Van Tromsø naar de Noordkaap met de Hurtigruten

Reportages

1 Reactie Reageer

 

Vanaf het uitkijkpunt boven aan de kabelbaan van Tromsø is het schip van de Hurtigruten goed zichtbaar in de haven. Daaromheen besneeuwde bergen en een eindeloze zonsondergang. De reis naar de Noordkaap kan beginnen.

De Noorse stad Tromsø ligt boven de poolcirkel en is in het verleden het startpunt van veel poolexpedities geweest. Voor mij is dit het beginpunt van een reis naar de Noordkaap. Veel tijd in Tromsø heb ik niet. Dat is jammer, want Tromsø is een bruisende stad en wordt daarom wel het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd. Hier zijn wel gebouwen van voor de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven, in tegenstelling tot steden in Finnmark, de noordelijkste provincie van Noorwegen. Die werden tijdens de terugtocht van Nazi-Duitsland op grote schaal platgebrand.

Tromso

Noorderlicht

Tromsø ligt gunstig voor mensen die het noorderlicht willen zien – en wie wil dat nou niet? Ik heb geluk, want als ik weer onder aan de kabelbaan sta, tekent zich een dunne boog af aan de hemel. Hij is bijna te vaag om te zien, maar als je er met lange sluitertijd een foto van maakt, is hij duidelijk groen. Dat belooft wat voor de rest van de avond, als we wegvaren van de lichtvervuiling van de stad en daardoor nog beter zicht zullen hebben op het noorderlicht – tenzij bewolking roet in het eten gooit.

Mooiste zeereis ter wereld

Gauw ga ik aan boord van de Hurtigruten, de bootdienst die al sinds 1893 post, vracht en passagiers vervoert naar kustplaatsen die toen niet of nauwelijks bereikbaar waren over de weg. Nog steeds doen de 12 schepen van de Hurtigruten het hele jaar door 34 aanleghavens aan. Elke dag passeert in zo’n haven één boot richting noorden en één boot richting zuiden. In sommige aanlegplaatsen blijft de boot maar een kwartiertje, net genoeg voor laden en lossen en in- en ontschepen. In grotere plaatsen ligt hij een paar uur, zodat passagiers de omgeving kunnen verkennen. In totaal duurt de reis langs de Noordse fjordenkust van Bergen naar Kirkenes en terug twaalf dagen. Het is de mooiste zeereis ter wereld, wordt wel beweerd.

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Een kathedraal van ijsschotsen

De Nordnorge – het schip dat me naar Honningsvåg bij de Noordkaap gaat brengen – laat de scheepshoorn klinken om aan te geven dat we gaan vertrekken. Langzaam verlaat het schip de haven van Tromsø. Aan wal is de Ishavskatedralen nog duidelijk zichtbaar. In deze kathedraal, die is vormgegeven als ijsschotsen, worden in de zomer ’s nachts concerten gegeven. De 35 meter hoge glazen gevel laat dan het licht van de middernachtszon binnen.

Ishavskatedralen

Een douche of het noorderlicht

Als Tromsø uit het zicht is verdwenen, ga ik naar mijn hut. Net als ik de badkamer in wil stappen voor een douche, klikt er een bericht door de intercom: “Dames en heren, vanaf de brug wordt gemeld dat het noorderlicht zichtbaar is aan bakboord.” Daar kan geen douche tegenop. Ik trek al mijn laagjes warme kleding weer aan en ga naar buiten. Het ongrijpbare groene licht is zo mooi, dat de tranen in mijn ogen springen. En dat terwijl onze gids uit Alta dit nog maar een 2 geeft op een schaal van 10!

noorderlicht-noordkaap

Gegrepen door de Noorse natuur

De Noorse natuur heeft me in haar greep. Of ik nu in mijn hut in bed lig, in het restaurant wat eet of in de comfortabele panoramalounge van het uitzicht geniet – ik moet en zal naar buiten. Na een nacht varen sta ik ’s morgens alweer vroeg aan dek. Daar blaast de wind me bijna omver en spat het zeewater alles nat. Maar ondanks het natuurgeweld geeft de roze horizon – dit keer door een eindeloze zonsopkomst – me een vredig gevoel. Ik blijf rondjes lopen over het dek en zie de zon uiteindelijk helemaal opkomen boven de kale, witte bergen.

Hurtigruten

Samen op reis

Dan passeren we een ander schip van de Hurtigruten, dat op weg is naar het zuiden. Passagiers zwaaien naar ons en maken foto’s van de Nordnorge. Gisteravond, toen we de Nordlys passeerden, vond ik dat nog een tikkeltje overdreven. Maar nu doet het me wat. We maken tenslotte samen de mooiste zeereis ter wereld. En dus zwaai ik terug.

Reizen met de Hurtigruten

Wil jij net als Sandra met de Hurtigruten reizen? Een Hurtigruten cruise boek je bij de Nederlandse reisorganisaties Voigt Travel en SNP Natuurreizen.

  1. sonja schreef:

    prachtig geschreven en wat een mooie foto’s zou daar zo naar toe gaan

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *