Romantiek, bier en chocola in Brugge

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Brugge is een van die Belgische steden die je ooit bezocht moet hebben. De stad staat bekend om haar historische centrum, de grachten, de chocola en het bier. Wat moet je nog meer weten over Brugge?

Brugge is de grootste stad van West-Vlaanderen en ligt vlak bij de kust, in de buurt van Knokke, Blankenberge en Oostende. De pittoreske stad ligt zo’n 20 kilometer onder de Nederlandse grens van Zeeland en is zowel per auto als per trein (via Antwerpen en Gent) goed bereikbaar. Door het Middeleeuwse karakter, de vele bruggen en de grachtjes is dit Venetië van het noorden een echte trekpleister voor stelletjes.

Te zien in Brugge

In het centrum van Brugge ligt de Grote Markt. Aan dit plein staan verschillende oude panden, waarvan de Belfort of Halletoren van 83 meter hoog het meest opvalt. Verder grenzen aan het plein veel karakteristieke huizen met trapgevels, het Provinciaal Hof en het postgebouw. Vanaf het plein vertrekken rijtuigen met paard voor een romantisch tochtje door de stad.

In Brugge staan ook verschillende kerken en kathedralen. De Oude Lieve Vrouwenkerk is de grootste van Brugge en met zijn 122 meter is de kerk het tweede hoogste bakstenen gebouw ter wereld. Alleen de Sint-Martinuskerk in Landshut (Duitsland) is hoger, namelijk 130 meter.

Een andere bezienswaardigheid die zeker niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan Brugge is de Begijnhof. Het heet officieel het ‘Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde’ en wordt bewoond door de zusters van de Orde van Sint Benedictus. Het hof is omsloten door karakteristieke witte begijnhuisjes en de begijnhofkerk. Hoewel het een echte toeristische trekpleister is, ademt het hof veel rust uit. Je kunt een wandeling maken langs de mooie huisjes en in een van de huisjes naar binnen gaan. Hier kun je zien hoe de begijnen vroeger leefden.

Te doen in Brugge

Kunstliefhebbers kunnen in Brugge ook hun hart ophalen. De stad herbergt een aantal fraaie musea, waarvan het Groeningemuseum de bekendste is. In het museum hangen onder andere werken van de zogenaamde Vlaamse Primitieven zoals Jan van Eyck, Hugo van der Goes en Gerard David. 

Naast kunstmusea heeft Brugge nog een museum dat je ook alleen in België kunt vinden: het Friet museum. Het museum laat onder andere de geschiedenis zien van deze lekkernij, die in België erg populair is.

De Brugse reien zijn de kanaaltjes en grachtjes in het centrum van de stad. Daarom staat Brugge ook wel bekend als het Venetië van het Noorden. Op het water varen rondvaartboten met gidsen die toeristen meer kunnen vertellen over de grachten, de oude huizen en de stad. Een tocht brengt je onder romantische bruggetjes en toont de mooiste plekken van Brugge.

Voor een hapje, drankje en een dansje ga je naar de Eiermarkt. Jong en oud komt hier samen in de bruine kroegjes en danscafés. In de zomer zijn de terrasjes gezellig vol en kun je genieten van de lekkerste Belgische bieren.

Bier en chocola

Als je van bier houdt dan ben je in Brugge zeker aan het juiste adres. Overal in de stad vind je bierwinkels, biercafés en brouwerijen. Ga bijvoorbeeld eens naar de Biertempel, café ’t Brugs Beertje en naar Brouwerij de Halve Maan. In de Halve Maan worden twee bekende Brugse bieren gebrouwen, namelijk de Brugse Zot – goudblond bier – en Straffe Hendrik: een tripel met een alcoholpercentage van 9%. Voor 7 euro krijg je een rondleiding van 45 minuten door een ervaren gids. De rondleiding brengt je door de brouwerij en door het museum.

In Brugge vind je talloze chocolaterieën voor echte Belgische chocolade. Brugge kan zich met recht een chocoladestad noemen, want naast vele winkels, chocoladewandelingen en een chocoladebeurs herbergt de stad ook een echt chocolademuseum: Choco-Story. In dit museum leer je onder andere meer over de geschiedenis van chocolade. Ook zijn er bonbon demonstraties, kun je mee doen aan workshops en krijg je natuurlijk ook zelf wat chocola te eten.

Reizen en overnachten

Voor Nederlanders in het westen of zuiden is Brugge goed te doen per auto. Parkeren kan net buiten de stad in een van de vele parkeergarages of parkeerplaatsen, of in parking het Biekorf in het centrum voor 1,40 per uur. Als je in een B&B of in een hotel in Brugge overnacht, kun je je auto meestal daar kwijt.

Ook met de trein is Brugge goed te bereiken. Vanuit Rotterdam of Breda neem je de trein naar Antwerpen, waar je overstapt op de trein naar Brugge. Vanaf Amsterdam Centraal ben je met de Thalys in 3 uur op het station van Brugge.

Ben je op vakantie aan de Belgische kust, dan is een dagje Brugge een must. Brugge is vooral de ideale bestemming voor een romantisch weekendje met z’n tweeën. Dus wil je de liefde (opnieuw) beleven, ga eens naar Brugge!

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *