De Las Lajas basiliek in Colombia

Bijzonder

Geen reacties Reageer

 

Hoewel veel mensen Colombia alleen nog associëren met drugs, is het land met een opvallende toeristische opmars bezig. De hoogste tijd om één van de populairste bezienswaardigheden in Colombia verder uit te lichten: de Las Lajas basiliek nabij Ipiales.

De Las Lajas basiliek staat op een heel bijzondere plek in een kloof, waar de Guaitararivier doorheen stroomt. De basiliek is tussen 1916 en 1949 gebouwd en heeft wel wat weg van een kasteel. Hoewel de kerk soms wordt aangeduid als de Las Lajas kathedraal, is dat feitelijk niet juist. Aangezien er geen bisschop aan deze kerk verbonden is, is de Las Lajas basiliek de enige juiste benaming voor het prachtige bouwwerk.

Achter het gebouw gaat een mooie legende schuil. Volgens die legende kwamen in 1754 een Indiaanse moeder en haar dochter in noodweer terecht, waarop ze in een kloof schuilden voor de regen. Toen de moeder en haar dochter in de kloof zaten begon de tot dat moment doofstomme dochter ineens te praten. Dit wonder ging in het gebied al snel als een lopend vuurtje rond.

Naar aanleiding van deze legende werd in de 19e eeuw in de kloof een kleine kapel gebouwd. Al snel werd de kapel te klein geacht en werd als vervanging van de kapel in de periode van 1916 tot 1949 het huidige Las Lajas gebouwd. Niet veel later werd het meisje door Paus Pius XII heilig verklaard en ging het prachtige gebouw naar aanleiding van de heiligverklaring vanaf 1954 verder door het leven als basiliek. 

Foto: Boris G.

Foto: Boris G.

Las Lajas in Colombia bezoeken

De Las Lajas basiliek bevindt zich niet ver van de stad Ipiales. De meeste mensen die de basiliek bezoeken doen dat vanuit de stad Ipiales. Vanaf het busstation in deze stad kunnen taxi’s je naar het bijzondere bouwwerk brengen. Een taxirit duurt ongeveer 20 minuten. Vraag de taxichauffeur of hij wil stoppen bij het fotopunt en de man weet ongetwijfeld precies waar je het over hebt. Van boven de kloof heb je een prachtig uitzicht op de basiliek. Een bezoek aan de basiliek en haar museum kost 1500 pesos (2013).

Hoe kom je er?

De Las Lajas basiliek staat in het zuidwesten van Colombia, dat op haar beurt in het noordwesten van Zuid-Amerika ligt. De meeste mensen die de basiliek bezoeken zullen vanuit de stad Ipiales komen, dat niet ver van de basiliek ligt.

Ipiales is te bereiken vanuit de grotere stad Pasto, dat ten noorden van Ipiales ligt. Vanuit Pasto rijden dagelijks meerdere bussen naar het busstation naar Ipiales. Het is ook mogelijk om vanuit Pasto een taxi te nemen, maar dat is vanzelfsprekend duurder. Pasto heeft met luchthaven Antonio Nariño een vliegveld waar dagelijks binnenlandse vluchten vanuit Bogota en Cali binnen komen. Maak je geen gebruik van een georganiseerde reis en wil je de basiliek bezoeken, dan is het aan te raden om van deze luchthaven in Pasto gebruik te maken.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Reizen en vliegtickets Colombia

Er gaan geen directe vluchten vanuit Nederland naar Colombia. Wel gaan er indirecte vluchten vanuit Nederland of grensluchthavens naar Bogota, de hoofdstad van Colombia. Vanuit Bogota kan worden overgestapt op een binnenlandse vlucht naar Pasto.

Enkele luchtvaartmaatschappijen die naar Bogota vliegen zijn Lufthansa, Air France, Iberia en United Airlines. Voor de binnenlandse vlucht naar Pasto kun je gebruik maken van Avianca. Kijk voor de goedkoopste vliegtickets naar Colombia op World Ticket Center of vergelijk ticketprijzen op Skyscanner (tip).

Ga je liever met een georganiseerde reis naar Colombia? Kijk dan eens op de websites van Sawadee en SNP Natuurreizen die reizen naar Colombia aanbieden.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *