Treinreizen Europa: de mooiste routes

Bijzonder

1 Reactie Reageer

 

Al eens gedacht aan een treinvakantie? Reizen per trein is niet alleen handig voor mensen met vliegangst of zonder rijbewijs, het is ook gewoon erg leuk. Vanuit je luie stoel schieten de mooiste landschappen voorbij. Dit zijn de mooiste treinreizen in Europa.

De Trans Mongolië Express naar China, de Maharaja’s Express in India en de Rocky Mountaineer in Canada zijn wereldberoemde routes. Maar ook dichterbij huis bestaan prachtige treinreizen. Europa leent zich uitstekend voor een vakantie per trein. De treinen zijn over het algemeen modern en een treinticket kopen is eenvoudig. Maar welke route? Wij hebben voor jou een top 7 met mooiste Europa treinreizen samengesteld.

1. Glacier Express (Zwitserland)

Als je optimaal wil genieten van het prachtige berglandschap in Zwitserland, stap dan in de Glacier Express. Deze wereldberoemde trein rijdt tussen St. Moritz en Davos in Graubünden en Zermatt (gelegen aan de voet van de Matterhorn) in Wallis. Onderweg passeert de trein verbluffend mooie bossen, bergen en dalen. Tijdens de reis van 7,5 uur rijdt de trein verder over maar liefst 291 bruggen en door 90 tunnels.

logo-backpack6-daagse treinrondreis Glacier Express

2. Bernina Express (Zwitserland en Italië)

Voor onze nummer 2 blijven we in Zwitserland. De Bernina Express mag niet ontbreken in het rijtje mooiste treinreizen Europa. De treinreis begint in Chur (of Davos) en gaat via St. Moritz langs de besneeuwde toppen van de Zwitserse Alpen naar Tirano in Noord-Italië. Deze reis duurt 3,5 uur, waarvan het grootste deel door UNESCO uitgeroepen werelderfgoed. Een letterlijk hoogtepunt is het Landwasser viaduct. Om je extra van de omgeving te laten genieten gaat de reis in speciale panorama-wagons.

logo-backpack10-daagse bus- en trein-rondreis Glacier- en Bernina Express

Foto: hakzelf

Foto: hakzelf

3. Flåmsbana (Noorwegen)

Een korte maar prachtige route is het traject tussen Myrdal en Flåm in Noorwegen, als aftakking van de lijn Oslo-Bergen. De rit over de Flåm spoorweg eindigt aan een uitloper van de Aurlandsjord, een uitloper van het Sognefjord. Met een stijging van 865,5 meter over 20 kilometer is de Flåmsbana één van de steilste treinreizen ter wereld. De trein passeert prachtige fjorden en onderweg stopt de trein bij de indrukwekkende waterval Kjosfossen.

4. West Highland Line (Schotland)

De mooiste spoorlijn van Schotland is zonder meer het traject tussen Glasgow en de havens van Oban en Mallaig: de West Highland Line. Het hoogtepunt van de treinreis is het passeren van het Glenfinnan viaduct, dat met de Zweinstein Express een rol speelt in de Harry Potter films. Verder rijdt de trein in het westen van Schotland langs verschillende meren (lochs) en kijk je vanuit de wagon uit over diepe valleien.

logo-backpack9-daagse treinrondreis Highlands & Islands

Het Glenfinnan viaduct (foto: Joe Dunckley

Het Glenfinnan viaduct (foto: Joe Dunckley)

5. Cinque Terre (Italië)

Wandelaars weten het al langer: Cinque Terre is één van de mooiste plekken van Italië. Cinque Terre bestaat uit vijf dorpen aan de kust van Ligurië en wordt met elkaar verbonden door verschillende wandelroutes. Onderweg wandel je langs de grillige kustlijn en heb je uitzicht over zee en de bijzondere dorpen. Ieder dorp beschikt over een treinstation. Dus heb je geen zin om te wandelen in Cinque Terre, bewonder het gebied dan met de trein!

logo-backpack8-daagse trein- en wandelvakantie Cinque Terre

6. Linke Rheinstrecke (Duitsland)

De Linke Rheinstrecke is de naam van de spoorlijn tussen Keulen en Mainz en volgt de rivier de Rijn. Het mooiste deel van het traject is het deel rond de Midden-Rijn, waar steile hellingen en smalle valleien voor schitterende panorama’s vanuit de trein zorgen. Niet voor niets is het Dal van de Rijn tussen Koblenz en Rüdesheim door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Onmisbaar onderweg is de 132 meter hoge rots Lorelei.

logo-backpackBoek je treinticket Keulen-Mainz bij NS International

7. Train des Pignes (Frankrijk)

Ook Frankrijk beschikt over een aantal bijzondere spoorlijnen. Volgens veel reizigers is de rit in de Provence tussen Nice en Digne-les-Bains de mooiste treinreis van Frankrijk. De Train des Pignes, zoals de trein wordt genoemd, passeert tijdens de 150 kilometer lange reis veel middeleeuwse dorpen. De combinatie met de besneeuwde Alpentoppen maken deze route uniek. Een aanrader tijdens de 3,5 uur durende rit zijn de dorpjes St-André-les-Alpes en Entrevaux.

Entrevaux (foto: Mike Slone)

Entrevaux (foto: Mike Slone)

  1. Nico Swart schreef:

    Mooie inspiratie! Ik heb zelf met de Flåmsbana gereisd. Absoluut de moeite waard, heel mooi en bijzonder. Aan de andere kant is het ook een echte toeristenval. Je betaalt ruim 50 euro per persoon voor een retourtje (2x een uur) en het station van Flåm is een keten van souvenirwinkels en restaurants.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *