Met de auto op roadtrip? Zorg voor de juiste verzekering!

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Overweeg je een nieuwe auto te kopen voor jouw roadtrip? Dan ben je ongetwijfeld al uitgebreid aan het zoeken naar voertuigen die jouw voorkeur genieten. Misschien heb je zelfs al wel een auto gezien die je helemaal geweldig vindt. In dat geval besluit je mogelijk wel om de auto te kopen. Indien je een auto gekocht hebt, moet je ook een verzekering afsluiten. Op deze manier ben je namelijk verzekerd tegen schade. Met zo’n verzekering voorkom je dus dat je ontzettend veel geld neer moet tellen wanneer je bijvoorbeeld schade rijdt. Je moet echter weten dat er verschillende autoverzekeringen zijn. Hieronder lichten wij de verschillende mogelijkheden uit. Een autoverzekering afsluiten wordt zodoende een fluitje van een cent!

WA

WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Deze verzekering dekt de schade waar je als autobezitter volgens de Nederlandse wet voor aansprakelijk bent. Bij deze autoverzekering wordt uitsluitend de schade vergoed die wordt aangericht bij een ander voertuig. Schade aan een eigen auto wordt dus niet verzekerd bij een WA-autoverzekering. Naast schade die je aanricht aan andere auto’s of personen ben je met deze verzekering ook verzekerd voor afvallende lading en schade die je veroorzaakt met een aanhanger. Rijd je met jouw auto tegen een andere auto van jezelf aan? Dan vergoedt een WA-verzekering de schade ook. Iedere inwoner van Nederland die in het bezit is van een auto moet ten minste een WA-autoverzekering afsluiten.

Beperkt Casco

Een tweede optie die je hebt wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten is de verzekering met beperkt casco. Bij deze verzekering ben je net weer wat meer verzekerd dan bij een WA-autoverzekering. Grote verschil met de verzekering die we hierboven reeds behandelden is dat er bij een autoverzekering met beperkt casco ook schade aan de eigen auto vergoed wordt. Dit is overigens lang niet altijd het geval. Nee, want alleen schade veroorzaakt door brand, diefstal en het weer worden vergoed. Bij de meeste verzekeringen met beperkt casco ben je doorgaans ook verzekerd voor ruitbreuk. Aangezien je bij een autoverzekering met beperkt casco voor meer verzekerd bent, betaal je maandelijks ook een hogere premie dan bij een WA-autoverzekering. 

Allrisk

De derde en laatste mogelijkheid is een allrisk autoverzekering. Van de drie verzekeringen is dit de autoverzekering met de grootste dekking. Dit is echter ook de duurste autoverzekering van de drie. Grote voordeel is dat bij een allrisk autoverzekering niet alleen de schade vergoed wordt die je aanricht aan andere voertuigen of personen. Nee, want ook de schade die jouw auto oploopt wordt vergoed. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je betrokken bent bij een ongeluk. Denk echter niet dat je met deze verzekering ook voor alles verzekerd bent, want dat is namelijk niet het geval. Je bent namelijk niet verzekerd voor schade aan jezelf en eigen spullen, voor schade door alcohol- of drugsgebruik, als je auto niet op slot zat of je sleutels er nog in lagen en als je auto niet het vereiste alarmsysteem heeft.

Vergelijk autoverzekeringen met elkaar

Nu je weet welke autoverzekeringen er allemaal zijn, wordt een autoverzekering afsluiten al een heel stuk makkelijker. Ga echter nooit over één nacht ijs bij het afsluiten van een verzekering voor jouw auto. Waarom niet? Omdat er talloze verzekeraars zijn die een autoverzekering aanbieden. Vergelijk deze aanbieders altijd eerst met elkaar voordat je een keuze maakt. Waarom? Allereerst omdat je zo vaak flink kunt besparen op de maandelijkse premie. De ene verzekeraar hanteert namelijk een andere premie dan de andere. Daarbij komt dat er meestal ook verschil zit in de kleine lettertjes. Bestudeer de voorwaarden dus ook altijd goed. Sluit pas een autoverzekering af nadat je een goede vergelijking hebt gemaakt en weet wat in jouw geval de beste optie is.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *