Basel, een originele winterse stedentrip

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Als we aan een stedentrip in de herfst of winter denken, dan denken we al gauw aan zonnige steden in Zuid-Europa. Maar ook in het Zwitserse Basel is voldoende te doen tijdens een lang weekend weg, zonder dat je handen eraf vriezen. Zeven originele tips van een local!

Basel, in Nederland ook wel geschreven als Bazel, ligt op slechts zes uurtjes rijden van Utrecht en is daardoor een uitstekende optie voor een korte stedentrip. Hoewel de meeste mensen bij Zwitserland denken aan steden als Bern en Zürich, daar mag Basel eigenlijk niet worden overgeslagen. Locals laten ons zien dat Basel niet alleen makkelijk te bereiken is, maar dat je er hele leuke dingen kunt doen tijdens de koude herfst- en wintermaanden.

1. Basel museumstad

Dat Basel de cultuurhoofdstad van Zwitserland is blijkt wel uit het aantal musea. Het belangrijkste museum van de stad is het Kunstmuseum Basel, dat naast hedendaagse kunst ook bekende werken van onder andere Vincent van Gogh heeft. Minder bekend, maar daarom niet minder leuk zijn het Anatomische Museum in de Universiteit van Basel, het Vitra Design Museum, in voorstad Weil am Rhein, en Museum Tinguely, dat het werk toont van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely.

Het Vitra Design Museum in Weil am Rhein.

Het Vitra Design Museum in Weil am Rhein.

2. Sauna aan de Rijn

Wat is er lekkerder dan tijdens de koude winterdagen even lekker op te warmen in de sauna. Uiteraard beschikt ook Basel over verschillende sauna’s. De leukste is ongetwijfeld Sauna am Rhy. Deze sauna bevindt zich wel op een heel bijzondere locatie, namelijk direct langs de Rijn vlakbij het centrum van de stad. Sauna am Rhy heeft naast de gewone Finse sauna’s ook twee originele yurts uit Mongolië tot haar beschikking. En wat is er nou leuker dan tussen de saunasessies zo de Rijn in te duiken om af te koelen?!

3. Carnaval in Basel

Zwitsers een nuchter volk? Dan ben je nog niet in Basel geweest tijdens carnaval. Tijdens de driedaagse Fasnacht in februari of maart, het grootste carnaval van Zwitserland, loopt de hele stad uit om zich helemaal vol te laten lopen. Het carnaval in Basel begint op de maandag na Aswoensdag om 04.00 uur en wordt 72 uur later, op donderdagochtend om 04.00 uur, feestelijk afgesloten. Dat het carnaval in Basel erg belangrijk is, blijkt wel uit het feit dat de hele stad verder op z’n gat ligt.

Foto: John Gow

Foto: John Gow

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

4. Basel sportgek

Met een inwoner als Roger Federer, ’s werelds beste tennisser ooit, kan het toch niet anders dan dat Basel helemaal sportgek is. Dat zie je terug in het aantal evenementen dat ieder jaar wordt georganiseerd. Een belangrijk evenement voor de stad is het Swiss Indoors Basel. Dit tennistoernooi wordt ieder jaar aan het eind van oktober gehouden en trekt de beste tennissers naar Zwitserland. Daarnaast huisvest Basel ’s lands beste voetbalclub van de 21e eeuw: FC Basel 1893. Een bezoekje aan het sfeervolle St. Jakob-Park is een absolute aanrader.

st-jakob-park-basel

5. Film kijken in een oude silo

Goed, we kennen de moderne bioscopen nou wel. Dat moeten ze ook gedacht hebben in Basel toen ze een oude kwekerij ombouwden tot bioscoop. In Neues Kino Basel kijk je films in een oude loods. Wees maar niet bang, ook in deze loods kun je gewoon films kijken vanuit een relaxte fauteuil. Niet geschikt voor de winter, maar tijdens de zomermaanden doet ‘das neue kino’ haar deuren open voor een heuse Open Air bioscoop.

neues kino basel

6. Schaatsen op de Eglisee

Het is koud, het is winter en dus willen wij Nederlanders schaatsen. Uiteraard kan dat ook in Basel. Op de kunstijsbaan Eglisee wel te verstaan. Op deze ijsbaan net ten noorden van het centrum kun je schaatsen huren en heerlijk je rondjes maken. De ijsbaan heeft af en toe ook themadagen. Met een beetje geluk kun je discoschaatsen als jij er bent!

eglisee basel

7. Basel kerstmarkt op Barfi

De kerstdagen doorkomen zonder een kerstmarkt te bezoeken? Natuurlijk niet. En dus heeft ook Basel een kerstmarkt. Sterker nog, in Basel bevindt zich de grootste kerstmarkt van Zwitserland. Op de Barfüsserplatz (Barfi in de volksmond) en Münsterplatz in het centrum van de stad staan in december gezellige kerstkraampjes waar je kerstinkopen kunt doen of gewoon genieten van de kerstsfeer. 

Stedentrip Basel boeken

Een stedentrip boek je eenvoudig zelf. Met de auto ligt Basel op ongeveer zes uurtjes rijden van Nederland. Met de trein duurt de reis ietsje langer. Kijk voor treintickets naar Basel (vanaf 29 euro) op NSInternational.nl. Basel beschikt ook over een internationale luchthaven. Vanuit Amsterdam vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Basel. Vergelijk vliegtickets op World Ticket Center. Vanwege de vele industrie heeft de stad meer dan genoeg (betaalbare) hotels, in verschillende prijsklassen.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *