Wandelvakantie Schotland: de mooiste wandelroutes

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Denk je aan Schotland, dan denk je aan hoofdstad Edinburgh en muziek. Maar bij Schotland denk je bovenal aan de indrukwekkende natuur, heerlijk om doorheen te wandelen. Dit zijn de mooiste wandelroutes tijdens een wandelvakantie Schotland.

Schotland is ingericht voor wandelaars. Vooral in de Schotse Highlands, met haar meren en bergen, zijn veel goed aangelegde wandelpaden waar je uren kunt wandelen zonder iemand tegen te komen. Of ga buiten de gebaande paden en loop door de ongerepte natuur. Het uitzicht tijdens het wandelen heb je voor jou alleen. Het af en toe gure weer neem je dan graag voor lief. Dit zijn de vier mooiste wandelroutes in Schotland.

1. West Highland Way

De West Highland Way is de bekendste, langste en door velen aangeduid als mooiste wandelroute in Schotland. Deze route is 152 kilometer lang en loopt door het noorden van Schotland. Tijdens de WHW leg je een hoogteverschil af van ongeveer vierhonderd meter. De West Highland Way start in Milngavie (in de buurt van Glasgow) en eindigt in Fort William bij de Ben Nevis aan de oevers van Loch Linnhe. Tijdens de wandeling, die meerdere dagen duurt, wandel je dwars door de groene natuur en over glooiende heuvels van de Schotse Hooglanden. Het laatste deel van de wandelroute is wat zwaarder, maar wat je ervoor terugkrijgt is de moeite waard: met recht de mooiste wandelroute van Schotland. Bij SNP Natuurreizen kun je ook alleen het laatste deel lopen.

2. Great Glen Way

Heb je na het wandelen over de West Highland Way nog puf? In Fort William aan de voet van de Ben Nevis (de hoogste berg van Groot-Brittannië), waar deze wandelroute eindigt, begint de Great Glen Way. Je wandelt door de Highlands via Loch Ness met het Urquhart Castle naar Inverness, een stad aan monding van de rivier de Ness. Tijdens deze 117 kilometer lange, maar erg ontspannen wandelvakantie Schotland loop je voornamelijk over landelijke bospaden. Je passeert prachtige grote meren zoals Loch Lochy, Loch Oich en natuurlijk het wereldberoemde meer van Loch Ness, en lange kanalen met sluizen. Net als bovenstaande wandelroute duurt de Great Glen Way ook meerdere dagen.

Het beroemde meer van Loch Ness (Foto: David Jones

Het beroemde meer van Loch Ness (Foto: David Jones)

3. Kintyre Way

Als je van dieren en planten houdt, dan moet je de Kintyre Way lopen. Deze wandelroute, die start in Tarbert/Machrihanish in het Noorden en eindigt in Southend in het zuiden van Schotland, loopt langs de kust in het westen van Schotland. Tijdens deze wandelvakantie passeer je verschillende vissersdorpen en kijk je uit over de Atlantische Oceaan. Ook zie je gedurende de wandeling over de Kintyre Way meerdere kasteelruïnes en (verlaten) zandstranden. De maximale lengte van de wandelroute bedraagt 140 kilometer en loopt volledig over het schiereiland Kintyre aan de Schotse westkust. Door de soms lastige wandelpaden – je passeert stranden, ruige berghellingen en andere zware trails – is deze wandelvakantie in Schotland alleen voor de ervaren wandelaars geschikt.

Foto: Martin

Foto: Martin

4. Rob Roy Way

Last, maar zeker niet least, is de Rob Roy Way. De Rob Roy Way is vernoemd naar de beroemde vrijbuiter Rob Roy McGregor, die in dit gebied zijn sporen heeft verdiend. De wandelroute, die een lengte heeft van 127 kilometer, gaat door diepe dalen en langs schilderachtige meren zoals Loch Earn, Loch Lunnaig en Loch Tay in het zuiden van Schotland. Het grootste deel van de wandelvakantie loop je door bossen en over heuvels. De wandelpaden zijn op veel plekken verhard. Ben je van plan deze wandelroute in Schotland te lopen? Kijk dan ook eens naar de film met Liam Neeson, die over dit gebied gaat. Let op: de bewegwijzering op de Rob Roy Way is niet goed. Koop dus vooraf een goede wandelkaart, bijvoorbeeld bij reisboekhandel De Zwerver.

Wandelvakantie Schotland boeken

Het is uiteraard mogelijk om bovenstaande wandelroutes in Schotland op eigen houtje te doen. Langs de route zijn voldoende overnachtingsplekken die ingesteld zijn op wandelaars en toeristen. Een wandelkaart is in dat geval echter wel aan te raden. Voor goede gedetailleerde wandelkaarten Schotland ben je aan het juiste adres bij reisboekhandel De Zwerver. Boek je liever een wandelvakantie Schotland, als groepsreis of individueel? Bij SNP Natuurreizen kun je meerdaagse reizen naar Schotland boeken. De overnachtingsplekken en omschrijving van de wandelroutes zijn dan voor je geregeld.

SNP Wandelvakanties

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *