Vrijstad Christiania in Kopenhagen

Bijzonder

Geen reacties Reageer

 

Kopenhagen is bekend om de kleine zeemeermin, de Nyhavn en pretpark Tivoli. Wil je echter iets origineels doen in Kopenhagen? Ga dan naar Vrijstad Christiania. Deze zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave bevindt zich midden in de Deense hoofdstad.

Christiania, zoals Vrijstad Christiania kortweg ook wel wordt genoemd, kwam voor het eerst in het nieuws in 1970. Een groep hippies kraakte in dat jaar de verlaten militaire kazerne Bådsmandsstrædes in het stadsdeel Christianshavn. Nadat het verwijderen van de krakers mislukte, mocht Christiania onder het mom van ‘sociaal experiment’ na de jaren ’70 gewoon blijven bestaan. In de jaren erna werden meer kazernes gekraakt en een groter gebied ‘ingenomen’. Nu, bijna 45 jaar later, wonen er ongeveer duizend mensen in Vrijstad Christiana en is de stad een bron van creativiteit en natuur. De meeste van de hippies die in 1970 de kazerne kraakten wonen niet meer in de kazerne zelf, maar in zelfgebouwde huizen in de vrijstad. 

De inwoners van Vrijstad Christiania volgen hun eigen regels en zijn zo onafhankelijk mogelijk van de Deense overheid. Dat wil zeggen: de Christianianers betalen geen huur en belasting, mogen in het openbaar drugs gebruiken en laten de honden gewoon los door hun stad lopen. Christiania heeft bovendien een eigen school, supermarkt en een postkantoor.

christiania-kopenhagen1

christiania-kopenhagen2

christiania-kopenhagen3

Foto's: Christiania.org

Foto’s: Christiania.org

Vrijstad Christiania bezoeken

Jaarlijks bezoeken ongeveer 500.000 mensen de vrijstad, die op haar beurt op het toerisme inspeelt. Zo zijn er in de loop der jaren verschillende cafe’s en barretjes uit de grond gestampt. De meeste inwoners doen waar ze zelf zin in hebben, waardoor een bezoek aan Christiania nooit hetzelfde is. Vrijstad Christiania ligt in stadsdeel Christianshavn en is gratis te bezoeken. Ga voor meer informatie naar de officiële website: Christiania.org (helaas alleen in het Deens, dus gebruik Google Translate).

Reizen naar Kopenhagen

Er gaan dagelijks rechtstreekse en indirecte vluchten vanuit Nederland of grensluchthavens naar Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Enkele luchtvaartmaatschappijen die naar Kopenhagen vliegen zijn: KLM, SAS, Norwegian en Lufthansa.

Kijk voor de goedkoopste vliegtickets naar Kopenhagen op World Ticket Center. Het kan soms ook lonen om een vliegticket in combinatie met een hotel te boeken. Expedia biedt goedkope stedentrips naar Kopenhagen aan. Of boek direct je hotelkamer in Kopenhagen bij Booking.com.

Het is ook mogelijk om met de auto naar Kopenhagen te rijden. De afstand tussen Utrecht en de Deense hoofdstad is ongeveer 800 kilometer.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *