8 redenen voor wintersport in Finland

Reisnieuws

Geen reacties Reageer

 

Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië zijn de wintersportbestemmingen bij uitstek. De meeste mensen binden de lange latten dan ook onder in de Alpen. Wil je echter iets extra’s? Ga dan op wintersport in Finland, waar de wintervakantie veel meer is dan alleen skiën.

Wintersport in Fins Lapland is meer dan alleen skiën. Juist het totaalpakket zorgt voor een onvergetelijke wintervakantie. De ene dag skiën of sneeuwschoenwandelen, de andere dag een hondensledetocht of sneeuwscootersafari. Een dagje winters Finland wordt uiteraard traditioneel afgesloten in een Finse sauna. Heerlijk. En dan heb je in Lapland tijdens de koude maanden ook nog eens kans om het noorderlicht te zien. Als je onderstaande winterse activiteiten leest weet je het zeker: ooit zal je wintersporten in Finland!

1. Skiën

Finland beschikt niet over hoge bergen zoals in Oostenrijk of Zwitserland. Maar in Fins Lapland zijn wel degelijk enkele skigebieden waar je je met gemak meerdere dagen kunt vermaken. Populaire skigebieden voor wintersport Lapland zijn Levi (ook bekend als Sirkka), Ruka-Kuusamo en Äkäslompolo. Goed, après-ski zoals in de Alpenlanden is er niet bij, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de sfeer op de piste zelf, vanwaar je altijd uitkijkt over de uitgestrekte naaldwouden. Aangezien het al vroeg donker is, worden de pistes volledig verlicht. Dat betekent dus skiën met kunstlicht. Nog een voordeel: het is er nog lekker rustig op de pistes.

wintersport lapland

2. Huskytocht

Als je aan Lapland denkt, dan denk je onder andere aan husky’s. Hondensledetochten kun je in meerdere plaatsen in Finland maken. En in de meeste gevallen mag je de slee helemaal zelf besturen. Moeilijk? Nee hoor. De honden zijn zo goed getraind dat ze precies weten hoe ze moeten lopen. Of beter gezegd: dat ze de sneeuwscooter die de route aangeeft moeten volgen. Een klein beetje conditie moet je hier overigens wel voor hebben. Af en toe moet je de viervoeters een handje helpen door de slee een heuvel over te duwen. Echt teamwork dus!

huskysledetocht-ruka-finland

3. Sneeuwscootersafari

In voor actie en avontuur? Stap dan op de sneeuwscooter en scheur dwars door de besneeuwde naaldbossen en over de bevroren meren. Dat kan overdag, maar het is ook mogelijk om ’s avonds in het donker door de taiga te rijden, vaak gecombineerd met een noorderlicht excursie. Koplampen aan en gaan. En wie weet is er onderweg tijd voor een heerlijke barbecue. Deze sneeuwscootersafari’s worden vanuit ieder (groot) wintersportdorp in Finland aangeboden.

sneeuwscooter

4. Rendierboerderij

Net als husky’s zijn ook rendieren onlosmakelijk met Finland en de oorspronkelijke inwoners verbonden, de Sami. Eigenlijk mag je Finland niet hebben verlaten zonder een rendier te hebben gezien. Gelukkig leven ze in groten getale in het noorden van Finland. De rendieren leven in het wild, maar wil je zeker zijn dat je één van de tienduizenden rendieren ziet, ga dan naar een rendierboerderij. Vanuit verschillende rendierfarms worden rendiersafari’s aangeboden, waar je je in een arrenslee kan laten voorttrekken.

rendieren-ruka-finland

5. IJsvissen

Dé activiteit van Finnen in de weekenden? IJsvissen! Om dit zelf ook een keer te doen hoef je geen doorgewinterde visser te zijn. Dikke kleren, een hengel, een krukje en aas is het enige dat je nodig hebt. En uiteraard een lekker kampvuurtje om na afloop je vis op te eten. Een excursie ijsvissen is vrijwel vanuit ieder wintersportdorp in Finland mogelijk. Op eigen houtje ijsvissen wordt sterk afgeraden. In een dunbevolkt gebied als Fins Lapland wil je niet door het ijs zakken…

ijsvissen-finland

6. Sneeuwschoenwandelen

Hou je van wandelen in stille rustgevende gebieden? Dan is sneeuwschoenwandelen in Finland vast ook iets voor jou. Met de typische ‘tennisrackets’ onder je voeten zak je niet weg in de sneeuw. Het enige dat je tijdens het sneeuwwandelen in Finland hoort is het geluid van de sneeuw. Op vrijwel iedere bestemming in Finland is het mogelijk om te gaan sneeuwschoenwandelen. Vooraf regelen? Vanuit Nederland biedt SNP Natuurreizen sneeuwwandelvakanties in Finland aan.

sneeuwschoenen

7. Noorderlicht

Nog iets wat je wel in Finland hebt en niet in de Alpen: het noorderlicht (aurora borealis). Op een heldere avond is het mogelijk om dit spectaculaire natuurverschijnsel waar te nemen. Het beste kun je het noorderlicht zien in gebieden waar weinig ‘lichtvervuiling’ van steden is. En laat dat nou net in Fins Lapland het geval zijn. Een noorderlichtsafari wordt vaak aangeboden in combinatie met een sneeuwscootertocht.

noorderlicht-ruka-finland

8. Sauna

Wat is een vakantie in Finland zonder een bezoek aan een sauna? De sauna is een belangrijk onderdeel van de Finse cultuur. Vrijwel iedere inwoner van Finland heeft toegang tot een sauna. Dat is niet anders in de vakantiegebieden. Over het algemeen hebben ieder appartement en vaak zelfs ook hotelkamers een eigen sauna. Waar ze in Oostenrijk en Zwitserland een biertje drinken na afloop op de piste, doe je dat in Finland na een dag skiën in je eigen sauna. Juist dat maakt wintersport in Finland een wintervakantie dat uniek is in zijn soort.

sauna-finland


Wintervakantie Finland boeken

Ben je overtuigd? Er zijn een aantal reisorganisaties in Nederland die reizen naar Fins Lapland aanbieden. Enkele bestemmingen zijn Levi, Rovaniemi, Ruka, Kuusamo, Salla, Ivalo, Kittila en Ylläs. Kijk voor het aanbod met wintervakanties in Finland op de websites van TUI.nl, SNP Natuurreizen, Lapland.nl en Voigt Travel. Of boek een los vliegticket naar Finland op WTC.nl – World Ticket Center.

Daily Dream Deal

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *