Tips voor zomervakantie op Spitsbergen

Bijzonder

Geen reacties Reageer

 

Een zomervakantie op Spitsbergen is ’s nachts barbecueën, boottochten maken door de fjorden, ijsberen spotten en kajakken tussen walrussen. Vakantie op Spitsbergen is niet goedkoop, maar een echte ‘once in a lifetime experience’.

Svalbard – de officiële benaming voor Spitsbergen – ligt op breedtegraad 78°N. De IJslanders documenteerden Svalbard al in 1194 als het ‘land met de koude kusten’. Officieel zette de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz het land in 1596 op de kaart als Spitsbergen, naar de puntige bergtoppen op het centrale eiland. De eilandengroep heeft een apart statuut, onder Noors bewind en is rijk aan steenkool. Door de nabijheid van de Noordpool is het eveneens een belangrijk centrum voor wetenschappelijk onderzoek.

1. Midnight BBQ onder de middernachtzon

De ligging op breedtegraad 78°N zorgt voor een uitzonderlijke beleving van de seizoenen. Van eind april tot eind augustus blijft de zon steeds boven de horizon staan en wordt het dus niet donker op Spitsbergen. Terwijl het er van eind oktober tot medio februari constant donker is. Hoe je Spitsbergen beleeft hangt dus af van het seizoen waarin Spitsbergen bezoekt. In de zomer zorgt het vele zonlicht voor een enorme energieboost. Wat doe je dan? Je steekt de barbecue aan, middenin de nacht.

2. Weg ijs! Varen langs fjorden en gletsjers

Even een boottocht maken is er in Spitsbergen niet altijd bij. Ongeveer negen maanden per jaar zijn de fjorden en zee-engten in Spitsbergen één grote ijsvlakte. Maar van juni tot en met augustus breekt het ijs en zijn de meeste routes tussen de verschillende eilanden bevaarbaar. Populaire tochten zijn die naar de Russische nederzetting Barentsburg en naar het spookdorp Pyramiden. Ook de veelal verlaten nederzettingen in Tempelfjorden, Skansbukta en Prins Karls Forland zijn populair voor dagtrips. Tijdens de tochten wisselen indrukwekkende gletsjers en prachtige maanlandschappen elkaar af. Meerdaagse tours zijn ook mogelijk met overnachtingen in tenten, trappershutten of op de boot.

3. Kayak tussen zeehonden en walrussen

Een kajaktocht is een andere populaire zomeractiviteit op het water. Uitgerust met ‘dry suits’ en reddingsvesten vaar je door de Adventfjorden. Tijdens zo’n tocht ga je twee keer aan land en bezoek je onder meer ‘Advent City’, een voormalig mijnwerkersdorp. Wees niet verbaasd als een zeehond of walrus voorbij komt drijven op een ijsschots.

4. Wandel op gletsjers

Take a hike in de zomer! Dan zijn ongeveer alle trails toegankelijk. En: de natuur komt tot leven na de lange, zware wintermaanden. Ongeveer 60 procent van Spitsbergen bestaat uit gletsjers, de zomer is een uitgelezen kans om ‘gletsjer hiking’ te proberen. Beklim deze indrukwekkende natuurfenomenen onder begeleiding van geoefende gidsen, al dan niet samen met sledehonden die de bagage voor je meenemen.

5. Verbluffende natuur: oog in oog met ijsberen

Spitsbergen is één van de extreemste eilandengroepen ter wereld. De flora en fauna zijn dan ook uniek. De meest tot de verbeelding sprekende bewoners van Spitsbergen zijn ongetwijfeld de ijsberen, vooral te zien op de oostelijke eilanden. Wie de bewoonde wereld op Spitsbergen verlaat moet altijd verplicht een wapen dragen om zich te beschermen tegen een mogelijke berenaanval.

ijsbeer-spitsbergen-noorwegen

Ook de flora is verbluffend. Zeker in de wetenschap dat door de permafrost op amper 6 tot 7 procent van het oppervlakte begroeiing mogelijk is; in de zomer ontdooit alleen de toplaag van de aarde. Het is een klein wonder dat ondanks de lage temperaturen, het gebrek aan neerslag en de arme ondergrond er 170 verschillende plantensoorten ontdekt zijn op Spitsbergen.


Vakantie en reizen naar Spitsbergen

Er gaan dagelijks vluchten vanaf Nederland en grensluchthavens naar Oslo en Tromso, vanwaar kan worden doorgevlogen naar Longyearbyen. De luchtvaartmaatschappijen SAS en Norwegian Airlines vliegen naar Spitsbergen. Vliegtickets naar Longyearbyen boek je bij WTC.nl – World Ticket Center.

De meeste hotels liggen in hoofdstad Longyearbyen. Overnachtingen boek je rechtstreeks bij de hotels of op Booking.com. Voor een volledig georganiseerde reis kan je in Nederland onder andere terecht bij Voigt Travel, SNP Natuurreizen of Sawadee.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *