Vogezen: betaalbaar wintersprookje op auto-afstand

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Zeg wintersport en de gemiddelde Nederlander denkt aan de Alpenlanden. Maar overvolle pistes, lange wachtrijen en stevige prijzen bij de geijkte skioorden in de Zuidelijke Alpen kunnen de Vogezen wel eens in de kaart spelen.

In Noordoost Frankrijk, op een goede zes uur rijden van Utrecht ligt een sprookjesachtig wintergebied met ruim 300 kilometer aan skipistes verdeeld over negen skioorden. De regio biedt beginners, families met jonge kinderen en langlaufers een ruime keus aan ski– en andere wintersportactiviteiten. De Vogezen richten zich daarom op het toenemend aantal wintersporters die meer willen dan alleen maar een weekje skiën op de bestemming.

‘Behalve het aantrekkelijke prijspeil en de relatieve korte afstand vanaf Nederland is een andere troef van de Vogezen het zeer brede en diverse aanbod aan activiteiten naast skiën,’ stelt Peter Boendermaker, adjunct-directeur van het verkeersbureau van de Lorraine. ‘Denk aan sneeuwschoenwandelingen, langlaufen, hondensleetochten, snakegliding, skijöring – op de lange latten voorgetrokken worden door een paard, snowkiten, ijsduiken en cani-raquette. Tot de populairste bestemmingen behoren La Bresse en Gérardmer.’

wintersport vogezen 3

De negen skigebieden in de Vogezen zijn La Bresse, Gérardmer, Ventron, Bussang, Xonrupt-Longemer, Le Valtin, Saint-Maurice-sur-Moselle, Girmont Val d’Ajol en Cornimont. Met ruim 30 pistes is La Bresse het grootste skigebied gevolgd door Gérardmer met 20 pistes. Alle deze wintersportplaatsen zijn goed uitgerust voor kleine kinderen. Dankzij het ‘Famille Plus’ label zijn met name La Bresse en Gérardmer zeer geschikt voor familie- vakanties.

Meer dan alleen skiën

Voor volwassenen en jongeren die meer willen dan alleen maar skiën is er een keur aan wintersportactiviteiten. Wat te denken van ‘cani-raquette’- wandelen met sneeuwschoenen waarbij je wordt voortgetrokken door een hond of met het hele gezin op een hondensleetocht door het witte landschap. In La Bresse kan je zelfs met een boer die als gids fungeert op een door een os voortgetrokken slee de omgeving aanschouwen.

wintersport vogezen 2

Voor wat meer adrenaline shots ga je ice ruisseling doen: het beklimmen van beken en watervallen met behulp van stijgijzers of abseilen, op ski’s of een snowboard snowkiten met een vlieger, ijskarten met spikebanden of sensationeel snel omlaag roetsjen over de Schlitte Mountain sleebaan in La Bresse-Hohneck.

Praktische informatie over wintersport in de Vogezen

De regio Lorraine ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan Luxemburg, Duitsland en ligt tussen de Franse regio Champagne-Ardennen en de Elzas. Bekend van onder meer de steden Metz en Nancy en uiteraard de mirabel en de Quiche Lorraine. Afstand vanaf Utrecht is ruim 600 kilometer en per TGV trein vanaf Parijs ongeveer 2½ uur.

Nadere informatie over wintersport in de Vogezen op wwww.toerisme-lorraine.eu en www.tourismevosges.fr. Ga voor informatie over La Bresse naar www.labresse.net.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *