Noord-Korea nieuwe wintersportbestemming?

Bijzonder

Geen reacties Reageer

 

Wintersport en Noord-Korea, het zijn niet twee woorden die je direct met elkaar verbindt. Maar dat wil Kim Jong-un, de leider van de dictatoriale staat, veranderen. Hij wil excentrieke toeristen lokken met een luxe skiresort in de Noord-Koreaanse ‘Alpen’.

Het zit de Noord-Koreanen echter niet mee. Om het skiresort van de grond te krijgen hebben ze de hulp nodig van Zwitserland en Zuid-Korea. Maar de Zwitserse regering verbrak afgelopen maand een deal om de kabels en liften te leveren als gevolg van nieuwe sancties die de verkoop van luxegoederen aan het land blokkeert. Een beslissing die door de Noord-Koreaanse media wordt bestempeld als ‘een serieuze schending van de mensenrechten en discriminatie richting de Koreanen’. Zuid-Korea weigerde op zijn beurt om het skioord als locatie voor de Winterspelen van 2018 in te zetten.

Maar Kim Jong-un geeft niet op. Als het aan hem ligt zullen de eerste wintersporters vanaf december al de Noord-Koreaanse ‘Alpen’ afskiën. Het is maar de vraag of dat haalbaar is. Eigenlijk zou Masik Pass vorige week al geopend worden. De praktijk is anders. Na tien maanden arbeid zijn de twee enorme hotels niets meer dan prefab skeletten en ook de chalets, het wooncomplex voor werknemers, de ondergrondse parkeerplaats en de bruggen die naar het skioord moeten leiden zijn nog niet af.

De megalomane hotels bij skioord Masik Pass (foto: arcinfo.ch)

De megalomane hotels bij skioord Masik Pass (foto: arcinfo.ch)

Prestigeproject Kim Jong-un

Analisten snappen de dadendrang van Kim Jong-un niet en vermoeden dat het niet meer dan een prestigeproject is. De leider zou hiermee willen aantonen dat Noord-Korea allesbehalve arm en geïsoleerd is. Noord-Korea zou met het skiresort Zuid-Korea, die de Olympische Winterspelen van 2018 organiseert, willen imponeren. Ook vragen de critici zich af waarom Kim Jong-un zo’n haast heeft. Buitenlanders hebben genoeg alternatieven voor wintersport en ook Noord-Koreanen zelf zijn geen fanatieke skiërs. Volgens Noord-Koreaanse cijfers zouden 5.500 Koreanen wel eens op de latten staan. Met 24 miljoen inwoners is dat slechts 0,02 procent van de bevolking. Kim Jong-un is zelf daarentegen wel een fanatiek skiër. In zijn tijd in Zwitserland heeft hij de sport onder de knie gekregen.

Ondanks de tegenvallers gaat Kim Jong-un verder met zijn project. Masik Pass moet volgens de leider een trekpleister worden voor de nationale elite en excentrieke toeristen. Bovendien zou het skiresort een boost kunnen geven aan de economie. Het is echter maar de vraag of iedereen daar zo over denkt en of Noord-Korea een nieuwe wintersportbestemming in de reisbrochures wordt.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *