Tafelbergen en watervallen in nationaal park Canaima

Bijzonder

Geen reacties Reageer

 

De bekendste tafelberg mag dan wel in Zuid-Afrika staan, het nationale park Canaima in Venezuela staat vol met dat soort exemplaren. De ene nog imposanter dan de andere. Ook bezit dit park met de Ángelwaterval de hoogste waterval ter wereld.

Het nationale park Canaima (in het Spaans Parque nacional Canaima) heeft tegenwoordig een oppervlakte van maar liefst 30.000 km². Daarmee is het één van de grootste natuurparken ter wereld. Canaima ligt in het zuidoosten van Venezuela, in het Hoogland van Guyana, en staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park wordt gekenmerkt door watervallen en meerdere tafelbergen van zandsteen, die tepui’s worden genoemd. De bergen bestrijken in totaal 65 procent van het park.

Door de geïsoleerde ligging van de hoogvlakten ten opzichte van het regenwoud heeft zich in het nationale park unieke flora en fauna kunnen ontwikkelen. Zo leven er enkele bijzondere diersoorten. Bij een bezoek aan het nationale park Canaima kun je de tweevingerige luiaard, het reuzengordeldier en de reuzenotter tegenkomen. In het regenwoud leven daarnaast ook nog steeds Warao indianen.

Hoogterecords

Nationaal park Canaima bezit verschillende hoogterecords. De bekendste is ongetwijfeld die van hoogste waterval ter wereld. De Ángelwaterval (in het Spaans Salto Ángel) is met een hoogte van 979 meter de hoogste vrij vallende waterval ter wereld. Deze waterval is vernoemd naar haar ontdekker: Jimmie Ángel.

De Ángelwaterval, met 979 meter de hoogste ter wereld (Foto: Rafael Leal)

De Ángelwaterval, met 979 meter de hoogste ter wereld (Foto: Rafael Leal)

Naast de hoogste waterval ter wereld beschikt het nationale park ook over de hoogste tafelberg ter wereld: de Roraima. Deze berg, die tevens in Brazilië en Guyana ligt, is 2810 meter hoog. Het is één van de vele tafelbergen die het park rijk is, maar wel de meest fotogenieke. Het plateau van de Roraima heeft een oppervlakte van 90 km². Door het plotselinge hoogteverschil tussen het regenwoud aan de voet van de berg en het plateau blijven wolken vaak rond de berg hangen en regent het er vaak. Op de Roraima bevinden zich verschillende bezienswaardigheden. De bekendste zijn het drielandenpunt, de Pozo Azul (Blauwe Poel) en de Kristalvallei.

De indrukwekkende Roraima (Foto: Giacomo Criscione)

De indrukwekkende Roraima (Foto: Giacomo Criscione)

Nationaal park Canaima bezoeken

Veel reisaanbieders hebben tijdens de rondreis door Venezuela (of Brazilië en Guyana) tijd ingeruimd voor een bezoek aan nationaal park Canaima. Enkele Nederlandse organisaties die reizen naar Venezuela aanbieden zijn Sawadee en TUI.nl.

Meer praktische informatie over een reis naar Venezuela vind je op onze speciale pagina met reisinformatie over Venezuela.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *