Vakantie Malta: de leukste steden en dorpen

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Jaarlijks trekken duizenden Nederlanders naar Malta om van het mooie land en lekkere weer te genieten. Erg bekend is het kleine landje onder Italië echter niet. Daarom zetten wij de vijf mooiste dorpen en steden van Malta op een rij.

Malta is een dwergstaat in de Middellandse Zee en bestaat naast het hoofdeiland Malta uit een aantal kleinere eilandjes waarvan Gozo en Comino het grootst en bekendst zijn. Met ongeveer 400.000 inwoners is Malta één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. De steden op Malta zijn daarentegen erg klein. Zo wonen in hoofdstad Valletta slechts 7000 mensen. Hoewel de stad inmiddels omsloten is door een grote stedelijke agglomeratie.

Het land beschikt niet over spoorwegen, maar Malta heeft een uitgebreid net van buslijnen. In het oosten, rond hoofdstad Valletta, ligt een groot stedelijk gebied. In de rest van het land liggen de stadjes verder uit elkaar, maar de bussen rijden vaak en snel. Tijdens je Malta vakantie kun je met het openbaar vervoer dus eenvoudig het hele land bekijken.

Valletta

Valletta, dat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst staat, is ongetwijfeld één van de schattigste hoofdsteden ter wereld. De stad heeft een glooiend karakter (met soms steile straten) en bang om te verdwalen hoeft niet. Valletta is een vooraf geplande stad, waardoor het van boven op een groot schaakbord met rechte wegen lijkt. De stad, met haar typische balkonnetjes, is bovendien erg compact. Alle bezienswaardigheden liggen vrijwel direct aan of in de buurt van de Republic Street, die van noord naar zuid door het centrum van de stad loopt. Het pronkstuk van de stad en de absolute topattractie is Sint John’s Co-Kathedraal. In deze kerk hangt onder andere het meesterwerk van schilder Michelangelo Caravaggio, genaamd ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ (Sint John).

logo-hotelsEen Malta vakantie met Valletta als uitvalsbasis

valletta malta

Mdina

Mdina is de oude hoofdstad van Malta en ligt in het midden van het land. Tot 1530 werd vanuit dit stadje het land bestuurd. Of eigenlijk dorp, want in Mdina wonen slechts 400 mensen. Het aantal toeristen in Mdina is dagelijks het veelvoudige. En dat is niet vreemd, gezien de vele prachtige kathedralen, paleizen en pleinen. Omdat in Mdina geen gemotoriseerde voertuigen mogen komen wordt het ook wel ’the silent city’ genoemd. De stad doet erg middeleeuws aan en de schattige steegjes en smalle straatjes geven het een heel eigen karakter. Het is mogelijk om in Mdina te overnachten, maar de hotels zijn erg prijzig. Een betere optie is het nabijgelegen Rabat.

mdina malta

Marsaxlokk

Wil je een lekker visje eten, dan moet je zeker naar Marsaxlokk. Dit 4000 inwoners tellende vissersdorp ligt in het oosten van Malta en heeft wel iets weg van Volendam. Langs de boulevard bevinden zich meerdere restaurants en vanaf het terras zie je hoe vissers hun vangt van hun gekleurde bootjes halen. Verder heeft het dorp een mooie kathedraal en is er een dagelijkse markt, waar – hoe kan het ook anders – voornamelijk vis wordt verkocht.

marsaxlokk malta

Mosta

Als je met de bus vanuit de omgeving op Mosta af komt rijden kun je hem niet missen: de Mosta Dome (ook wel Rotunda of St. Marija Assunta genoemd). Deze gigantische koepelkerk is dé topattractie en het letterlijke middelpunt van de stad. En misschien wel van het hele land. Mosta betekent ‘centrum’ en ligt dan ook in het midden van Malta. Veel bussen passeren deze in grootte derde stad van het land, waardoor een bezoek aan Mosta erg voor de hand ligt. Naast de prachtige Mosta Dome kun je een verdedigingsfort en meerdere kapelletjes in Mosta bezoeken.

mosta malta

Victoria (Gozo)

Victoria is de hoofdstad van Gozo, dat na hoofdeiland Malta het grootste eiland van het land is. De stad ligt in het midden van het land en vrijwel alle wegen leiden naar Victoria. Een groot deel van de stad, de Cittadella, is op een heuvel gebouwd. De Cittadella is met haar vele musea en leuke doorkijkjes de grote trekpleister van Victoria. Vanaf dit fort heb je bovendien een prachtig uitzicht over de stad. In het ‘benedendeel’ van Victoria zijn veel nauwe straatjes en leuke pleinen, waaronder het onafhankelijkheidsplein (It-Tokk plein).

victoria gozo

De leukste vakantieplaatsen op Malta

Naast de bovenstaande vijf dorpen en steden in Malta zijn er nog tal van andere plaatsen in Malta die het bezoeken waard zijn. Bijvoorbeeld Rabat in het midden van het land of Mellieha, in het noordwesten van Malta. Of lees onze tips over wat te doen op Malta. Het land heeft ook verschillende ‘vakantieplaatsen’, waar je de meeste hotels vindt. Vanuit deze plaatsen zijn bovenstaande steden eenvoudig per bus of huurauto te bereiken.

Populaire vakantiebestemmingen op Malta:

Uitgaan op Malta? De meeste jongeren gaan naar St. Julians, waar je veel uitgaansmogelijkheden hebt.


Vakantie Malta

Ben je na het lezen van bovenstaande leuke plaatsen op Malta in de stemming geraakt en smaakt Malta naar meer? Verschillende Nederlandse reisorganisaties bieden vakanties naar Malta aan. Bekijk het aanbod met vakanties op Malta op de websites van TUI.nl, Kras.nl en Sunweb.

Het is ook mogelijk om zelf een hotel en vliegticket naar Malta te boeken. Onder andere Ryanair vliegt naar Malta. Kijk voor de goedkoopste vliegtickets naar Malta op Vliegtickets.nl en World Ticket Center. Een goed hotel boek je op Booking.com.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *