Stedentrip Fez: het ware Marokko

Bijzonder

Geen reacties Reageer

 

Veel mensen gruwelen ervan: de Afrikaanse straatverkopers die je op iedere hoek vastklampen en iets willen aansmeren. Wil je het echte Arabische leven ontdekken zonder daar veel geld aan uit te geven? Ga dan nu naar Fez in Marokko!

Even op je gemakje over een gezellige markt slenteren of in alle rust een mooi gebouw fotograferen zonder dat je een verkoper in je nek hebt hangen zit er in veel populaire bestemmingen niet meer in. Denk aan Luxor in Egypte, Marrakesh in Marokko of langs de boulevards aan de Middellandse Zee. Hoe anders is dat in Fez (of Fes), in het noorden van Marokko. In deze bijzondere stad waar het leven volledig op straat afspeelt, laten de verkopers je (nog) met rust en worden toeristen in hun waarde gelaten.

De medina van Fez

Fez, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is na Casablanca en Marrakesh de derde stad van Marokko. Samen met Marrakesh, Meknes en Rabat vormt het een kwartet van koningssteden van het land. Dat zie je in Fez terug in de vele Koninklijke paleizen die de stad herbergt. Fez bestaat al ruim dertien eeuwen en dat is zichtbaar in het straatbeeld. Met name in Fès el-Bali (dat staat voor Oud Fez). In dit oude ommuurde deel van de stad vind je waar Fez vooral bekend om is: de medina. Dit enorme doolhof met maar liefst 9400 steegjes en souqs zit vol met winkeltjes, café’s, restaurants, moskeeën, religieuze scholen en leerlooierijen. 

overzicht-medina-fez-marokko

leerlooierij-fez-marokko

Veel toeristen die een bezoek brengen aan de medina maken gebruik van de vele ’tour guides’ die zich aanbieden rond de toegangspoorten naar de oude stad. Zij leiden je voor een paar dirham gewillig door de medina. Het is echter minstens net zo leuk om op eigen houtje door de medina te struinen. Een beetje richtingsgevoel is daarvoor wel vereist. In tegenstelling tot wat sommige reisgidsen zeggen is een simpele ‘non, merci’ voldoende om de aanbiedingen van lokale jeugd om je rond te leiden af te wijzen. De medina is overigens verboden voor auto’s en over het algemeen goed begaanbaar voor invaliden. Pas wel op voor de vele overstekende pakezels.

kameel-medina-fez-marokko

Reizen naar Fez

Fez ligt in het noorden van Marokko. De stad is opgedeeld in een oud deel (waar de medina zich bevindt) en een nieuw deel dat Europees aandoet. Het is aan te raden om niet te lang te wachten met een bezoek aan Fez. De stad wordt door steeds meer touroperators en toeristen ontdekt en het zal ongetwijfeld niet lang duren voordat ook hier aan je arm wordt getrokken door straatverkopers uit de rest van het land. Of maak een stedentrip Fez in de winter. De belangrijkste bezienswaardigheden naast de indrukwekkende medina van Fez zijn onder andere het Paleis Dar el-Batha en de Qaraouiyyin Moskee.

dadels-fez-marokko

Stedentrip Fez

Vanuit Nederland en grensluchthavens gaan wekelijks directe vluchten naar Fes-Saïss (FEZ), de luchthaven van Fez. Kijk voor de goedkoopste vliegtickets naar Fez op World Ticket Center en Vliegtickets.nl (korting met Air Miles). In koningsstad Fez bevinden zich voldoende hotels: bekijk nu alle hotels in Fez, in verschillende prijsklassen.

vliegtickets.nl - airmiles 9-9-14

Vakantie in Marokko
Nederlandse reisorganisaties, zoals SNP Natuurreizen en Marokko online, bieden maatwerk aan waarbij ze je reis door Marokko kunnen combineren met een bezoek aan Fez. Of kijk eens op de websites van TUI.nl en FOX Vakanties die reizen naar Fez aanbieden.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *