Het 8ste wereldwonder: de rotskerken van Lalibela

Bijzonder

Geen reacties Reageer

 

Ze worden door sommige mensen wel het achtste wereldwonder genoemd: de rotskerken van Lalibela. Deze spectaculaire bouwwerken in het noorden van Ethiopië vormen samen een complex van elf monolithische kerken.

Hoewel er over de status van achtste wereldwonder kan worden gediscussieerd (er zijn meerdere bijzondere bestemmingen die daarvoor in aanmerking komen), staan de rotskerken van Lalibela al wel sinds 1978 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De elf verschillende monolithische kerken werden in het begin van de 13e eeuw uit de rotsen gehouwen in opdracht van toenmalige koning Lalibela.

Ooit, in de 12e eeuw, was Lalibela de plaats waar het nieuwe Jeruzalem zou herrijzen. Lalibela heeft daardoor veel plaatsen met een bijbelse naam. Het zijn echter de elf bijzondere kerken die van Lalibela een bedevaartsoord voor vele pelgrims hebben gemaakt. De kerken, die uit vulkanisch gesteente zijn uitgehakt, zijn in slechts 25 jaar tijd gebouwd en zijn verschillend van vorm. Waar een aantal rotskerken zich onder het aardoppervlak bevinden, daar staat een ander deel volledig los van de omliggende rots en is het omgeven door een brede en diepe geul. De kerken zijn met elkaar verbonden door middel van een ondergrond gangenstelsel.

Nauwe gangen (Foto: Makis Siderakis

Gangen verbinden de kerken met elkaar (Foto: Makis Siderakis)

Het complex met rotskerken is verdeeld in twee groepen. Of eigenlijk zelfs drie. De noordelijke groep bestaat uit zes kerken, waarvan Bete Medhane Alem (het grootste monolithische gebouw ter wereld) en Bete Ghenettea Mariam (de oudste rotskerk van Lalibela) de bekendste zijn. Het zuidelijke deel van het complex is middels een doorgang te bereiken en bestaat uit vier kerken. De grootste van de vier is de Bete Emmanuel. Daarnaast is er nog de Bete Ghiorghis. Deze rotskerk bevindt zich ten westen van de noordelijke en zuidelijke groep en is misschien wel het bekendste bouwwerk. De kerk van St. Joris is te bereiken via een ondergrondse gang.

Bete Ghiorghis (Makis Siderakis

Bete Ghiorghis (Makis Siderakis)

De rotskerken van Lalibela bezoeken

De rotskerken bevinden zich in de buurt van het plaatsje Lalibela, dat op haar beurt in het noorden van Ethiopië ligt, tegen de bergwanden van het Riftvallei. Lalibela ligt op ongeveer 2500 meter hoogte en 642 kilometer ten noorden van hoofdstad Addis Abeba.

De meeste mensen bezoeken de rotskerken van Lalibela aan de hand van een georganiseerde tour vanuit Lalibela. Veel organisaties combineren de kerken met een bezoek aan andere dorpjes in de prachtige omgeving. Uiteraard is het ook mogelijk om de kerken op eigen houtje te bekijken. Kom je met de auto vanuit Addis Abeba, houd dan wel rekening met een lange reistijd van twee dagen.

Lalibela beschikt daarnaast ook over een luchthaven. Vanuit hoofdstad Addis Abeba gaan dagelijks vluchten naar Lalibela.

Reizen en vliegtickets Ethiopië

Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Het is wel mogelijk om naar Addis Abeba te vliegen aan de hand van een overstap. Vanuit Addis Abeba kan vervolgens worden overgestapt op binnenlandse vluchten naar Lalibela.

Enkele luchtvaartmaatschappijen die middels een overstap naar Ethiopië vliegen zijn: KLM, Lufthansa, SAS, Emirates, Kenya Airways, Turkish Airlines en Ethiopian Airlines. Vanuit Addis Abeba kan onder andere met Ethiopian Airlines worden doorgevlogen naar Lalibela. Kijk voor de goedkoopste vliegtickets naar Ethiopië op World Ticket Center.

Ga je liever met een georganiseerde reis naar Ethiopië? Kijk dan eens op de websites van FOX Vakanties en Djoser die reizen naar Ethiopië aanbieden.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *