Nationaal park Plitvice: meren, grotten en watervallen

Bijzonder

Geen reacties Reageer

 

Een vakantie in Kroatië wordt steeds populairder. Veel toeristen blijven echter aan de kust. En hoewel die erg mooi is, is het zonde als er geen bezoek wordt gebracht aan het binnenland. Daar bevindt zich het nationale park Plitvice.

Nationaal park Plitvice (ook wel nationaal park Plitvicemeren genoemd) ligt in het midden van Kroatië, in de gemeente Plitvička Jezera en dichtbij de grens met Bosnië en Herzegovina. Een natuurlijk afzettingsproces van het stromende water van de Koranarivier heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat in dit gebied travertijn en dammen ontstonden, die op hun beurt weer tientallen meren, watervallen en grotten creëerden. De schoonheid van het park bleef niet onopgemerkt. Al in 1979 plaatste UNESCO het nationale park Plitvice op de Werelderfgoedlijst.

Het nationale park bestaat voor driekwart uit bos en bezit zestien meren die overgaan in maar liefst 92 watervallen, allen verschillend in breedte en hoogte. De grootste watervallen bevinden zich in het noorden van het park. De Plitvicemeren zijn onderverdeeld in de bovenmeren (Gornja) en de benedenmeren (Donja), waarvan Jezero Milanovac met een lengte van 470 meter de grootste is. Andere bekende meren van het park zijn het Kozjakmeer en het Proscaroncanskogmeer.

De watervallen van de benedenmeren (Foto: Aaron May

De watervallen van de benedenmeren (Foto: Aaron May)

Plitvicemeren bezoeken

In nationaal park Plitvice, dat over twee ingangen beschikt, kunnen mooie wandeltochten worden gemaakt. Bij de recepties van het park kan een plattegrond worden verkregen. Blijf tijdens het wandelen op de paden. In het park leven namelijk wilde dieren als beren, wolven, herten, wilde zwijnen, slangen en zeldzame vogels. Het is aan te raden om zelf eten mee te nemen, aangezien de restaurants vooral in het hoogseizoen vaak overvol zitten.

Er zijn voldoende campings in de buurt van nationaal park Plitvice. Boek jij liever een appartement of vakantiehuis in Kroatië? Er zijn ook meer dan genoeg vakantiewoningen in de nabijheid van het park. Er zijn daarnaast mogelijkheden om in hotels in het park zelf te overnachten. Een goede uitvalsbasis om de Plitvicemeren te bezoeken is het plaatsje Korana, dat op 6 kilometer van het park ligt (ingang 1).

Beste reistijd voor Plitvice

Het park is het gehele jaar te bezoeken. Qua temperatuur zijn de zomermaanden uiteraard aangenaam, maar in de winter leveren de sneeuw en bevroren watervallen prachtige sfeervolle plaatjes op. De drukste maanden zijn de soms hete juli en augustus. Struikel je liever niet over de toeristen, dan kun je het beste in de lente of vroege herfst gaan (mei, juni en september). In juni is het watervolume het grootst.

Reizen naar de Plitvicemeren

Veel mensen reizen met een (huur)auto naar de Plitvicemeren. Beide ingangen van het park hebben grote parkeerplaatsen. Het is ook mogelijk om met een bus vanuit Zabreb of Split naar het park te gaan. Ga voor meer informatie naar je reisorganisatie of naar het busstation in Zagreb of Split.

Er gaan wekelijks rechtstreekse en indirecte vluchten vanuit Nederland of grensluchthavens naar Kroatië. Kijk voor de goedkoopste vliegtickets naar Kroatië op World Ticket Center.

Ga je liever met een georganiseerde reis naar Kroatië? Kijk dan eens op de websites van TUI.nl en Sunweb. Zij bieden zonvakanties en autorondreizen door Kroatië aan. SNP Natuurreizen is gespecialiseerd in wandelvakanties. Vrijwel iedere reisorganisatie biedt uitstapjes naar de Plitvicemeren aan.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *