangrijkste steden (waaronder Moskou en Sint-Petersburg) in Europa liggen en in dit deel zeventig procent van de bevolking woont. Rusland is met afstand het grootste land ter wereld en naar aantal inwoners het achtste land. Het land grenst aan veertien landen: Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, China, Mongolië en Noord-Korea. Verder wordt het omgeven door verschillende zeeën. Ook de exclave Kaliningrad is Russisch grondgebied. Tot 1991 was Rusland onderdeel van de Sovjet-Unie. Het landschap van Rusland is onder te verdelen in het Oost-Europese Laagland (ten westen van de Oeral), het West-Siberische Laagland (ten oosten van de Oeral), het Noord-Siberische Laagland (ten zuiden van de Noordelijke IJszee), het Midden-Siberische Bergland (tussen de Jenisej en de Lena), de Zuid-Siberische gebergtes (in Zuid-Rusland), de Centraal-Jakoetische Vallei (in de riviervallei van de Lena), het Oost-Siberische Bergland (ten oosten van de Lena) en het Oost-Siberische Laagland (ten zuiden van de Oost-Siberische Zee).

De Kerk van de Verlosser op het Bloed in Sint-Petersburg.

De Kerk van de Verlosser op het Bloed in Sint-Petersburg.

Reisinformatie Rusland

Tijdsverschil:
Rusland valt in maar liefst negen verschillende tijdzones. In het westen (in Kaliningrad) is het tijdens onze zomertijd 1 uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd is er 2 uur tijdverschil. In Moskou is het tijdens onze zomertijd 2 uur later (in de winter 3 uur). Deze tijd neemt toe naarmate je oostelijker gaat. In het uiterste oosten is het tijdens onze zomertijd 10 uur later dan in Nederland (tijdens onze wintertijd 11 uur).
Afstand A'dam-Moskou:
2150 km
Vliegduur:
Ongeveer 3 uur
Reisdocumenten:
Voor een verblijf in Rusland is een paspoort noodzakelijk dat nog minimaal 6 maanden geldig is na de vervaldatum van het visum voor Rusland.
Visum:

Ja

Reizen naar Rusland:

Goedkope vliegtickets Rusland
Vakantie en rondreizen Rusland

 

Talen

In Rusland is Russisch de enige officiële taal. Daarnaast worden er in verschillende delen van het land ook andere talen zoals Tataars en Tsjetsjeens gesproken.

Beste reistijd Rusland

De beste reistijd voor Rusland is tussen mei en augustus, hoewel het deze periode in het zuiden van Rusland erg warm kan worden. Tussen november en maart kan het (wederom met uitzondering van Zuid-Rusland) erg koud worden in Rusland.

Vaccinaties en inentingen

Voor Rusland worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Ga daarvoor naar de website Vaccinaties op Reis.

Reisadvies

Ga voor het actuele reisadvies over Rusland naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Religie

Het grootste deel van de bevolking van Rusland is christelijk. Met name de Russisch-orthodoxe kerk heeft veel aanhangers. Daarnaast woont er ook een grote groep moslims, boeddhisten en joden in Rusland.

Populaire bezienswaardigheden

Rusland is een erg uitgestrekt land waardoor het onmogelijk is om het hele land te bezoeken. Laat staan in een paar weken. De meeste mensen zullen alleen het westen (het Europese deel van Rusland) aandoen. In het westen van Rusland ligt onder andere hoofdstad Moskou. De grote bezienswaardigheid van deze stad is het Rode Plein. Rond dit 550 meter lange plein staan vele kathedralen en tsarenpaleizen. Ook het Kremlin bevindt zich hier. In het Kremlin huisvest de regering van het land. Daarnaast bezit het Kremlin ook diverse paleizen en kathedralen, een museum, een theater en de tsarenklok. Erg bijzonder is de wapenkamer van het Kremlin. In dit gedeelte staan de schatten van Rusland uitgestald. Moskou is tevens het beginpunt (of eindpunt) van de Trans Siberië Expres. Een andere mooie stad is Sint-Petersburg. In de tweede stad van Rusland kun je niet om het Hermitage heen. Dit museum bestaat uit vijf gebouwen en bezit de mooiste collectie kunstwerken. Andere bezienswaardigheden in Sint-Petersburg zijn het Alexander Nevski-klooster, het Mariinskitheater, de Nicolaaskathedraal, de Petrus- en Paulusvesting, de opvallende Kerk van de Verlosser op het Bloed en het zomerpaleis van Peter de Grote (Petrodvorets). Andere interessante Russische steden zijn Kaliningrad, Vladivostok (het eindpunt van de Trans Siberische spoorlijn aan de Stille Oceaan), Irkoetsk, Novgorod en Novosibirsk. Andere interessante bestemmingen zijn het Baikalmeer (het diepste meer ter wereld), Karelië, de Zwarte Zeekust, de Kaukasus en de Wolgadelta.

Reisgidsen Rusland

reisgidsen rusland

Koop bovenstaande Rusland reisgidsen online bij reisboekwinkel De Zwerver of bekijk alle reisgidsen over Rusland.

 

Door:
Bijgewerkt: 4 juni 2018, 21:27 uur
Categorieën: Azië