Wildlife spotten in West-Canada: orka’s, beren en elanden

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Canada is een echte outdoor bestemming, waar je naar hartenlust kunt wandelen, kajakken en genieten van de natuur. Het land kent uitgestrekte natuurgebieden waar dieren nog ongestoord rond kunnen struinen.

Iedereen denkt bij Canada waarschijnlijk meteen aan zalmvangende grizzlyberen en die kun je hier inderdaad spotten. Maar er zijn nog meer dieren die je in het westen van Canada voor je verrekijker kunt krijgen.

Orka’s en walvissen bij Vancouver Island

Voor de kust van West-Canada ligt Vancouver Island, van het vasteland gescheiden door de Johnson Strait. Hier trekken in de zomermaanden grote scholen orka’s en bultrugwalvissen voorbij en dan is het de perfecte plek om deze reuzenexemplaren te spotten. Ben je er op het juiste moment in het seizoen (tussen begin juli en eind oktober), trek dan richting het noorden van Vancouver Island, naar de plaats Telegraph Cove. Op deze rustige, verborgen plek vind je aan een rivier houten hutten om te slapen en kun je ’s ochtends met een vissersboot op pad om orka’s te spotten. Ben je wat eerder in het seizoen, kies dan voor een walvisexcursie vanuit Victoria. Het is iets minder ongerept aangezien Victoria een stad is en geen klein dorp, maar als je een stukje opvaart met een gigantische bultrug en zijn staart sierlijk door het water ziet glijden, maakt de plek ook eigenlijk niets meer uit.

canada-vakantie-vancouver-island-orka

Grizzly’s in Alaska

Vanaf Vancouver Island kun je de boot nemen richting Alaska, een vaartocht van zo’n dertien uur. De boottocht heet de Inside Passage en is prachtig, langs natuurlijk gevormde fjorden, rotspunten met zeehonden en groene heuvels. Eenmaal aangekomen op het eindpunt, de grensplaats Stewart, rijd je nog wat verder Alaska in. Even de grens over, dus. Hier tref je verschillende immense ijzige gletsjers en rivieren waarin je daadwerkelijk grizzly’s die springende zalmen ziet vangen.

canada-vakantie-grizzly-stewart-hyder

Elanden en wapitiherten in de Rocky Mountains

De Rocky Mountains vormen het bekendste gebergte in het westen van Canada. Hier vind je beroemde nationale parken zoals Jasper en Banff en kun je tussen besneeuwde bergtoppen en gletsjers rijden over misschien wel de mooiste snelweg van Canada, de Icefields Parkway. Ook vind je hier een boel bergmeren, waar rondom wandelingen zijn uitgezet. De kans is groot dat je op een van deze wandelingen elanden aantreft, als je er tenminste vroeg op uit trekt. Dan vind je ze meestal langs de meren waar ze aan de waterkant hun dorst lessen. In Jasper National Park lopen er ’s ochtends vaak wapitiherten tussen de houten blokhutten waar je als toerist kunt slapen. Bijzonder wakker worden, met deze reusachtige herten in je voortuin!

canada-vakantie-uitzicht-bergmeer

canada-vakantie-icefields-parkway

Zwarte beren vanuit je rubberboot

Waar de grizzlyberen bekender zijn qua naam, komen zwarte beren in West-Canada juist veel meer voor. De kans dat je ze in de zomermaanden langs de weg aantreft, is vrij groot; meestal weet je dat er een beer gespot is als je een flinke rij auto’s en campers stil langs de weg ziet staan … Wij vonden het leuker om de zwarte beren in hun natuurlijke habitat te zien, dus in het bos in plaats van langs het asfalt. Vanuit de plaatsen Tofino en Ucluelet op Vancouver Island kun je een bijzondere berenexcursie doen: per grote opblaasboot vaar je door verschillende fjorden langs de waterkant, op zoek naar beren die hier bij eb op de kiezelstranden komen rondscharrelen voor krabbetjes en ander eten. Niets leukers dan twee kleine zwarte beertjes te zien rondbuitelen om hun mama heen, die ondertussen probeert eten te zoeken en tegelijkertijd haar kroost in het oog te houden. Hoe schattig!

canada-vakantie-beren-spotten-tofino

Bovenstaand artikel werd geschreven door Edith Huntink van Canada online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zin gekregen in je eigen rondreis? Bij Canada online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. De reisspecialisten kennen het land goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is.

Ben je in Canada geweest en wil je je ervaringen en tips met ons delen? Laat dan hieronder een reactie achter, dat vinden we leuk om te lezen!

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *