Naar het noorderlicht op Spitsbergen

Bijzonder

Geen reacties Reageer

 

Spitsbergen is de meest noordelijke toeristische bestemming ter wereld en heeft liefhebbers van het poollicht veel te bieden. De beste periode om het noorderlicht op Spitsbergen te zien is tussen eind oktober en eind februari.

Spitsbergen, dat ook bekend is onder de naam Svalbard, bevindt zich op amper 1200 km van de Noordpool. Bij het kleinste beetje geomagnetische activiteit ben je hier daarom al getuige van het noorderlicht. Dat is anders dan op het Europese vasteland, waar er een stuk meer geomagnetische activiteit moet zijn om het luchtspektakel te kunnen zien. In Spitsbergen kan men zelfs overdag van het noorderlicht genieten, wat al helemaal uniek is.

Het natuurfenomeen levert een onwaarschijnlijk schouwspel op en is maar op enkele plaatsen ter wereld goed zichtbaar. De beste kans om het noorderlicht te spotten heb je in Spitsbergen, de meest noordelijke toeristische bestemming ter wereld. Enkele activiteiten om je noorderlicht avontuur helemaal compleet te maken.

Sneeuwscootersafari

De meeste activiteiten starten vanuit de hoofdstad Longyearbyen. Deze stad kan je het makkelijkst doorkruisen met een sneeuwmobiel. Ook in de natuurlijke gebieden rondom de stad is dat de meest efficiënte manier om je te verplaatsen – er zijn op het eiland ook maar weinig officiële wegen. Ook bezoekers kunnen hun kans wagen op het avontuurlijk vervoersmiddel. Je kunt dagelijks sneeuwscootersafari’s boeken, waarbij je naast de prachtige landschappen een grote kans hebt om rendieren, vossen en ijsberen te spotten. De ervaren gidsen leiden je naar afgelegen plaatsen waar je in alle rust het noorderlicht kunt spotten. Échte waaghalzen kunnen er ook zonder gids op uit trekken en een privé sneeuwmobiel huren. Dat is niet zonder risico – je moet namelijk altijd voorbereid zijn op ijsberen.

sneeuwscooter spitsbergen

Huskytocht

Iets minder G-krachten, maar daarom niet minder leuk: de unieke huskysafari’s op Spitsbergen. Samen met vrienden of familie kun je je voor enkele uren op een slede plaatsen, voortgetrokken door een horde uitgelaten husky’s. De honden en gidsen leiden je vier uur lang rond door de prachtige landschappen van de eilandengroep, verlicht door het prachtige noorderlicht. Een betoverende beleving! Tijdens de rit passeer je naast het luchtspektakel ook heel wat gletsjers, bevroren fjorden en wie weet zelfs ijsberen.

IJsgrotten verkennen

In Spitsbergen kun je door de extreme kou ’s winters spectaculaire ondergrondse ijssculpturen bezoeken. Op ongeveer 30 meter diep vind je er onaangetaste ijsgrotten terug die er elk jaar anders uitzien, doordat ze in de zomermaanden weer smelten en andere vormen aannemen. De gidsen wandelen met je mee richting de ijsgrotten, waar je met helm en extra licht op zak dit uitzonderlijke natuurspektakel kunt aanschouwen. Wees voorbereid op het nodige avontuur, want onderweg zal je soms tussen, onder of boven het ijs moeten kruipen.

noorderlicht-spitsbergen-svalbard


Reizen naar Spitsbergen

Zelf ook een keer op reis naar Spitsbergen? Er zijn verschillende organisaties in Nederland die georganiseerde reizen naar Spitsbergen aanbieden, zoals Voigt Travel en SNP Natuurreizen. Bekijk het aanbod op hun websites.

Ga je liever op eigen houtje naar Spitsbergen? Vliegen naar Spitsbergen doe je middels een overstap in Oslo of Tromso. Vanuit deze plaatsen gaan dagelijkse vluchten naar Longyearbyen. Bekijk de goedkoopste vliegtickets op World Ticket Center. De meeste hotels liggen in hoofdstad Longyearbyen. Bekijk het aanbod met hotels op Booking.com.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *