In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Reisnieuws

Geen reacties Reageer

 

Als de herfst is ingevallen en de dagen korter worden komt het jaarlijkse dilemma weer om de hoek kijken: wel of geen winterbanden kopen. Hoe zat dat ook alweer in het buitenland? In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Alle landen om ons heen hebben hun eigen regels met betrekking tot winterbanden. Het is een misverstand dat je winterbanden alleen moet aanschaffen als je met de auto naar een wintersportbestemming gaat. Ook bij een stedentripje in de wintermaanden is het in sommige gevallen noodzakelijk om winterbanden onder de auto te hebben. Een winterband heeft meer profiel dan een zomerband, waardoor je auto in winterse omstandigheden meer grip heeft. Omdat dit ook invloed heeft op de veiligheid op de weg hebben sommige Europese landen dit type band verplicht gesteld.

Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden alleen verplicht bij winterse omstandigheden. Onder winterse omstandigheden wordt zowel sneeuw, ijzel als gladheid geschaard. Op die dagen worden winterbanden met minimaal 4 millimeter profieldiepte aanbevolen (verplicht minimaal 1,6 mm) en de band moet de aanduiding M+S of een sneeuwvlokje-symbool hebben. Sneeuwkettingen zijn verplicht waar dat met borden wordt aangegeven.

België

In België gelden dezelfde regels als in Nederland, wat dus inhoudt dat er geen specifieke regels voor winterbanden zijn. Winterbanden worden alleen aanbevolen in de maanden dat het kouder is dan 7 graden Celsius.

Luxemburg

Vroeger golden in Luxemburg dezelfde regels als in Nederland en België, maar tegenwoordig zijn net als in Duitsland ook in Luxemburg winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden (bij sneeuw, ijzel en gladheid).

Verenigd Koninkrijk

Winterbanden zijn in het Verenigd Koninkrijk niet verplicht. Ze worden echter wel aangeraden als er winterse omstandigheden zijn.

Frankrijk

In Frankrijk zijn winterbanden alleen verplicht op punten waar dit met borden wordt aangegeven. Winterbanden worden echter wel aanbevolen. Aangezien je vooraf niet weet op welke wegen ze verplicht zijn doe je er verstandig aan om winterbanden te dragen in de wintermaanden. Sneeuwkettingen zijn verplicht waar dat met borden wordt aangegeven.

Zwitserland

Ga je in de winter met de auto naar Zwitserland, dan zijn winterbanden alleen verplicht als een verkeersbord dit aangeeft. Het is echter wel aan te raden winterbanden te dragen in Zwitserland. Ook als er geen bord staat, kan namelijk bij aanrijding schuld worden toegewezen als je geen winterbanden onder de auto hebt. Sneeuwkettingen zijn verplicht waar dat met borden wordt aangegeven.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht onder winterse omstandigheden, maar wel alleen in de periode tussen 1 november en 15 april. De banden moeten dan een minimale profieldiepte van 4 millimeter hebben. Ook buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden verplicht worden gesteld op bergwegen. Sneeuwkettingen zijn verplicht waar dat met borden wordt aangegeven.

Italië

Als een verkeersbord dit aangeeft ben je in Italië verplicht winterbanden te dragen. Daarnaast is het in de provincie Milaan verplicht tussen 15 november en 31 maart en in de Aostavallei van 15 oktober tot 30 april. Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen als je geen winterbanden onder de auto hebt. Het is dus aan te raden winterbanden te dragen in Italië. Sneeuwkettingen zijn verplicht waar dat met borden wordt aangegeven.

Tsjechië

Tussen 1 november en 1 mei ben je in Tsjechië verplicht om winterbanden te dragen als een bord dit aangeeft. Winterbanden dienen in Tsjechië een minimale profieldiepte van 4 millimeter te hebben. Spijkerbanden zijn verboden.

Polen

Winterbanden zijn in Polen niet verplicht. Ze worden echter wel aangeraden als er winterse omstandigheden zijn.

Denemarken

In Denemarken gelden dezelfde regels als in Nederland, wat dus inhoudt dat er geen specifieke regels voor winterbanden zijn. Winterbanden worden alleen aanbevolen in de maanden dat het kouder is dan 7 graden Celsius.

Zweden

Winterbanden zijn in Zweden verplicht bij winterse omstandigheden in de periode van 1 december tot 1 april. De winterbanden moeten in Zweden een minimale profieldiepte van 3 millimeter hebben.

Noorwegen

Net als in Zweden zijn winterbanden in Noorwegen alleen verplicht bij winterse omstandigheden. In Noorwegen betreft dit de periode van 1 november tot 1 mei. De banden moeten dan een minimale profieldiepte van 3 millimeter hebben.

Finland

In Finland zijn winterbanden verplicht in de periode tussen 1 december en 1 maart. Deze periode kan worden opgerekt als er ook buiten deze periode sprake is van winterse omstandigheden. Het is dus aan te raden om winterbanden te dragen in Finland. De minimale profieldiepte is drie millimeter.

Wintersport vroegboeken bij Sunweb

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *