Walvissen spotten in IJsland

Bijzonder

Geen reacties Reageer

 

Een droom van velen: walvissen spotten. Dat kan op verschillende plekken in de wereld en IJsland is daar één van. Vanaf Húsavík om precies te zijn. Daar, in het noorden van IJsland, vertrekken verschillende excursies naar zee om walvissen te bekijken.

Walvissen spotten kan op veel plekken in de wereld. Argentinië, Canada en ook in Zuid-Afrika. De beste plek in Europa om walvissen te bekijken is IJsland. Dat zegt het Wereld Natuur Fonds. En dat kan wel eens kloppen. Tussen april en oktober zwemmen de walvissen namelijk naar de voedselrijke wateren rond IJsland om daar hun buik vol te eten, klaar om vervolgens naar het zuiden te vertrekken om te paren.

Op IJsland zijn verschillende plaatsen vanwaar IJsland tours of walvis-excursies vertrekken. Bijvoorbeeld vanuit hoofdstad Reykjavik in het zuidwesten van het land. Maar de beste plek is toch Húsavík, in het noorden van IJsland. Niet voor niets wordt Húsavík ook wel de walvishoofdstad van het noorden genoemd. Er zijn maar weinig plaatsen in de wereld waar je zoveel verschillende walvissoorten (zoals bultruggen, potvissen en vinvissen) dichtbij de kust kunt zien als hier. Ook laten dolfijnen zich geregeld zien.

Door de vele walvissen die de wateren rond IJsland gebruiken om te eten is de kans op het spotten van de dieren ongeveer 90 procent. Ter plaatse zijn voldoende organisaties die excursies naar de walvissen aanbieden. Daarbij is het zowel mogelijk om met een rubberboot als met een traditionele IJslandse vissersboot naar de dieren op zoek te gaan. Ruim van tevoren reserveren is over het algemeen niet nodig, door het grote aanbod. Wil je zeker zijn van een plekje op de boot? Reserveer dan vooraf bij één van de vele aanbieders van walvisexcursies op IJsland.

Naast de mogelijkheid om de walvissen in het echt te zien, is er ook een walvismuseum in Húsavík. Daar leer je meer over de walvissen, hun gewoontes, de geschiedenis van walvissen in IJsland en de jacht die er helaas nog steeds op gemaakt wordt.

Beste tijd om walvissen te spotten in IJsland

Je kunt eigenlijk het hele jaar in IJsland terecht om walvissen te bekijken. De beste tijd om walvissen te spotten is in de zomer, van juni tot augustus. Dan is de kans om de dieren te zien het grootst. In Húsavík worden excursies aangeboden tussen april en oktober. Vanuit hoofdstad Reykjavik kun je het hele jaar door met een boot de zee op om walvissen te bekijken.

ijsland voigt travel

Reizen en vliegtickets IJsland

Er gaan wekelijks vluchten vanuit Nederland of grensluchthavens naar Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Vanuit Reykjavik kan eventueel worden overgestapt op binnenlandse vluchten. Icelandair vliegt vanuit Nederland rechtstreeks naar IJsland. Andere luchtvaartmaatschappijen die naar IJsland vliegen zijn: SAS en Finnair. Kijk voor de goedkoopste vliegtickets naar IJsland op World Ticket Center.

Ga je liever met een georganiseerde reis naar IJsland? Kijk eens bij een IJslandspecialist. Voigt Travel, SNP Natuurreizen en Sawadee zijn Nederlandse reisorganisaties die reizen naar IJsland aanbieden. Een aantal organisaties biedt ook reizen naar Húsavík aan.

Bekijk ook onze speciale pagina met reisinformatie over IJsland.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *