Donauradweg: de mooiste fietsroute van Europa

Bijzonder

Geen reacties Reageer

 

De Donauradweg is één van de mooiste lange afstand fietsroutes van Europa. Deze fietsroute begint in Duitsland en gaat via Oostenrijk en Slowakije naar Hongarije. Het traject volgt, zoals je verwacht, de stroom van de rivier de Donau.

De totale lengte van de Donauradweg is ongeveer 1185 kilometer. Het grootste deel van de fietstocht gaat door Duitsland. Het Duitse traject van de Donaubron in Donaueschingen naar Passau, op de grens met Oostenrijk, bedraagt zo’n 560 kilometer. In Duitsland fiets je door het nationale park Hoge Donau (Obere Donau), dat door veel reizigers als mooiste deel van de fietsroute wordt gerekend. Ook zie je langs de Donau in Duitsland kastelen, burchten, kloosters en ruïnes.

Ulm in Duitsland

Ulm in Duitsland

Passau-Wenen

Het Oostenrijkse traject van de Donauradweg begint zoals gezegd in de grensplaats Passau. Van Passau naar Wenen fietsen, waar dit deel van de route eindigt, is minder lang dan het Duitse deel. Namelijk ongeveer 320 kilometer. Hoewel je misschien anders zou denken is het Oostenrijkse deel van de Donauradweg niet zwaar. Dat komt omdat de route vooral bergafwaarts gaat. Onderweg naar Wenen fiets je langs plaatsen als Linz, Melk, Wachau en Krems en heb je vanaf je fiets mooi uitzicht op de bergen. Tussen Passau en Linz kan er tussen twee varianten worden gekozen, de noordelijke route en een zuidelijke route. Beide trajecten zijn ongeveer even lang. Neem eenmaal in Wenen voldoende tijd om van deze cultuurstad met haar paleizen en kerken te genieten.

Wenen-Boedapest

Vanaf Wenen gaat de Donauweg verder in de richting van Slowakije en Hongarije. Het Hongaarse traject, oftewel fietsen van Wenen naar Boedapest, bedraagt ongeveer 305 kilometer. De eerste stop is Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Na Bratislava doorkruist de route het Slowaakse gedeelte van de Kleine Hongaarse Laagvlakte. De Donauradweg wisselt vervolgens Hongaars en Slowaaks grondgebied. Nadat je het Hongaarse middelgebergte hebt gepasseerd, kom je aan in Boedapest, het eindpunt van de fietsroute.

Ottensheim

donauradweg-fietsen

Fietsvakantie Donauradweg boeken

De Donauradweg kun je zelf regelen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een fietskaart van het gebied, die je online kunt kopen bij reisboekhandel De Zwerver, en overnachtingsplekken. Aan de hand van de route kun je de plaatsen en steden uitkiezen waar je een hotel wil boeken. Uiteraard zal je in dit geval zelf een fiets mee moeten nemen met de auto of trein.

SNP fietsvakanties langs de Donau

Het is ook mogelijk om een georganiseerde fietsvakantie langs de Donauradweg te boeken, waarbij fietshuur vaak inbegrepen is. De volgende reisorganisaties bieden verschillende trajecten van de Donauradweg aan: SNP Natuurreizen (Passau-Wenen en Wenen-Boedapest), Kras.nl (breed aanbod) en Aktiva Tours.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *