Ontdek het ongerepte Sulawesi

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Ben je al vaker in Indonesië geweest of ben je op zoek naar een vakantie op een ongerept eiland? Breng dan een bezoek aan Sulawesi. Maak een wandeling door frisgroene rijstvelden en kom langs dorpjes waar geiten los door de straten lopen.

Kippen scharrelen rond op de boerenerfjes en schone was hangt te wapperen aan waslijnen. Lokale kinderen rennen je lachend tegemoet en willen dolgraag met je op de foto. Je merkt al snel dat Sulawesi een stuk minder ontwikkeld is dan Sumatra, Java en Bali. Toeristen komen hier nog maar nauwelijks.

Flipperen op de Bunaken

Start je rondreis in het noorden van Sulawesi op de Bunaken. Dit eiland ligt verscholen tussen mangrovebossen en is een waar duik- en snorkelparadijs. Geniet van de kleurrijke onderwaterwereld met weelderig koraal, tropische vissen en tientallen schildpadden. Voor de echte duikfanaten: wij hebben hier zelfs pilot whales gespot! Ben je geen duiker? Kruip dan in een hangmat op je veranda en zie hoe spelende kinderen de zee in duiken met houten duikbrilletjes. Het is een heerlijke start van je Sulawesi-reis.

boot-sulawesi-indonesie

Thuis bij de Toraja’s

Aangezien de reisafstanden op Sulawesi vrij groot zijn, raden we aan om van Manado in het noorden naar Makassar in het hart van Sulawesi te vliegen. Dit scheelt urenlang rijden over onverharde slingerwegen in het binnenland. In Makassar vind je hier de Tana Toraja’s, een trotse bevolkingsgroep die nog leeft volgens traditionele gewoonten. Een van de bijzonderste ervaringen was het om een traditionele begrafenis mee te maken. Deze ceremonie – waar maanden voor wordt gespaard! – duurt een week en eindigt met de slachting van buffels, waarbij geldt: hoe meer buffels, hoe rijker de familie van de overledene is. Tip: krijg je de kans een begrafenis bij te wonen, dan wordt het wel gewaardeerd als je een cadeau meebrengt, zoals een slof sigaretten of een kip.

manado-sulawesi-indonesie

Tussendoortje in een drijvend dorp

Vanuit Makassar reis je naar Malino in het zuiden. Om de grote reisafstand te doorbreken, raden we aan te overnachten in Sengkang, een stadje gebouwd op houten palen aan de oevers van het Tempe-meer. Vaar met een longtailboot tussen waterplanten door en breng een bezoek aan de gastvrije dame Rabiah. Ze kleedt zich voor de gelegenheid graag mooi aan en onder het genot van een verse pisang goreng laat ze je met handen en voeten zien hoe zij leeft. We konden het ons nauwelijks voorstellen om hier te wonen. De plek is zeer afgelegen en het meer fungeert als douche en als toilet. Terwijl de zon achter de houten huizen wegzakte, genoten we van een ijskoud biertje, ver weg van de dagelijkse sleur.

sengkang-sulawesi

Down hill langs sawa’s en watervallen

Sluit je rondreis af in de verfrissende berglucht en groene rijstvelden van Malino. Zoef op je mountainbike de steile hellingen af langs watervallen en rijstterassen. We verwonderden ons eerst over de merkwaardige kleine bushokjes van palmbladeren voor elke woning. Pas toen we plots werden overvallen door een fikse regenbui, begrepen we waar deze hokjes voor dienen. Ze zijn gebouwd zodat een ieder die langskomt, kan schuilen voor tropische regenbuien. Terwijl we stonden te wachten tot het weer droog werd, werden we uitgenodigd om een kopje thee te komen drinken. Een mooie kans om de lokale bevolking te leren kennen!

malino-sulawesi-indonesie

Kriebelt het bij jou ook om Sulawesi te ontdekken? De bouwstenen van Indonesië online, onderdeel van Riksja Travel, bieden volop mogelijkheden om het ongerepte eiland te ervaren. Bouw jouw ideale reis met hulp van je eigen reisspecialist, die je op basis van eigen ervaringen kan adviseren over een perfecte reisroute, die aansluit bij je wensen.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *