Iedere zomer komen de Japanners in groten getale naar ons land. Voor degene die de oversteek naar Europa niet kunnen betalen hebben ze een oplossing gevonden: in themapark Huis Ten Bosch hebben ze Nederland gewoon nagebouwd.
Waar kennen we dat toch van? Nederland nagebouwd in een ander land. Juist ja, van de Verenigde Staten. In het stadje Holland in Michigan kun je naar Dutch Village. Maar Nederland in Japan ligt toch een stukje minder voor de hand. Het idee voor een themapark dat volledig op Nederland is gericht ontstond in 1979. In dat jaar trok Yoshikuni Kamichika voor het eerst naar Europa, waarbij hij ook Nederland bezocht. Hij was gelijk onder de indruk van ons land. Met name door de ervaring met het inpolderen van water.
Omdat de Omurabaai (nabij de stad Nagasaki) maar weinig toeristen trok, wilde Kamichika daar een unieke attractie bouwen die het gebied weer op de kaart zou zetten. Hij dacht al snel terug aan zijn tijd in Nederland en de handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland. Zo heeft in Nagasaki tussen 1641 en 1859 het kunstmatige en door Nederlanders gebouwde eiland Dejima gelegen. Hij besloot hier een moderne variant op te bouwen. In 1983 kwam Nagasaki Holland Village van de grond.
Nederlandse gebouwen op ware grootte in Japan
Nagasaki Holland Village werd al snel te klein bevonden en dus begon in 1988 de constructie voor het huidige themapark Huis Ten Bosch. Hij liet niet alleen meer dan 6 kilometer aan kanalen graven, er moesten ook replica’s van beroemde Nederlandse gebouwen komen. Om deze gebouwen zo echt mogelijk te laten lijken, werden bakstenen uit Nederland geïmporteerd. Vier jaar later, in 1992, ging het nieuwe attractiepark open. Over de mascotte van het park heeft Kamichika ook nagedacht. Dat is namelijk Loeki de Leeuw van de STER-reclames.
Met een beetje fantasie krijg je in het park het idee dat je je daadwerkelijk in Nederland bevindt. De gebouwen zijn op ware grootte gebouwd. Zo vind je er uiteraard Paleis Huis ten Bosch, maar ook andere bekende bouwwerken als het centraal station van Amsterdam, de Sneeker Waterpoort, een Nederlands VOC-schip, Kasteel Nijenrode, verschillende molens en de Domtoren van Utrecht. Vanaf de Dom heb je een prachtig uitzicht over het park en de omgeving. Tevens het moment dat je, bij het zien van de heuvels buiten het park, beseft dat je niet in Nederland bent. Ook voor typisch Nederlandse hapjes als haring, kroketten en stroopwafels zul je in Nederland zelf moeten zijn. Helaas.
Huis Ten Bosch in Japan bezoeken
Themapark Huis Ten Bosch ligt bij het stadje Sasebo, aan de Omurabaai. De meeste mensen zullen het attractiepark bezoeken vanuit de stad Nagasaki, dat met de auto op iets meer dan een uur rijden van het park ligt. Met de JR-trein duurt de rit 1,5 uur. Vanuit de stad Fukuoka duurt de treinreis ongeveer 1 uur en 40 minuten. Het park beschikt over een eigen treinstation.
Voor Huis Ten Bosch, dat dagelijks geopend is, kunnen verschillende soorten toegangsbewijzen worden gekocht. Een ticket voor een dag, voor twee dagen en één voor de avond, wanneer het park verlicht wordt. In het attractiepark bevinden zich ook enkele hotels, mocht gebruik worden gemaakt van een entreeticket van twee dagen.
Reizen naar Japan
Er gaan wekelijks rechtstreekse en indirecte vluchten vanuit Nederland of grensluchthavens naar Fukuoka en Tokio, de hoofdstad van Japan. Daar kan worden overgestapt op binnenlandse vluchten naar het nabijgelegen Nagasaki. Kijk voor de goedkoopste vliegtickets naar Japan op World Ticket Center en Skyscanner (tip).
Ga je liever met een georganiseerde reis naar Japan? Kijk dan eens op de website van FOX Vakanties die reizen naar Japan aanbiedt.