Top 5 bezienswaardigheden Luzern

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Ga je op vakantie in Zwitserland? Of rij je er doorheen op weg naar Italië? In dat geval is een korte stedentrip Luzern een leuk extraatje. De toegangspoort tot Centraal-Zwitserland heeft een aantal leuke bezienswaardigheden. De top 5.

Luzern, een stad met ongeveer 80.000 inwoners, ligt in het hart van Zwitserland en wordt ingesloten door het Vierwoudstrekenmeer aan de ene kant en de bergen Pilatus en Riga aan de andere kant. Wat Luzern zo bijzonder maakt is dan ook niet alleen haar prachtige stadscentrum, maar ook zeker de ligging. Een Luzern stedentrip is pas compleet als je stad en natuur combineert.

Voor onze top 5 met bezienswaardigheden Luzern nemen we het mooiste van beide werelden. Van Pilatus tot de Altstadt en van Rigi tot de Neustadt.

1. Uitzicht vanaf Pilatus

Het mooiste uitzicht over het kanton Luzern heb je vanaf de berg Pilatus. Het hoogste punt van Mount Pilatus bevindt zich 2137 meter boven zeeniveau. Er zijn verschillende wandelroutes naar de top van de berg. Ook aan kinderen is gedacht, met verschillende attracties en speeltoestellen verspreid over de route. Liever niet wandelen? De piek van Pilatus is ook vanuit het plaatsje Alpnachstad met de Pilatusbahn, de steilste tandradbaan ter wereld, te bereiken. Daarnaast kun je met twee aansluitende kabelbanen naar boven vanuit het stadje Kriens.

tandradbaan-pilatus-zwitserland

kabelbaan-pilatus-luzern-zwitserland

2. Vierwoudstrekenmeer

Het Vierwoudstrekenmeer, ook wel Meer van Luzern of Vierwoudstedenmeer (feitelijk een onjuiste vertaling van Vierwaldstättersee) genoemd, hoort bij Luzern zoals de Seine bij Parijs hoort. Wat is er mooier dan de omgeving van Luzern te bekijken vanaf het water? Over het Vierwoudstrekenmeer varen dagelijks verschillende klassieke salonschepen en raderstoomboten, ook bekend van de Mississippi. Vanaf het meer heb je prachtig zicht over de Alpenreuzen en typisch Zwitserse dorpjes. Opstappen in Luzern kan bij het Centraal Station, Strandbad Lido, Slot Meggenhorn en Hotel Seeburg.

vierwoudstrekenmeer-zwitserland

SNP Wandelvakanties

3. Kapellbrücke (Kapelbrug)

Het meest in het oog springende gebouw van Luzern is een brug. De Kapellbrücke (Kapelbrug) is dé publiekstrekker tijdens een citytrip Luzern. Het is één van de oudste houten bruggen van Europa en verbindt het oude deel van de stad met het nieuwe deel. De Kapellbrücke hangt over de rivier de Reuss, die vanuit Luzern uitkomt het Vierwoudstrekenmeer. Onder het dak van de brug hangen schilderijen van de Zürichse schilder Heinrich Wegmann. Helaas is een groot deel hiervan verwoest tijdens een brand in 1993. Halverwege de brug staat een watertoren, die door de jaren heen dienst heeft gedaan als archief, schatkamer, gevangenis, verhoor- en martelkamer.

kapellbrucke-luzern-zwitserland

kapelbrug-luzern-zwitserland

4. Altstadt: de oude stad van Luzern

Eigenlijk is de oude stad van Luzern één groot hoogtepunt en daarom nemen we de Altstadt als geheel op in ons lijstje met mooiste bezienswaardigheden Luzern. Als je van historische gebouwen, versierd met fresco’s houdt, dan kun je je hart ophalen in dit deel van de stad. De Altstadt van Luzern beschikt daarnaast over gezellige pleinen en schattige straatjes. En altijd hoor je de stroomversnellingen van de rivier Reuss op de achtergrond. De mooiste pleinen zijn de Kornmarkt, met het oude raadhuis, en de Hirschenplatz.

plein-altstadt-luzern-zwitserland

altstadt-luzern-zwitserland

5. Mount Rigi

Naast de berg Pilatus beschikt Luzern over nóg een fenomenaal uitzichtpunt: Mt. Rigi. Met een piek op 1797 meter boven zeeniveau is de berg iets lager dan Pilatus, maar het uitzicht is er niet minder om. Rigi Kulm, zoals de top van Rigi heet, is vanuit de plaatsen Vitznau en Goldau met een tandradbaan te bereiken. Vanuit het plaatsje Weggis gaat een panorama-kabelbaan naar Rigi Kaltbad, waar kan worden opgestapt op de tandradbaan vanuit Vitznau. Er gaan ook verschillende wandelpaden, van in totaal meer dan 100 kilometer lang, naar de top van Rigi.

Stedentrip Luzern

Een stedentrip boek je eenvoudig zelf. Met de auto ligt Luzern op ongeveer 8 uurtjes rijden van Nederland. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn die van Zürich, Basel en Bern. Vanuit Amsterdam vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Zwitserland. Vergelijk vliegtickets op World Ticket Center. Als populaire uitvalsbasis voor vele dag- en weektripjes beschikt de stad over meer dan genoeg (betaalbare) hotels, in verschillende prijsklassen.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Geen zin om alles zelf uit te zoeken, maar wel in een vakantie in Zwitserland? Bij TUI.nl is Luzern onderdeel van een 8-daagse rondreis door Zwitserland.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *