Hoe vind je de goedkoopste vliegtickets?

Budget

Geen reacties Reageer

 

Terwijl jij slechts één keer per jaar op vakantie kan, daar gaan je vrienden wel vijf of zes keer naar het buitenland. Waar doen ze dat toch van? Juist, door slim te boeken. Wij geven je tien tips hoe je de goedkoopste vliegtickets kunt vinden.

Prijzen van vliegtickets kunnen erg verschillen. Sterker nog, het is zelfs aannemelijk dat de persoon naast je in het vliegtuig honderden euro’s meer of minder heeft betaald voor dezelfde vlucht. In dat geval wil jij natuurlijk graag het goedkoopste ticket hebben. Maar hoe vind je de goedkoopste vliegtickets? Hieronder lees je wat je kunt doen om de kans te vergroten dat je net even wat euro’s op je vliegticket bespaart. 

1. Boek je vliegticket ruim van tevoren

Ja, er bestaan nog steeds ‘last minutes’. En hoewel dat soms best kan lonen, doe je er over het algemeen toch verstandig aan om juist zo vroeg mogelijk je vliegticket te boeken. Je hebt op die manier immers meer tijd om de vluchten naar je gewenste bestemming in de gaten te houden, waardoor je toe kan happen als de prijs op een voor jou gewenst niveau zit. Ook willen luchtvaartmaatschappijen ruim van tevoren nog wel eens vliegtickets in de aanbieding doen. Enkele weken voor vertrek lopen de prijzen van vliegtickets over het algemeen alleen maar op. Wil je er zeker van zijn dat je niets mist? Check dan iedere dag even het internet of schrijf je in voor nieuwsbrieven.

2. Wees flexibel met je reisdata

Wil jij perse op zondag 1 december vliegen, dan is de kans groot dat je niet het goedkoopste ticket hebt. Als je flexibel bent met je reisdata is het makkelijker om een goedkoop vliegticket te boeken. Alle vliegticketsites bieden een optie ‘flexibel met reisdata’. Vink dat aan om in een oogwenk te zien op welke dag je het goedkoopste vliegticket kunt kopen. De goedkoopste dagen om naar je bestemming te vliegen zijn over het algemeen dinsdag, woensdag en zaterdag. De goedkoopste dagen voor de terugvlucht zijn zondag, dinsdag en woensdag, waarbij geldt dat vroeg in de ochtend vaak goedkoper is dan in de middag vliegen. Als je een zaterdagnacht in je reisschema meeneemt, ben je meestal ook goedkoper uit.

3. Gebruik meerdere vergelijkingssites

De websites van alle luchtvaartmaatschappijen bij langs gaan is geen doen. Maak daarom gebruik van vergelijkingssites zoals World Ticket Center. Beperk je zoektocht niet bij slechts één vergelijkingssite. Als je eenmaal de goedkoopste dag hebt gevonden doe je er verstandig aan om ook nog naar andere airlines en websites te kijken. Maar laat je niet alleen leiden door vergelijkingssites. Ga voordat je boekt ook nog even langs bij de website van de luchtvaartmaatschappij zelf. Veel vergelijkingssites tonen niet de (actuele) prijzen van lowcosters omdat zij hun prijzen meerdere keren per dag aanpassen.

4. Dinsdag goedkoopste dag voor vliegtickets

Waar een vlucht op een dinsdag goedkoper is dan op een zondag, daar kun je ook geld besparen door op de juiste dag in de week te boeken. Luchtvaartmaatschappijen vernieuwen regelmatig de prijzen van hun vluchten. Dit doen ze over het algemeen op dinsdag en woensdag. De prijzen zullen in de loop van de week alleen maar oplopen. Controleer dus in ieder geval op deze beide dagen de prijzen. Op vrijdag, zaterdag en zondag (de dagen dat de meeste mensen vrij zijn) zijn de prijzen daarentegen vaak juist op z’n hoogst.

5. Complete vakantie goedkoper dan losse tickets

Hoewel de prijs van een vliegticket vaak erg aantrekkelijk kan zijn, daar doe je er verstandig aan om ook naar de combinatieprijs van vliegticket en hotel te kijken. Vooral naar bestemmingen in Europa, Midden- en Zuid-Amerika zijn zogeheten pakketreizen vaak goedkoper dan een losse vlucht. Een voorbeeld van een aanbieder van deze goedkope reizen is Expedia.nl. Soms is de combinatie van een vliegticket en hotel zelfs goedkoper dan wanneer je een los vliegticket boekt. Ongeacht of je gebruik maakt van het hotel of niet. Kijk ook bij de grote vakantie aanbieders met goedkope pakketreizen, zoals TUI.nl en Sunweb.

6. Schaf twee enkeltjes aan

Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt geld besparen door twee losse vliegtickets te boeken. Bijvoorbeeld in het geval van een luchthaven waar meerdere airlines dezelfde bestemming aandoen, zoals Amsterdam, Londen en Parijs. Kun je alleen een goedkope heenvlucht met Ryanair vinden, maar is de terugvlucht duur? Wellicht dat een maatschappij als easyJet wel goedkoop op je gewenste dag terug vliegt. Ook kun je met twee losse tickets vanaf een andere luchthaven terugvliegen. Een stad als Londen beschikt immers over meerdere luchthavens.

7. Kijk niet alleen naar tickets vanaf Schiphol

De kosten om vanaf Schiphol te vliegen zijn voor luchtvaartmaatschappijen hoger dan wanneer ze vanaf kleinere regionale luchthavens vliegen. Die kosten berekenen de maatschappijen door op de reizigers. Kijk daarom niet alleen naar tickets vanaf Schiphol, maar voer bij vergelijkingssites ook eens Eindhoven, Rotterdam of Groningen in. Of kijk eens bij luchthavens net over de grens in Duitsland en België. Maar let op, ook op je bestemming vliegt een lowcoster vaak naar een regionale luchthaven in plaats van de grote luchthaven van de stad zelf, zodat je na aankomst soms nog lang moet reizen om daadwerkelijk op je bestemming te komen. Zie daarvoor de volgende alinea.

8. Pas op voor ‘bijkomende kosten’

Inderdaad, lowcosters als Ryanair, easyJet en Wizz Air bieden op het eerste gezicht de goedkoopste vliegtickets. Maar er zitten wel een aantal addertjes onder het gras. Waar je bij de ‘duurdere’ maatschappijen meestal gratis ruimbabage mee kunt nemen, moet je daarvoor bij de lowcosters apart betalen. En die kosten kunnen hoog oplopen. Daarnaast dien je in de meeste gevallen met een creditcard af te rekenen tegen bijkomende kosten. Valt de totaalprijs bij de lowcoster alsnog lager uit dan bij een luchtvaartmaatschappij als KLM? Kijk dan nog even goed naar de locatie van de luchthaven. Ryanair gebruikt veelal de naam van de grote stad ‘in de buurt’, maar dat kan nogal subjectief zijn. Zo ligt Stockholm-Västeras maar liefst honderd kilometer van de Zweedse hoofdstad zelf. De kosten van en naar de stad kunnen de totaalprijs flink opvoeren en zo kan het zijn dat een vliegticket van KLM een stuk goedkoper is.

9. Ook buiten Europa heb je prijsvechters

In Europa heb je prijsvechters als Ryanair, easyJet en Wizz Air, maar dat soort low-cost luchtvaartmaatschappijen heb je natuurlijk ook buiten Europa. In Azië kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Air Asia en Tiger Airways. Deze maatschappijen vliegen naar de grootste luchthavens in Azië en Australië. Op die manier kun je ook je vakantie naar de andere kant van de wereld betaalbaar maken. Door een goedkope vlucht vanuit Europa naar ‘overstapluchthavens’ als Singapore, Bangkok of Kuala Lumpur te zoeken en daar over te stappen op prijsvechters, kun je voor relatief weinig geld in Australië raken. Onder andere airberlin biedt goedkope tickets vanuit Düsseldorf naar Azië aan.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

10. Vlieg naar een willekeurige bestemming

Ben je gewoon toe aan een paar dagen weg en maakt het niet uit waar je dan naartoe gaat? Verschillende vergelijkingssites bieden de optie voor een willekeurige bestemming. De beste website met het grootste aanbod vliegtickets is Skyscanner. Op deze website kun je bij bestemming ‘Overal’ intypen. Skyscanner zoekt vervolgens voor jou uit welke goedkope opties voor jou beschikbaar zijn.

Bonus: Wissel Air Miles in voor vliegtickets

Het is tegenwoordig ook weer mogelijk om Air Miles voor vliegtickets in te wisselen. Waar dat voorheen onder andere mogelijk was via KLM en Transavia, kun je nu op Vliegtickets.nl korting krijgen op vliegtickets door Air Miles daarvoor in te ruilen. Een makkelijke manier om iets extra’s te verdienen aan je boodschappen bij Albert Heijn of een volle tank bij Shell. En zeg nou zelf, een betere bestemming voor Air Miles kun je niet bedenken.


Goedkope vliegtickets vergelijken

Heb je bovenstaande budgettips gelezen? Ga dan naar ons handige overzicht waar we betrouwbare websites met goedkoopste vliegtickets hebben uitgelicht, inclusief een Top 5. Vergelijken is hierin het toverwoord.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *