Cuba, een swingende reis van west naar oost

Reistips

Geen reacties Reageer

 

De muziek klinkt uit de speakers van je auto terwijl je van west naar oost rijdt, langs koloniale steden, witte stranden en groene tabaksvelden. Van swingende salsa tot zwoele son, de Cubanen hebben duidelijk een stempel gedrukt op de muziek.

Hieronder geven we je een beschrijving van een aantal plekken in Cuba voor een swingende reis van west naar oost. Te beginnen in hoofdstad Havanna.

Havana

Veel reizigers starten hun reis in Havana. Felgekleurde oldtimers rijden door de stad. Leuk om in zo’n typische oldtimer een stadstour te doen voor een eerste kennismaking met de stad. Struin daarna langs koloniale gebouwen en aanschouw ’the white house’ van Cuba; het Capitolio. Tussendoor is het heerlijk vertoeven op een van de vele pleintjes die je in de stad vindt en aan de malecon, de kuststrook. Loop je langs de malecon kan het zomaar zijn dat je een groep dansende mensen tegenkomt. Met een mojito in de hand is het een goed begin van je Cuba reis. Voor een swingende avond bezoek je de Casa de la Musica in Miramar.

cuba muziek

Viñales

Voordat je vanuit Havana naar het oosten rijdt, rijd je eerst nog een stukje naar het zuidwesten voor een bezoek aan de tabaksplantages. Bezoek per paard de tabaksboeren en zie hoe zij op traditionele wijze tabaksbladeren laten drogen en hun eigen sigaren rollen. Een deel van de bladeren gaat direct naar de fabrieken waar sigaren in grote getallen worden gemaakt, maar de boeren houden vaak een klein deel voor eigen gebruik. Met wat kruiden of honing geven ze hun eigen sigaren nog wat extra smaak. In het centrum van Viñales zijn verschillende uitgaansgelegenheden en afhankelijk van de periode waarin je reist kun je op straat dansen tussen de dorpsbewoners tijdens de jaarlijkse dorpsfeesten.

Trinidad

Nu wel op naar het oosten. Volgens velen het mooiste stadje van Cuba met zijn gekleurde, koloniale gebouwen. De kinderkop straatjes geven het stadje een bijzondere uitstraling. De meeste hotels liggen buiten Trinidad, maar het is juist leuk om in het centrum te slapen. Het is dan ook mogelijk om bij mensen thuis te slapen. Zo kun je letterlijk een kijkje nemen bij de Cubanen thuis. Een van de hoogtepunten hier is de Spaanse trappen. Hier komen ’s avonds veel locals en toeristen samen om te genieten van de live muziek en te dansen onder de sterrenhemel.

Camaguey

Camaguey, omgeven door platteland, is de derde stad van Cuba. Je rijdt hier langs wanneer je van west naar oost reist, via Trinidad naar Santiago de Cuba. Er komen hier niet zoveel toeristen, maar een bezoek aan de stad is de moeite waard. Het oude centrum heeft pleintjes, koloniale gebouwen en een aantal musea voor een lekker dagje. Daarbij is het een goede uitvalsbasis om de natuur in de omgeving te bezoeken. Begin van de avond opent de Casa de la Trova haar deuren, waar lokale bands optreden. De fles rum verschijnt op tafel welke je vaak deelt met de locals die hier ook graag komen.

Santiago de Cuba

Vanuit Camaguey rijd je langs het Sierra Maestra gebergte. In dit gebergte is in de jaren ’20 de Cubaanse son ontstaan, een typisch Cubaanse muziekstroom. In de jaren ’70 wilde een Cubaanse band deze originele muziek doen herleven en ze noemden zich Sierra Maestra. Santiago de Cuba heeft een authentiek karakter en veel bezienswaardigheden, waaronder het Bacardi museum. Je vindt hier ook de begraafplaats Ifigenia waar graven van bekende Cubanen liggen, zoals de volksheld José Marti en Compay Segundo, een van de leden van de originele bezetting van de Buena Vista Social Club. Net buiten de stad ligt Morro fort, een indrukwekkend fort dat in de zeventiende eeuw door de Spanjaarden is gebouwd. Santiago de Cuba wordt gezien als de plek om met muziek in aanmerking te komen. Na alle muzikale plekken die je op de reis van west naar oost hebt bezocht zal dat wel meevallen, maar een bezoek aan de Casa de la Trova van Santiago, de Casa de la Musica in de stad of een van de vele andere barretjes is alsnog een aanrader om je reis swingend af te sluiten.

cuba swingen

Stel je eigen muzikale reis door Cuba samen met Cuba online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *