Ras Al Jinz: schildpaddenreservaat in Oman

Bijzonder

Geen reacties Reageer

 

Hoewel het land nog niet zo bekend is als toeristische bestemming, is Oman een land om je vingers bij af te likken. Eén van de redenen waarom een bezoek aan dit land al de moeite waard is, zijn de schildpadden in het natuurreservaat van Ras Al Jinz.

Ras Al Jinz is een klein vissersdorpje in het noordoosten van Oman en één van de weinige plekken op aarde waar je de zeldzame reuzenschildpadden van dichtbij kunt bekijken. Omdat de schildpadden het strand bij dit dorp ieder jaar uitkiezen om te broeden heeft de overheid van Oman het Ras Al Jinz Turtle Reserve opgezet. Zo hoeven de bedreigde dieren niet bang te zijn dat ze worden meegenomen en kunnen bezoekers op een verantwoorde manier naar de enorme schildpadden kijken.

Het hele jaar door bevolken in de avonduren duizenden reuzenschildpadden het strand van het natuurreservaat. Nadat ze in twee uur tijd hun eigen kuil hebben gegraven leggen ze ongeveer tachtig eieren en broeden daar de hele nacht op. In de ochtenduren kruipen kleine schildpadden uit de eieren. Onder begeleiding van specialisten kun je als bezoeker dichtbij de broedende dieren komen. Ook is het mogelijk om de nacht in het bezoekerscentrum door te brengen en het schouwspel onder de sterrenhemel te aanschouwen. Met als kers op de taart de baby schildpadden die ’s ochtends uit hun ei klauteren. 

Schildpaddenreservaat bezoeken

Het is het hele jaar mogelijk om het Ras Al Jinz Turtle Reserve te bezoeken. De beste maanden zijn echter april en mei, als de reuzenschildpadden massaal de stranden van Ras Al Jinz opzoeken. Je kunt het schildpaddenreservaat kort bezoeken tijdens je rondreis, maar het is ook mogelijk om er de nacht door te brengen en te zien hoe de dieren broeden en de kleine schildpadden uit hun ei kruipen. Het bezoekerscentrum beschikt over 14 comfortabele kamers. De prijs voor een nacht bedraagt ongeveer 175 euro.

Ga je met een georganiseerde reis naar Oman en wil je dit unieke schildpaddenreservaat bezoeken? De Nederlandse reisorganisaties Kras.nl, Kuoni en NRV Holiday hebben de reuzenschildpadden bij Ras Al Jinz in hun programma opgenomen.

broeden-schildpadden-oman

eieren-schildpadden-oman

baby-schildpad-oman

Foto: Andries

Foto’s: Andries

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *