Treinreis Mexico: de Chihuahua al Pacífico

Reportages

2 Reacties Reageer

 

Het is ongetwijfeld één van de mooiste treinreizen ter wereld: de Ferrocarril Chihuahua al Pacífico (Chepe) door de Copper Canyon in Mexico. De spoorlijn verbindt Los Mochis, aan de Grote Oceaan, met Chihuahua. Yvo stapte op de trein en maakte deze mooie fotoreportage.

De Chihuahua al Pacífico spoorlijn heeft een lengte van 653 kilometer en loopt door het noordwesten van Mexico. Tijdens deze lange rit passeert het maar liefst 87 tunnels en 37 bruggen die voor prachtige vergezichten zorgen. Het hoogste punt van het traject bevindt zich op 2424 meter boven zeeniveau. De meeste toeristen die deze treinreis in Mexico maken, doen dat voornamelijk vanwege de Copper Canyon (Koperkloof  of Barranca del Cobre). De trein rijdt dwars door deze kloof, die over het diepste canyonsysteem ter wereld beschikt.

Met de trein door de Copper Canyon

Iedere dag rijden er meestal twee treinen over de Ferrocarril Chihuahua al Pacífico. Eén langzame trein (Clase Económica) die vaak stopt voor de bevolking en een snellere trein (Primera Express) voor toeristen. Die laatste trein maakt halverwege bij het station El Divisadero, een van de meest adembenemende delen van de Copper Canyon, een stop van 15 tot 20 minuten zodat toeristen foto’s kunnen maken. De volledige rit duurt 16 uur. Veel mensen kiezen er daarom voor om uit te stappen in Creel, op ongeveer driekwart van het traject.

Het beginpunt van de treinreis in Los Mochis.

Het beginpunt van de treinreis in Los Mochis.

Het vertrek is vroeg, want het is een lange rit.

Het vertrek voor de Primera Express is vroeg, want het is een lange rit.

wagon chihuahua al pacifico

Copper Canyon1

De uitzichten tijdens de treinreis zijn verbluffend mooi.

De uitzichten tijdens de treinreis zijn verbluffend mooi.

De trein passeert de ene na de andere brug: 37 in totaal.

De trein passeert de ene na de andere brug: 37 in totaal.

Niet alle wagons komen heelhuids aan de overkant...

Niet alle wagons komen heelhuids aan de overkant…

De Koperkloof!

Het uitzicht vanaf station El Divisadero op de Koperkloof (Copper Canyon).

Na iedere bocht is het uitzicht weer compleet anders.

Na iedere bocht is het uitzicht weer compleet anders.

Valle de los Monjes

Het is mogelijk om met de trein het 653 kilometer lange traject in één dag af te leggen. Tijdens de 15 tot 20 minuten durende stop op station El Divisadero kunnen de benen worden gestrekt en foto’s worden gemaakt, waarna de trein weer verder rijdt. Veel toeristen kiezen er echter voor om in het stadje Creel uit te stappen en daar een nachtje te blijven. Vanuit Creel is het mogelijk om een bezoek te brengen aan Valle de los Monjes (de Monnikenvallei). In deze vallei staan bijzondere rotsformaties. Ook Yvo stapte uit in Creel.

Copper Canyon7

De bijzondere rotsformaties in Valle de los Monjes.

De bijzondere rotsformaties in Valle de los Monjes.

Een oud kerkje in Creel.

Een oud kerkje in Creel.

Na een laatste blik op de rotsformaties gaat de reis de volgende dag weer verder. Op naar Chihuahua.

Na een laatste blik op de rotsformaties gaat de reis de volgende dag weer verder. Op naar Chihuahua.

Mexico reizen: boek een treinticket

Treintickets naar de Copper Canyon kunnen online worden aangeschaft via de website van de Chihuahua al Pacífico. Reis je niet op feestdagen, dan is het ook mogelijk om de treintickets een dag van tevoren op het station in Los Mochis en Chihuahua te kopen. En in de meeste gevallen zelfs op de ochtend voor vertrek. 

Mexico reizen

Kijk voor de goedkoopste vliegtickets naar Mexico op Skyscanner (tip) of World Ticket Center. Boek je liever een rondreis, kijk dan op de websites van FOX Vakanties en Kras.nl.

 1. Ingrid de Bruijn schreef:

  Ik zou graag online treinkaartjes voor de chepe willen kopen, maar het lukt niet via de website. Hoe kan ik dit het beste doen?

  • Gertie schreef:

   Hallo Ingrid,
   Heb jij hier nog antwoord op gekregen. Ik wil ook graag kaarten kopen, maar hoe is me niet duidelijk

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *