Treinreizen Zwitserland: reizen op hoog niveau

Reportages

Geen reacties Reageer

 

Wie plezierig wil reizen moet naar Zwitserland. Over een efficiënt netwerk van flitstreinen, smalspoor-boemels, bussen en boten vind je comfortabel je weg door de mooiste berggebieden van Europa. Onderweg bieden uitstapjes met relaxte bergwandelingen volop afwisseling en ontspanning.

Als een rode slang kronkelt het charmante treintje van de Rhätische Bahn langs een enorme berghelling omhoog. Glijdend in een gestaag cadans overwint het technologische wonder meter voor meter de zwaartekracht. In de wagons leunen reizigers lekker ontspannen met een kop koffie achterover. Voor de grote ramen trekt een afwisselend landschap van groene hellingen, besneeuwde bergtoppen, bruisende watervallen en indrukwekkende gletsjers aan hun ogen voorbij. Vakantie wordt met de trein in Zwitserland letterlijk een topervaring.

Treinreis in Italiaanse sferen

Ontspannen boemelen staat centraal tijdens de treinreizen in Zwitserland centraal; met onder meer de Bernina Express. Deze wereldberoemde rode bergtrein brengt je van het romantische Albuladal naar het lichtblauwe water van Lago Bianco en de Berninapas. Onderweg klim je over het hoogste treintraject van de Alpen langs ruige rotspartijen en blinkende gletsjers. Via Alp Grüm, Poschiavo en het beroemde cirkelviaduct bij Brusio daal je vervolgens af naar Tirano om even te proeven van Italiaanse sferen.

Wie de hele dag treinen te veel vindt, stapt onderweg uit in Preda. Vandaar kun je het treinpad lopen en spectaculaire foto’s van treinen maken. Je eindigt dan in Bergün waar je in het lokale spoorwegmuseum alles leert over de Bernina-spoorlijn. Bijvoorbeeld dat het hele traject van 122 kilometer 55 tunnels en 196 bruggen en viaducten telt. Niet voor niets staat het traject van de Albula/Bernina op de Unesco-lijst van werelderfgoederen. De Bernina Express is een treinreis om van te dromen.

De Glacier Express

Een treinreis die smaakt naar meer. Dus op naar die andere Zwitserse legende: de Glacier Express. Zeven uur gestaag treinen door een adembenemend landschap met oeroude bossen, kleurrijke alpenweiden, hoge bergen en langs snelstromende rivieren en intieme dorpjes.
De Glacier Express rijdt als sneltrein van Chur, St. Moritz of Davos, Europa’s hoogst gelegen stad, naar Reichenau. Om vervolgens door het dal van de jonge Rijn en de ‘Zwitserse Grand Canyon’ naar Disentis te toeren. Vandaar gaat het met speciale tandradtechnieken langzaam bergopwaarts, via de 2033 meter hoge Oberalppas, naar Andermatt. En verder, via de gletsjerwereld van Wallis tot aan Zermatt, het autovrije kuuroord aan de voet van ’s werelds meest gefotografeerde berg: de 4478 meter hoge Matterhorn.

De Glacier Express rijdt al sinds 1930, maar is de laatste jaren volledig gemoderniseerd. Onderweg in een van de panorama-wagons kun je uitgebreid lunchen met uitzicht op de voorbijtrekkende alpenreuzen. De Glacier Express staat daarmee garant voor een onvergetelijke panorama-tocht door alpien hooggebergte in het hart van Zwitserland.

Glacier Express

Kindvriendelijk bergdorp Grächen

De treinvakanties in Zwitserland zijn bijzonder, omdat je treindagen combineert met bijzondere wandelingen. Want zeg nu zelf: na zo’n heerlijk ontspannen zitdag in de trein, vormt een relaxte wandeldag in de bergen een welkome afwisseling. Wat te denken van een rondwandeling van acht kilometer over de bloemrijke bergweiden en door fraaie larikswouden rond het plaatsje Guarda? Of een gegidste wandeling over het duizenden jaren oude ijs van de enorme Aletsch-gletsjer?

SNP Wandelvakanties

Voor kinderen is Grächen, het meest kindvriendelijke bergdorp van Zwitserland, een heerlijke stop onderweg. In Grächen is van alles te doen: op ontdekking langs verborgen ‘Ravensburger speelhutten’, spannende speurtochten met eigen gps-ontvanger langs een wildroute, onbeperkt met de kabelbaan naar de hoogste ‘Höhenweg’, rondkijken op een authentieke kaasboerderij op de alm, klauteren naar de voet van een echte gletsjer. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het Zwitserse record aan zonuren… Spoorwegen, bergpaden, waterstromen en zonneschijn: een treinwandelvakantie in Zwitserland is ontspannen en actief.

Foto's: Zwitserland Toerisme

Foto’s: Zwitserland Toerisme

Kennis maken met dit bijzondere treinland? Treinreizen in Zwitserland, in combinatie met relaxte bergwandelingen en heerlijke pleisterplaatsen, boek je bij SNP Natuurreizen

TIP: Bekijk ook onze pagina met uitgebreide reisinformatie over Zwitserland.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *