Myanmar in drie weken – het ideale rondje

Reisnieuws

Geen reacties Reageer

 

Myanmar is een verrassende combinatie van overwoekerde tempelruïnes, wiebelige ossenkarren, kleurige markten en het boeddhisme, dat diep in het dagelijkse leven vervlochten zit. Een paar tips voor je reis naar Myanmar.

Wie drie weken de tijd heeft, kan de hoogtepunten van Myanmar combineren met plekken die net wat meer off the beaten track liggen. Zo krijg je een kijkje in het echte leven en kun je even meedraaien in de lokale cultuur. We geven een voorbeeld van een ideaal rondje Myanmar in drie weken tijd.

Het begon in Yangon…

De meeste reizen naar Birma beginnen in de voormalige hoofdstad Yangon. Hier kun je een bezoek brengen aan de Shwedagon-pagode, waar je zelf een offer kunt brengen voor een goed verloop van je reis. Wij vonden het ook leuk om te wandelen door de enorme Bogyoke Aung San-markt (waar vrijwel álles te koop is, van slippers tot antiek) en langs de bedrijvige kraampjes in Chinatown.

myanmar-tempel-yangon

Rijstbussen en Britse villa’s in het noorden

Vervolgens kun je een uitstapje maken naar het platteland van Hsipaw in het noordoosten, waar je in contact komt met de lokale bevolking. Vlieg hierheen, want het is een flinke afstand om te overbruggen. Hier wandel je langs rijstvelden en kun je met je gids een kookworkshop doen, waarbij je een pan noedels maakt met verse ingrediënten van de markt. Ook is het een ervaring om hier een stuk te reizen per lokale rijstbus (variant ‘bus-met-kippen-op-het-dak’) of een treintocht dwars door de bergen te maken. De treintocht leidt naar Pyin Oo Lwin. Hier hangt een Brits-koloniale sfeer met Engelse villa’s, grote tuinen en een frisse berglucht. Een ideale plek om even op adem te komen na een intensieve reis door de bergen.

myanmar-ritje-platteland

Koningsstad Mandalay en tempelvallei Bagan

Er zijn vele wegen naar Mandalay, maar de meest gebruikte zijn per shared taxi vanaf Pyin Oo Lwin of per vliegtuig vanaf Yangon. Vanuit Mandalay kun je de omringende koningssteden bezoeken en tussen monniken picknicken in een kloostertuin. Zie de zon ondergaan bij de langste houten wandelbrug ter wereld. De meeste reizigers gaan vervolgens per bus verder naar Bagan om te fietsen door de tempelvallei, waar je tempels treft van meer dan drieduizend jaar oud. Je kunt hier gemakkelijk je eigen route uitstippelen op zoek naar een plekje om de zonsondergang te zien.

myanmar-zonsopkomst-bagan

Hilltribes en olifanten scrubben

Voor een tweedaagse trekking door heuvels, langs theeplantages en langs kleurrijke bergdorpen en kloosters, ga je naar Kalaw. Tijdens de wandeling met een lokale gids doorkruis je veel dorpjes, dalen met akkers en hellingen met koffie en maïs. Elke stam heeft een eigen taal, cultuur en kleding. De mensen wonen in grote paalwoningen, waarin soms wel zeven families wonen. Je kunt vanuit Kalaw ook naar een opvangkamp voor olifanten. De dieren leven hier in een natuurlijke omgeving en je kunt helpen met voeren en wassen. Leuk!

Een ontspannen einde

Er zijn een paar opties om de reizen naar Myanmar relaxed te eindigen. De meeste reizigers gaan naar Inle Lake. Per boot verken je het meer met huizen op palen, drijvende tuinen, watertempels en beenroeiende vissers. Sommige reizigers vliegen vervolgens nog naar Ngapali, waar je de reis kunt afsluiten in een fijne sfeervolle strandlodge. Hier vind je een kilometerslang zandstrand, wuivende palmen, vers gegrilde vis en de sfeer van het oude Thailand. Ngapali is het tropische toetje van je Myanmar-reis.

myanmar-ngapali-strand

Bovenstaand artikel werd geschreven door Edith Huntink van Myanmar online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zin gekregen in je eigen rondreis? Bij Myanmar online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. De reisspecialisten kennen het land zelf goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is.

Ben je in Myanmar geweest en wil je je ervaringen en tips met ons delen? Laat dan hieronder een reactie achter, dat vinden we leuk om te lezen!

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *