Luang Prabang: Laos op z’n mooist

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Jarenlang was Laos geografisch en politiek één van de meest geïsoleerde landen ter wereld. Maar die tijd is voorbij en steeds meer toeristen en backpackers weten Laos te vinden, waar steevast het charmante Luang Prabang als eerste wordt bezocht.

Luang Prabang is een oude koningsstad in het noorden van het land, aan de voet van de wereldberoemde Mekong rivier. De charmante stad is de hoofdstad van Noord-Laos en tevens de meest ‘Laotiaanse stad’ van het land. Veel mensen zeggen dat het één van de mooiste steden in Zuidoost-Azië is. Het is dus niet zo vreemd dat vrijwel iedereen tijdens hun rondreis door Laos deze stad bovenaan z’n lijstje heeft staan en alle reisorganisaties Luang Prabang in hun programma hebben opgenomen.

In 1995 werd Luang Prabang door UNESCO in z’n geheel op de Werelderfgoedlijst geplaatst. En daar is wel wat voor te zeggen. De stad is erg compact, en daardoor goed per voet te verkennen, maar staat vol met tempels, kloosters en prachtige gebouwen met Frans-Indochinese architectuur. De invloed van het Franse koloniale verleden is op vrijwel iedere straathoek zichtbaar. De mooiste tempel van de stad is ongetwijfeld Wat Xieng Thong, die op de plaats staat waar de Nam Khan rivier en de Mekong samenkomen. Deze tempel, die in de 16e eeuw gebouwd is, bezit verschillende stoepa’s met boeddhabeelden. Andere mooie tempels in Luang Prabang zijn Wat Mai Suwannaphumaham (de grootste tempel van de stad), Wat Wisunalat en de tempels op de heuvel Phu Si.

De Wat Xieng Thong tempel (Foto: John Willis)

De Wat Xieng Thong tempel (Foto: John Willis)

De meeste bezienswaardigheden van Luang Prabang liggen in het oudste gedeelte van de stad. Dat is de 1 kilometer lange en 250 meter brede landtong tussen de Mekong rivier en de Nam Khan rivier. Dit deel van de stad wordt gedomineerd door Phu Si. Alleen de beklimming van deze heuvel is al een bezienswaardigheid op zich. Vanaf de heuvel heb je een adembenemend mooi uitzicht hebt over de stad en haar groene omgeving. Niet ver hier vandaan, aan de Mekong, ligt de oude wijk Ban Wat That, wat een bezoek ook meer dan waard is. Hier, maar ook in de rest van de stad gaan iedere ochtend oranje geklede monniken langs de deuren van huizen om voedseloffers te verzamelen.

De bosrijke omgeving rond Luang Prabang (Foto: Chang Ju Wu)

De bosrijke omgeving rond Luang Prabang, gezien vanaf Phu Si (Foto: Chang Ju Wu)

De mooiste waterval van Laos

Luang Prabang is ook een goede uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving. Zo zijn de grotten van Pak Ou een leuke dagbesteding. De grotten, die vol staan met boeddhabeelden, zijn te bereiken na een 25 kilometer durende boottrip over de Mekong.

De meeste mensen maken echter een uitstapje naar de mooiste waterval van Laos, de Kuang Si waterval. Deze waterval ligt op ongeveer 30 kilometer van Luang Prabang en staat bekend om haar turkoois-groene water. Het is mogelijk en toegestaan om aan de voet van de waterval te zwemmen. Ook de Tad Sae waterval ligt in de buurt van Luang Prabang en net als bij de Kuang Si waterval is ook hier het water prachtig. Veel monniken komen hier om te relaxen en het is hier mogelijk om een ritje op de rug van een olifant te maken.

Monniken bij de Kuang Si waterval (Foto: David Kember)

Monniken bij de Kuang Si waterval (Foto: David Kember)

Luang Prabang bezoeken

Luang Prabang ligt in het noorden van Laos, aan de voet van de Mekong rivier. De stad is het verkeersknooppunt voor het noorden van Laos en is derhalve eenvoudig te bereiken per vliegtuig doordat de stad over een luchthaven beschikt. Vanuit Luang Prabang vertrekken dagelijks binnenlandse vluchten naar verschillende luchthavens in Laos. Ook doen enkele maatschappijen de stad aan vanuit grote steden in omliggende landen, zoals vanuit Singapore of Bangkok in Thailand.

Het is ook mogelijk om de stad te bereiken met een bus of rivierboot. Vanuit onder andere hoofdstad Vientiane en Vang Vieng vertrekken iedere dag langeafstandsbussen naar Luang Prabang. Houd er rekening mee dat deze ritten lang duren (tot 10 uur).

Reizen naar Laos

Vanuit Nederland gaan geen rechtstreekse vluchten naar Vientiane en Luang Prabang in Laos. Om in Laos te komen dient minimaal één keer te worden overgestapt. Enkele luchtvaartmaatschappijen die naar Laos vliegen zijn Singapore Airlines, Vietnam Airlines en China Southern. Kijk voor de goedkoopste vliegtickets naar Laos op World Ticket Center.

Laos reizen

Ga je liever met een georganiseerde reis naar Laos? Kijk dan eens op de websites van 333Travel, FOX Vakanties en Laos online die reizen naar Laos aanbieden.

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *