Gambia herdenkt slavernijverleden

Reisnieuws

1 Reactie Reageer

 

Vakantiegangers die meer willen ervaren dan alleen de stranden van Gambia kunnen in de maand mei een bijzonder cultureel festival bijwonen. Eens in de twee jaar wordt in Gambia het ‘International Roots Festival’ georganiseerd dat het slavenverleden herdenkt.

Slavernij neemt in de geschiedenis van Gambia een belangrijke plek in. Vanuit het land werden miljoenen slaven getransporteerd naar Amerika en het Caribisch gebied. Het culturele festival omvat onder meer optredens van verschillende etnische groepen, muziek en dans, vertellingen, een parade, excursies naar Kunta Kinteh eiland en het slavernij museum en een symposium. Het festival vindt plaats van vrijdag 9 tot en met vrijdag 16 mei 2014. Nadere informatie over het festival en de programmering vind je op www.rootsgambia.gm.

Aan het festival staat het verhaal van de schrijver Alex Haley ten grondslag. In zijn boek ‘Roots’ wordt het levensverhaal verteld van Kunta Kinteh die in Juffureh opgroeit en dan in 1767 met 97 andere slaven in het slavenschip Lord Ligonier naar Annapolis in Amerika verscheept wordt. Vanuit Kunta Kinteh Island, een klein eilandje in de rivier The Gambia en voorheen bekend als James Island, werden tussen de jaren 1300-1900 slaven verhandeld, veelal om te worden getransporteerd naar de Verenigde Staten. Het fort op Kunta Kinteh Island is nu een UNESCO Werelderfgoed monument.

Kleurrijke optocht

Op zaterdag 10 mei start om 10.00 uur een optocht van verschillende inheemse groepen vanaf het 22nd July plein in het centrum van Banjul naar toegangspoort Arch 22 – het herdenkingsmonument voor de hoofdstad Banjul. In Gambia zijn er van oorsprong verschillende stammen, al zijn deze vandaag de dag nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden. Op zondag 11 mei kunnen toeristen vanaf hun hotel op een dagtocht naar het Kunta Kinteh eiland en het slavernijmuseum in Albreda.

Tijdens het International Roots Festival wordt er extra aandacht besteed aan de acht verschillende stammen, waarvan de Madinka-stam met 41 procent de grootste is. Iedere etnische groepering heeft nog wel zijn eigen tradities, taal en achtergrond. Naast de Mandika vind je de Aku, Fula, Jola, Serahuli, Serer, Wolof en de Manjako. Al deze groepen zijn ook slachtoffer geworden van de slavenhandel.

roots-festival-gambia

international-roots-festival-gambia-toeristen

Gambia goedkoop vakantieland

De slogan van het verkeersbureau ‘Go Discover – The Smiling Coast of Africa’ is niet alleen een reflectie van vriendelijkheid van de bevolking. Ook het prijsniveau ten opzichte van Europa mag gunstig genoemd worden. Voor een kop koffie betaal je € 0,75 voor een goede espresso of cappuccino twee euro, een biertje kost omgerekend ongeveer een euro, voor een 3-gangen maaltijd in een eenvoudig restaurant reken je tussen 10-12 euro af en in een iets meer upmarket restaurant betaal je er 20 euro voor.

Met een breedte van 70 kilometer en een lengte van 400 kilometer is Gambia is een compact land. De totale oppervlakte van ruim 11.000 km² komt ongeveer overeen met die van de provincies Gelderland en Brabant. 

Reizen en vliegtickets Gambia

Verschillende Nederlandse reisorganisaties bieden zonvakanties naar Gambia aan. Kijk voor de mooiste reizen naar Gambia op de websites van TUI.nl en Sunweb. Of bekijk eerst de goedkope vliegtickets naar Gambia.

Nederlandse reizigers hebben voor een bezoek korter dan 90 dagen geen visum nodig, voertaal is Engels. Gambia ligt op 6 uur vliegen van Nederland. In Gambia is het een uur vroeger dan in Nederland, in de zomertijd bedraagt het tijdsverschil twee uur.

  1. Hannedea van Nederveen Meerkerk schreef:

    Is er volkskunst in Gambia? Beeldjes, keramiek, textiel, manden?
    Zijn er in januari en februri speciale feedten? Wat zijn typische muziekinstrumenten? Watis naast Engels de hoofdtaal? Hoeveel talen zijn er? Is er een xango godsdienst?

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *