Vier sprookjes in Marokko

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Je bent er in iets meer dan vier uur vliegen, maar je belandt zodra je het vliegtuig uitstapt in een totaal andere wereld. Het Arabische Marokko met een rijkheid aan geuren, kleuren en kruiden, prikkelt de zintuigen. Vier leuke reistips voor Marokko.

De ene dag sta je in het Atlasgebergte en de volgende dag slenter je door een van de koningssteden. Van oorsprong zijn Marokkanen opvallend vriendelijk, behulpzaam en gastvrij, zo merkten we tijdens onze reis. We nemen je naar ons sprookje van 1001 nachten.

1. Kookworkshop in Marrakech

Een Marokkaanse dame stelt zich voor: Fatima. Ze neemt ons gelijk mee in de gigantische souk van Marrakech. Via smalle steegjes belanden we bij Mustafa, waar we een paar dadels scoren en lopen dan door naar de groenteboer voor een aantal courgettes en aubergines bij Nog wat kip bij slager Amin en dan knikt Fatima dat we alles hebben. We verlaten de souk, stappen in haar auto en gaan met haar mee naar huis. Een rustig huisje, weg van de drukte. Hier laat zij je een kijkje nemen in haar huis én in haar keuken. Stroop je mouwen op, want samen met haar leer je hoe je een echte tajine maakt. Eerst alles snijden en dan de tajine – volgens Marokkaanse traditie – uren laten pruttelen. Hmm, we kunnen niet wachten tot we het mogen proeven!

kookworkshop-marrakech-marokko

2. Berbers in het Anti-Atlasgebergte

Met de huurauto rijden we het Anti-Atlasgebergte in, een gebied met immense kloven en palmoases. Heel anders dan de grote steden, hier lijkt het woord ‘rust’ wel zijn bestaansrecht aan te verlenen. De accommodatie is bijzonder: een traditioneel huis, omgebouwd tot pension, van het Berberse gezin Abdsalam. De familie woont inmiddels een paar straten verder, maar het welkom is hartelijk en gastvrij. Na wat verse muntthee en zoete koekjes, laat zoon Rachid het huis zien. Hij stelt meteen voor om morgen te gaan wandelen en ons een kijkje te geven in hoe de mensen hier leven. Goed idee, toch? En als je ’s avonds mee-eet met het gezin, voelt het echt alsof je part of the family bent.

anti-atlasgebergte-marokko

3. Bedoeïenen en tentenkampen in de Sahara

De vrolijke kamelenmannen staan al klaar. We krijgen een tulband om ons hoofd tegen de zon en stof en ze helpen ons op die ene enorme kameel. Als hij rechtop gaat staan, merken we pas hoe hoog dat eigenlijk is! Al hobbelend trekken we de woestijn in. Het enige dat we zien is zand, zand en nog eens zand. Dan opeens doemt er een tentenkamp, bijna als een fata morgana, in de verte op. Gelukkig, deze is echt! Een vriendelijke bedoeïen helpt ons van de kameel af en laat zien hoe het volk hier midden in de Sahara leeft. De tenten in het kamp zijn gemaakt van kamelenhaar en de dekens zijn van kamelenwol. Wat doe jij: kies je vanavond voor de tent of sleep je je matras naar buiten en slaap je onder de sterrenhemel?

bivouac-erg-chegaga-marokko

4. Fez: een labyrint van oude ambachten Koningsstad

Fez (of Fes) voelt alsof je de Middeleeuwen binnenstapt. In deze stad kun je prima zelf op pad, door de smalle steegjes naar tientallen moskeeën, pleintjes, fonteinen en ambachtswinkeltjes. Proef wat olijfjes en feta bij een kraampje, terwijl een ezel, bepakt en wel, voorbij sjokt. Neem ook vooral een kijkje bij de plek waar Fez bekent om staat: de leerlooierij. De eigenaren van de winkels zijn heel hartelijk: wij worden vriendelijk begroet en mochten vanaf zijn dakterras de looierij bekijken. Handig, want hij vertelt gelijk hoe het looien in zijn werk gaat: dat het leer eerst in een duivenpoepbadje gaat (bah!) en dat de mannen lange dagen maken terwijl ze schapen-, koeien- en geitenleer bewerken. We gaan naar huis met een souvenir en een onvergetelijke ervaring.

fes-marokko-leerlooijerij

Bijzondere ontmoetingen en magische bestemmingen, dat maakt je reis net een sprookje. Hebben de reisverhalen van de reisspecialisten van Marokko online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel, je geïnspireerd? Zij hebben zelf naar de plekken gezocht waar je het land en de mensen oprecht leert ontdekken en helpen jou graag op weg. Met de bouwstenen van Marokko online stel je jouw eigen Marokko-reis samen.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *