De liefdestunnel van Oekraïne

Bijzonder

Geen reacties Reageer

 

Wil jij een keer met je geliefde naar een romantische bestemming? Vergeet Parijs, Florence of Venetië en ga naar Oekraïne! In Klevan, in het westen van Oekraïne, vind je namelijk een heuse liefdestunnel. Een romantischer plekje zul je in Europa niet snel vinden.

Mooi staaltje marketing zou je zeggen. Maar niets is minder waar. De tunnel is namelijk ontstaan zonder dat mensen daar bewust iets aan gedaan hebben. Vroeger was deze tunnel namelijk een doorgaande spoorweg en onderdeel van het Oekraïense spoorwegennet. Omdat Klevan, de plaats waar de liefdestunnel zich bevindt, de bomen rond de spoorlijn vrij heeft laten groeien, zijn ze naar elkaar toegegroeid. Treinen deden vervolgens de rest, waardoor een tunnel is ontstaan.

De nauwe doorgang heeft ervoor gezorgd dat treinen alleen langzaam door de tunnel kunnen rijden. Omdat de spoorlijn op den duur niet meer werd gebruikt voor het dagelijkse reizigersvervoer, hebben de Oekraïense spoorwegen niets aan deze ontstane situatie gedaan.

Tegenwoordig wordt de spoorlijn alleen nog gebruikt door goederentreinen die hout naar de fabriek aan het einde van deze spoorlijn brengen. Aangezien goederentreinen de bomen op een ‘natuurlijke’ wijze snoeien blijft de tunnel intact. De lage frequentie (maximaal drie treinen per dag) en snelheid van de goederentreinen zorgt ervoor dat liefdeskoppels veilig hand in hand over de rails kunnen wandelen.

De liefdestunnel bezoeken

De liefdestunnel bevindt zich in het noordwesten van Oekraïne, in het stadje Klevan dat op zo’n 150 kilometer van de Poolse grens ligt. Bang voor massatoerisme hoef je er niet te zijn. Omdat buitenlandse reisorganisaties de tunnel (vooralsnog) links laten liggen is de kans groot dat je er helemaal alleen bent. De enige mogelijkheid om de liefdestunnel van Oekraïne te bezoeken is met eigen vervoer. De lokale bevolking wijst je vervolgens graag de weg naar de ‘Tunnel of Love’.

Kijk voor goedkope vliegtickets naar Oekraïne op Vliegtickets.nl (korting met Air Miles) en World Ticket Center. Meer informatie over Oekraïne vind je op onze speciale pagina met reisinformatie over Oekraïne.

3 op Reis in Oekraïne

In 2013 bracht het televisieprogramma 3 op Reis een bezoek aan Oekraïne. Bekijk via Uitzending Gemist de aflevering van 13 oktober 2013 over de liefdestunnel van Oekraïne (vanaf minuut 25:22).

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *