In beeld: street art in Berlijn

Reportages

Geen reacties Reageer

 

Berlijn barst van de interessante musea, waarvan een deel met prachtige kunstcollecties. Maar waarom geld betalen als je de kunst ook gewoon op straat kunt vinden? Johan van Dam bezocht de Duitse hoofdstad en maakte deze fotoreportage over street art in Berlijn.

Is het nou street art of vandalisme? De meningen over de straatkunst zijn logischerwijs verdeeld. Waar sommige mensen zich storen aan dit artistieke vandalisme, daar profiteren ondernemers in Berlijn van de kunstvorm. Zo zijn er verschillende tours te boeken die je langs de beschilderde objecten leiden.

Het verschijnsel is ontstaan in de jaren ’70 om politieke standpunten duidelijk te maken. Nadat het een tijdje van de aardbodem verdwenen leek te zijn dook het weer op in de late jaren ’90. Veel street art kunstwerken worden in Berlijn van papier gemaakt om zo niet uren te hoeven spuiten en de pakkans te verlagen. De kunstwerken zijn vooraf gemaakt en hoeven alleen nog te worden opgeplakt. Street art is een stroming binnen de graffiti-beweging en mag daarom niet worden verward met graffiti zelf. Onder street art valt alle illegaal en legaal aangebrachte kunst die niet bij het klassieke graffitibeeld behoren, vooral in de vorm van stickers, sjablonen en posters, maar ook zonder toestemming geplaatste beelden, schilderingen en mobielen. Waar bij graffiti de naam van de maker erg belangrijk is, daar gaat het bij street art om de afbeelding zelf.

De tekst 'how long is now' staat geschreven op de zijkant van voormalig kunsthaus Tachelles. Vanwege de dreigende sluiting en de onzekere toekomst hebben kunstenaars de tekst op de zijkant van het gebouw geplaatst.

De tekst ‘how long is now’ staat geschreven op de zijkant van voormalig kunsthaus Tachelles. Vanwege de dreigende sluiting en de onzekere toekomst hebben kunstenaars de tekst op de zijkant van het gebouw geplaatst.

14 street art berlijn

El Bocho is één van de bekendste street art kunstenaars in Berlijn. Hij heeft verschillende projecten en stijlen en de kans is groot dat iedereen wel eens iets van hem gezien heeft in Berlijn.

El Bocho is één van de bekendste street art kunstenaars in Berlijn. Hij heeft verschillende projecten en stijlen en de kans is groot dat iedereen wel eens iets van hem gezien heeft in Berlijn.

03 streetart berlijn

Kalle und Bernd zijn het beste te omschrijven als de Berlijnse Fokke & Sukke. Ze zijn cynisch en praten over allerlei onderwerpen. Soms met een grap, soms recht voor z’n raap.

Kalle und Bernd zijn het beste te omschrijven als de Berlijnse Fokke & Sukke. Ze zijn cynisch en praten over allerlei onderwerpen. Soms met een grap, soms recht voor z’n raap.

05 streetart berlijn

Little Lucy is in 2003 bedacht door El Bocho en is gebaseerd op de Tsjechische televisieserie 'Lucy – streets bugaboo'. Lucy staat vaak afgebeeld met een kat, die het meestal moet ontgelden. Vanwege de populariteit van Little Lucy heeft El Bocho er een draai aangegeven door oa toeristen te waarschuwen.

Little Lucy is in 2003 bedacht door El Bocho en is gebaseerd op de Tsjechische televisieserie ‘Lucy – streets bugaboo’. Lucy staat vaak afgebeeld met een kat, die het meestal moet ontgelden. Vanwege de populariteit van Little Lucy heeft El Bocho er een draai aangegeven door oa toeristen te waarschuwen.

06 streetart berlijn

08 streetart berlijn

Dit kunstwerk is gemaakt in samenwerking met Nike. Door sommige mensen gehaat vanwege zijn commerciële karakter, maar door anderen geliefd door zijn schoonheid.

Dit kunstwerk is gemaakt in samenwerking met Nike. Door sommige mensen gehaat vanwege zijn commerciële karakter, maar door anderen geliefd vanwege zijn schoonheid.

Als mensen aan street art in Belijn denken, dan denken ze aan de East Side Gallery. Hoewel deze plek vaak alleen als toeristische plek wordt gezien, is hier een belangrijk deel van de street art cultuur in Berlijn ontstaan.

Als mensen aan street art in Berlijn denken, dan denken ze aan de East Side Gallery. Hoewel deze plek vaak alleen als toeristische plek wordt gezien, is hier een belangrijk deel van de street art cultuur in Berlijn ontstaan.

11 streetart berlijn

12 streetart berlijn

13 streetart berlijn

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *