5x doen op de Faeröer Eilanden

Reistips

Geen reacties Reageer

 

In de noordelijke Atlantische Oceaan, tussen Schotland en IJsland, liggen de Faeröer Eilanden. De eilandengroep is onderdeel van het Deense koninkrijk, maar daar merk je op de eilanden weinig van. Vijf tips om te doen op de Faeröer Eilanden.

Eerst even een korte introductie van het land. De Faeröer Eilanden (of Faroe Eilanden) is een autonoom gebied binnen het Deense koninkrijk en net iets groter dan de provincie Utrecht. De eilandengroep is van vulkanische oorsprong en heeft een ruige kustlijn met veel hoge kliffen. Het land  en bestaat uit achttien eilanden, waarvan één onbewoond is. Het grootste eiland is Streymoy, waar ook hoofdstad Tórshavn ligt.

1. Ga eilandhoppen

De meeste mensen zullen hun eerste kennismaking met de Faeröer Eilanden op het eiland Vágar hebben. Daar bevindt zich namelijk de internationale luchthaven. De hoofdstad en veruit de grootste plaats van het land, Tórshavn, ligt op het eiland Streymoy. Grote kans dat op dat eiland dan ook je eerste eilandhopervaring zal beginnen. De wegen op de Faeröer Eilanden zijn goed en de meeste eilanden zijn eenvoudig met eigen vervoer te bereiken door middel van tunnels en bruggen. Voor de meest noordelijke en zuidelijke eilanden is de boot of helikopter noodzakelijk.

2. Helikoptervlucht boven de Faeröer

Het zal je direct opvallen: de helikopters die af en aan vliegen. De inwoners van de Faeröer Eilanden maken veelvuldig gebruik van deze vorm van openbaar vervoer. En dat doen ze niet alleen in geval van nood, maar ook gewoon om naar de kerk te gaan of om boodschappen te doen. Atlantic Airways verzorgt de helikoptervluchten vanaf luchthaven Vágar en relatief goedkoop kun je vanuit de lucht de eilanden met hun prachtige kustlijn bekijken. Ga bijvoorbeeld naar de zuidelijke eilanden Skúvoy, Stóra Dímun en Suðuroy.

3. Wandelen op het eiland Mykines

Eén van het kleinste, maar tevens bekendste eiland is Mykines. Dit eiland ligt het meest westelijk van de achttien eilanden van de Faeröer en beschikt over een indrukwekkend landschap. Mede door de prachtige vergezichten en de mooie natuur is het eiland erg populair onder wandelaars. Ook vogelliefhebbers komen volledig aan hun trekken op het fotogenieke Mykines. Of beter gezegd op het eilandje Mykineshólmur, vlak voor de westkust van Mykines. Hier leven grote aantallen papegaaiduikers en jan-van-genten. Om op dit eilandje te komen moet je een smalle voetgangersbrug over de 35 meter diepe kloof Hólmgjógv oversteken.

Foto: Arne List

Foto: Arne List

4. Bezoek het dorpje Gjógv

De mooiste plaatsen van de Faeröer Eilanden zijn zonder twijfel Gjógv en buurdorp Eiði. Deze beide dorpjes bevinden zich in het noordoosten van het eiland Eysturoy. Vanuit beide plaatsen heb je een verbluffend uitzicht op de prachtige kustlijn van het eiland. In 2005 brachten de Deense kroonprins Frederik en zijn vrouw prinses Mary een bezoek aan Gjógv. Inwoners kwamen met het idee om een bankje op de mooiste plek met uitzicht op de rotskloof en hierachter liggende zee te plaatsen. Het bankje heet sindsdien ‘Marys bank’. Gjógv beschikt daarnaast over mooie architectuur, waaronder een kerk uit 1929: de eerste kerk van de Faeröer Eilanden. Alle huizen zijn volgens de kleurrijke Faeröerse stijl beschilderd, waarbij de kleuren wit, rood en groen overheersen.

5. Woon het zomerfestival Ólavsøka bij

Hoewel de Faeröer Eilanden niet beschikken over een nationale feestdag, wordt het jaarlijkse Ólavsøka door veel inwoners van de eilandengroep wel zo gezien. Ieder jaar op 29 juli wordt tijdens Ólavsøka de heilige Sint Olaf geëerd, die in 1030 stierf. Het is tevens de dag waarop het parlementaire jaar begint. Tijdens het festival vinden verschillende culturele- en sportieve evenementen plaats, waaronder de finale van de nationale roeicompetitie. De festiviteiten zijn vooral in hoofdstad Tórshavn.

Reizen naar de Faeröer Eilanden

De Faeröer Eilanden liggen erg geïsoleerd en er zijn dan ook weinig reisorganisaties die reizen naar deze bijzondere eilanden aanbieden. Het Nederlandse Kras.nl is daarentegen gespecialiseerd in rondreizen op de Faeroër.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *