Le Cinque Terre: een wandelparadijs in Italië

Reistips

Geen reacties Reageer

 

Wie op zoek is naar totale rust en ruimte, denkt misschien niet direct aan Italië met haar grote steden en drukke pleinen. Toch zijn er in la bella Italia genoeg plekken en regio’s waar ook natuurliefhebbers helemaal tot rust kunnen komen.

Je kunt daarbij natuurlijk denken aan de bossen van Trentino Alto Adige en de vele must-see plekken in Toscane, maar ook dichter aan de kust vind je prachtige gebieden waar je kunt genieten van de natuur.

Le Cinque Terre

In Ligurië, dat aan de noordwestelijke kust van Italië gelegen is, vind je bijvoorbeeld Le Cinque Terre. Het gebied, dat in 1997 opgenomen is in de Werelderfgoedlijst van UNESCO, bestaat uit vijf (cinque) dorpjes en de daaromheen gelegen natuur en zelfs nog een stukje van de zee. Door en om de vijf dorpen, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore en Monterosso, lopen vele prachtige wandelpaden met verschillende moeilijkheidsgraden en bijzonderheden. Zo vind je er vele routes die ook geschikt zijn voor kinderen, maar ook wandelingen waarvoor je toch wel een uur of drie uit mag trekken en waarbij je een behoorlijk stuk moet klimmen.

Riomaggiore

Riomaggiore (Foto: Aida S Photography)

Wandelingen en bijzonderheden

Een bijzonder wandelpad in het gebied is de Via dell’Amore. Langs dit pad vind je, zoals de naam al suggereert, overal liefdesbetuigingen, ‘muurkunst’ en beeldjes die met de liefde te maken hebben. Het pad loopt bijna volledig langs de kust, en levert de meest spectaculaire vergezichten over het water op.

Een iets grotere uitdaging vind je in de wandeling over pad nummer 7 dat begint in Corniglia en vanuit het dorpje een stuk het binnenland in gaat. Tijdens de wandeling loop je door prachtige wijngaarden en krijg je volop de gelegenheid om van het uitzicht te genieten. Een stukje verder vind je jezelf dan in de bossen, waar je zult kunnen genieten van een beetje welverdiende schaduw. De extra moeilijkheidsgraad vormen een aantal steile stukken, die in de warme zon toch een behoorlijke uitdaging kunnen zijn.

Het wandelpad Via dell'Amore (Foto: Daniel Stockman)

Het wandelpad Via dell’Amore (Foto: Daniel Stockman)

Tips

Het gebied en dan vooral de paden zoals de Via dell’Amore is erg in trek bij toeristen – als je dus het liefst rustig wandelt zonder al te veel mensen tegen te komen, is het verstandig om je vakantie naar dit gebied niet in het hoogseizoen te plannen. Als je toch een uitzonderlijk warme dag getroffen hebt, is het verstandig om in ieder geval genoeg water mee te nemen om onderweg even wat te kunnen drinken. Een goede wandeluitrusting met stevig schoeisel en passende kleding is natuurlijk ook een must.

Op zoek naar meer wandelingen in Le Cinque Terre? Het natuurgebied heeft haar eigen website, waar je naast een hoop informatie en tips ook een lijstje vindt met een aantal wandelingen. Let ook goed op de informatie die er per wandeling gegeven wordt – sommige paden zijn niet veilig meer en worden daarom (tijdelijk) gesloten. Meestal wordt dit ter plekke ook wel aangegeven, maar het kan zijn dat dat niet gebeurt. Het is dan ook verstandig om van te voren nog even de website te checken.


Wandelvakanties Cinque Terre

Ga je liever in en rond Cinque Terre wandelen met een Nederlandse reisorganisatie? Een wandelvakantie Cinque Terre kun je individueel boeken, maar er gaan ook groepsreizen naar dit gebied. We raden onderstaande reizen aan:

logo-backpackSNP Natuurreizen: 8 dagen, individuele reis (vanaf €650)

logo-backpackSNP Natuurreizen: 8 dagen, groepsreis (vanaf €1160)

logo-backpackDjoser: 8 dagen, groepsreis (vanaf €1145)

SNP Wandelvakanties

Reageer:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *