4x Even anders door Brazilië…

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Brazilië is een gigantisch land en het is dan ook logisch dat de grootste afstanden tijdens je Brazilië reis afgelegd worden met binnenlandse vluchten. Heb je wat meer tijd om net even anders door Brazilië te reizen dan de meeste toeristen? Ga dan met een huurauto of openbaar vervoer op pad.

Maak naast de Braziliaanse natuur, stranden en grote steden ook kennis met de lokale cultuur van de kleinere plaatsen. Je komt terecht in pittoreske koloniale goud stadjes, verblijft hier in kleurrijke pousada’s midden in het historische centrum waar je nog de pracht en praal van vroeger terugziet.

De koloniale plaatsen die wij als meerwaarde zien voor als je even anders door Brazilië wilt reizen dan langs de bekende highlights:

1. Paraty: koloniale havenstad

Laat je verrassen door de groene en heuvelachtige kuststrook tussen Rio de Janeiro en Sao Paulo. Vanuit de drukke wereldstad Rio bereik je in zo’n 4 uur het charmante koloniale stadje Paraty. In de 17e eeuw was Paraty een welvarende doorvoerhaven van goud en andere mijnopbrengsten. Na het vertrek van de Portugezen in de 18e eeuw, liep het dorp leeg. Lange tijd woonden er nauwelijks mensen en het oude centrum werd nooit gerenoveerd. Nu is het centrum werelderfgoed met koloniale kerken, pleinen en hobbelige straten. Neem lekker de tijd om door de straatjes te dwalen of ga wandelen over de ‘goudroute’ door tropische bossen net buiten het dorp. Je kunt vanuit Paraty een boottocht regelen die je meeneemt naar de verlaten stranden voor de kust. Hier ga je van boord en kun je snorkelen in het kristalheldere, warme water of over het strand wandelen. Wij sloten de dag af in het restaurant ‘Casa do Fogo’ in het historische centrum waar je typisch Braziliaans en verse vis kunt eten. ’s Avonds is er regelmatig live muziek.

paraty

2. Ouro Preto: barokke goudstad

Vanuit Belo Horizonte reis je gemakkelijk naar de staat Minas Gereis. Met hierin het goudstadje Ouro Preto. Ouro Preto werd door de ‘gold rush’ in de 17e-eeuw een stad vol pracht en praal. Dwaal hier een dagje te voet door de kronkelige nauwe straatjes. Het is nog steeds één groot openluchtmuseum van rijk versierde barokke kerken en gebouwen, fonteinen en pleinen. Ouro Preto, wat ‘zwart goud’ betekent, wordt sinds 1980 door UNESCO beschermd, waardoor de sfeer en uitstraling uit de 17e blijft bestaan. De straten bestaan uit ongelijke kinderkoppen, goede wandelschoenen zijn handig. Om terug te reizen in de tijd kun je een excursie maken naar de goudmijn Minas de Passagem, op de weg naar Mariana. Je daalt in een karretje af. Beneden aangekomen (135 m diep) krijg je een rondleiding en zie je hoe het goud werd gewonnen.

ouro-preto

3. Tiradentes: verborgen heuvelstad

Een charmant stadje in de heuvels tussen Belo Horizonte en Rio de Janeiro.  Het stadje zelf is genoemd naar een 18e eeuwse vrijheidsstrijder. Je treft er kerken uit de barokke tijd, galeries, diverse terrasjes en een prettig sfeer. ’s Avonds kun je neerstrijken in een van de restaurants. Probeer er eens de typische gerechten uit de regio: Tutu á Mineira (een gerecht met bonen en maniok meel) of gerechten die bereid zijn met de traditionele Minas kaas.

tiradentes

4. Olinda: tropische kuststad

De kuststrook bij Recife en Olinda staat garant voor tropische temperaturen, kilometers witte zandstranden, historische steden en kerken en een bevolking met een opvallende passie voor haar provincie, én voor feestjes. Ondanks haar charme is Recife een miljoenenstad en daarom raden wij je aan om in het nabijgelegen Olinda te verblijven. Olinda is sfeervol en relaxt. De wat rommelige, maar daardoor pittoreske straten van Olinda nodigen uit voor een wandeling in de zon. Zodra je je casa uitloopt, sta je in een van de kinderkopstraatjes met pastelkleurige huizen uit de zeventiende eeuw. Een heuvel opklimmend zie je her en der charmante kerktorentjes boven het groen en de huizendaken uitsteken, met een turqoise oceaan op de achtergrond. Letterlijk betekent de plaatsnaam: “oh zo mooi”; ‘linda’ is namelijk het Portugese woord voor mooi. Nadat je het bezocht hebt, zul je het er hier vast mee eens zijn.

olinda

Deze koloniale plaatsen en natuurlijk ook de highlights kun je bezoeken tijdens een individuele rondreis met Brazilië online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Kleinschalige accommodaties en een mooie mix van highlights en onontdekte plekjes, maken jouw reis uniek. Je kiest zelf de bouwstenen uit, dus jouw route; jouw reiservaring.

Brazilie reizen

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *